Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım Alinur Aktaş; 2009 yılından itibaren, özellikle 2009-2014 meclis döneminde hemen hemen her oturumda Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesini gündeme taşıdık. 2005 yılında başlayan süreci çok yakından takip edip, yapılan tüm idari ve teknik yanlışları yerel yönetim erkleri ve diğer yetkililer ile paylaşmamıza rağmen maalesef uyarılarımıza kulak verilmedi. Bölge halkının istek ve ihtiyaçları yok sayıldı. İletişim ve istişare mekanizmaları tüm ısrarlarımıza rağmen işletilemedi. MHP olarak hem TBMM hem de Osmangazi Belediye Meclisi’nde verdiğimiz imar uygulama planlarını sorgulayan önergelerimize merkezi ve yerel idarelerin sorumluluğu birbirine yüklediği cevaplar ile karşılaştık. Netice itibariyle, hiç kimsenin kabullenmediği ama her türlü sosyal ve ekonomik maliyetin hem hak sahipleri, hem de Bursa’mız tarafından ödenen bir tablo ortaya çıkmıştır. 

HERKESİN ORTAK BEKLENTİSİDİR

Projenin kötü olduğu, Bursa’mızı katlettiği ve bölgenin orta ve uzun vadede dönüşüme tabi tutulması gerçeği herkesin kabulü ve ortak beklentisidir. Fakat unutulmaması gereken bir gerçekte, özellikle yaklaşık 50-60 yıldır burada ikamet eden Kiremitçi, Kırcaali, Tayakadın ve Doğanbey sakinlerinin bu süreçte çektiği maddi ve manevi ızdıraplarıdır. Bu durumdan ders alınmalı ve oluşacak herhangi bir yeni dönüşüm projesinde ilk olarak hak sahiplerine müracaat edilmeli, istişare edilmeli ve de verilen sözler de mutlaka yerine getirilmelidir. Çekilen çileyi, yaşanan zorlukları yerinde görmek, yaşamak ve empati yapmak amacıyla Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur AKtaş vakit geçirmeden bölgeyi ziyaret etmelidir. Dün olduğu gibi bugünde, yarın Doğanbey Projesinde yaşanabilir bir bölgenin oluşumuna katkı koymak için ısrar ve takibimiz devam edecektir.

Cemil Aydın

MHP Osmangazi Belediye Meclis Üyesi Grup Sözcüsü

 

 

 Engelliler Günü’nde sağlamların karnı doydu

3 Aralık’ta Heykel’de, her yıl olduğu gibi, bu yıl da ‘Engelliler Günü’ dolayısıyla tören düzenlendi. Törenden sonra empati yürüyüşü yapıldı ve engelli-sağlıklı, hep birlikte Setbaşı’nda bulunan Mahfel’e kadar yürüdük. Yolda ikramların olduğu söylendiği için bizde bir engelli ve babası ile oturduk masanın birine…

BİTTİ DAYI

İkramlar başladı başlamasına da, engellilerin oturdukları masalara uğrayan olmadı! Baktık ki ikramlar hep sağlamların masalarına gidiyor (ve biz bekliyoruz getirecekler diye…) kalktım görevlinin yanına gittim ve durumu sordum. “Ne zaman bize de ikram gelecek. Bak masada engelliler var” dedim. Aldığım cevap, “Bitti dayı” oldu.

İKRAM İÇİN GELİYORLAR

Belirtmek isterim ki bu gibi programları takip ediyor ve de 17 yıldır içlerindeyim. Üzüntüyle ve utanarak gözlemlediğimi söylüyorum ki, sağlam insanların bir çoğu bu tarz yerlere zaten ikram olduğu için geliyor. 

SAĞLAMLAR GÜNÜYDÜ

Bir kez daha sormak istiyorum bu tür günleri düzenleyen sayın yetkililere: “Bu mu Engelliler Günü? Bu mu Engelliyi anlamak? Zaten senede bir gün hatırlanıyoruz ve 3 Aralık da adeta bu yıl da yine “sağlamlar günü”ydü.

SAYGIYA DAVET EDİYORUM

Herkesi biraz olsun saygıya davet ediyorum. Lütfen engellinin bari günlerinde hakkını çalmayın çağrısında bulunuyorum.  O günden beri bu konu takıldı kafama ve içimi kemirdi durdu. Bu yüzden de köşenizde ufakta olsa bir hatırlatma yapmanızı istiyorum. Çünkü belli ki toplumumuz bu konuda tamamen eğitimsiz.

SAKATLIĞI BİLMEYECEK YAŞTAYDI

Ayrıca bir şey daha paylaşmak istiyorum; Bir gün tesadüfen bir konuya tanıklık ettim. Yolda anne kız yürüyorlardı. Küçük kız, oyunlar yaparak annesine bir şeyler söylüyordu gülerek. Annesi de “Ne o, sakatlar gibi yamuk yumuk yürüyorsun” dedi.  Halbuki o küçücük kız sakatın ne olduğunu bilmeyecek yaştaydı.

HIZLA UZAKLAŞTIM

Onları seyrettim bir süre. Anladım ki annesi bu cümleyi kuracak kadar cahilin biriydi ki bu kelimeyi çocuğuna söyleyebildi. Arkalarından öylece bakakaldım ve de hızla oradan uzaklaştım. Çok üzgündüm.

AİLELER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Aileler bu konuda kesinlikle bilinçlendirilmeli. Düşünün ki bir dişiniz ağırmış olsa sabahı zor yapıyorsunuz, öyle değil mi? Düşünün ki bir engelli evinden çıkamıyor, yürüyemiyor,  ve yanındaki insanın onu gezdirmeye gücü yok…

21 SENE TEK ODANIN İÇİNDE KALDI

Mahallemizde bir kas hastası vardı ve 21 sene tek odanın içinde kaldı. Baba yaşlı, anne bir yere çıkamıyor… Ve o kardeşimiz tek odanın içinde günlerini tamamladı ve rahmetli oldu.

İşte bunları düşünerek halk bilinçlendirilmeli, mahallelerde “engelliyi ne kadar tanıyorsunuz” gibi söyleşiler yapılmalı.

BUNU YAPAMAYANLAR VAR

Örneğin ben menenjit hastasıyım, yüzde 40 hafif engelim söz konusu. Yıllarca ilaç kullandım. Hadi benim engelim hafif olduğumdan şükürler olsun ki kendimi idare edebiliyorum. Ancak bunu yapamayanlar var. Ve vatandaş yolda gördüğünde bana “Senin neren engelli” sorusunu sorabiliyor.

ANLAMAK İÇİN ENGELLİ OLMAK MI GEREKİYOR

İşte bu da düşündürücü bence. Peki “Olmam mı gerekiyor diye soruyorum”. Cevap yok. Yani kendinde veya yakınında engelli olmayan biri maalesef ki bunu anlamıyor Sevinç Hanım. Anlamak için ancak o duyguyu yaşamak lazım.

HEPSİ BOŞ

Bana gelince; Ben kendi engelimi 3 yaşından beri çekiyorum ve ne yaşadığımı yine ben biliyorum. Hiçbir kurumdan destek almadan bu günlere geldim. Ve diyorum ki: 3 Aralıklar, 16 Mayıs’lar hepsi boş.

Bir programcı Abimiz vardı Şemsettin Şen. Rahmet oldu. Saygıyla anıyoruz. Bir gün bir toplantımıza gelmişti ve engellilere bir şeyler soruyor, ancak engelli bireyler onunda bizim gibi bir insan olduğunu bildikleri halde konuşmaya cesaretleri yoktu.

PROGRAM YARIDA KESİLDİ

Mecburen söz aldım ve sorularına karşılık bende kendisine bir iki bir şey sordum. İçtenlikle cevapladı ve “akşam tv’de izleyin” diyerek gitti… Akşamı yayını izlemek için tv başına kuruldum ancak ne yazık ki bırakın o günkü sorulan soruları vermek, program yarıda kesildi!.. Anladık ki engelliye bakış açısı, bu kadardan ibaret. Yazık, demekten başka da bir şey diyemiyorum.

Saygılarımla

Erdem ATEŞ

OSMANGAZİ BELEDİYESİ’NDEN CEVAP VAR

Sayın Sevinç Çelebi;

A Gazete’deki Vatandaş Hattı köşenizde 06 Aralık 2017 tarihinde ‘Caddelere Yakışıyor mu?’ başlıklı habere yer verilmiştir.

Bahse konu olan caddelerin evsel atıkları, belediyemiz Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün ekipleri tarafından gece gündüz toplanmaktadır. Caddeler, süpürgeci personelimiz vasıtası ile süpürülmektedir. Caddelere çıkarılan kaba atıklar aynı gün içerisinde açık kasalı araçlarımız ile toplanarak bertaraf edilmektedir.

Çevre temizliği vatandaşlarımızın ve belediyemizin çabaları ile sağlanabilmektedir. Kıymetli hemşehrilerimizin bu konuya hassasiyet göstermeleri, temiz bir mahalle ve temiz bir Osmangazi için önemlidir.

Konuya duyarlılığından dolayı okurunuza ve konuya bize ilettiğiniz için size teşekkür eder, esenlikler dileriz.

Osmangazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü