Bursa'nın en güzide mekanlarından biri olan bölgede yaşananlar vatandaşı canından bezdirdi. Reel Evler sakinleri "O kadar çok müracatta bulunduk ki artık sesimizi duyacak bir yetkili istiyoruz" diyor

 Bursa’nın en güzel ve en büyük sitelerinden birisi olan Bursa Reel Evleri, Yıldırım’da 2012 yılında yerleşime açıldı. 30 bloktan oluşan sitede 764 daire var ve de ortalama 3 bin 500 kişi yaşıyor. Normal olarak bu sayı bazen artıp bazen de eksilebiliyor. Ancak son yıllarda site sakinleri öyle ciddi sıkıntılar ve sorunlar yaşıyor ki evlerinde dahi rahat edemiyor. Bu sebeple sıkıntımızı agazete’de bulunan ‘Vatandaş Hattı’ adlı köşenizden 21 Aralık’ta ‘REEL EVLERİ KORKU EVLERİ’ başlığıyla duyurmuştuk. Ve haberle yetkilileri ‘bu rezalete son vermeleri için’ göreve davet etmiştik.

GELDİLER VE GİTTİLER

Çünkü sitemizin tam önünde bulunan sekiz metruk bina halka korku dışında ölüm dahi saçabiliyor… Her ne kadar bu çok önemli konuyu yetkili birimlere aktarsak ve de binaların zaman içinde yıkılacak, yapılacak cevabı alsak da, maalesef ki hiçbir sonuca ulaşamadık. Yetkililer geldi ve de gitti… Binalar yerinde kaldı ve her türlü ‘pisliğe’ ev sahipliği yapmaya devam etti. O kadar!

SAYIN BAŞKANIMIZ EDEBALİ’YE SESLENİYORUZ

Dolayısıyla, ne yaparsak yapalım, hiçbir sonuca varamadığımızdan ve hiçbir yetkili sorunlarımızın çözümü için harekete geçmediğinden, Yıldırım Belediye Başkanımız Sayın İsmail Hakkı Edebali’ye sesleniyoruz.

NEDEN HÂLÂ YIKILMIYORLAR

Açıkçası boşaltıldıkları halde neden binalar halen yıkılmıyor onu esas sebebini de bilmiyorduk ki zamanla meclis kararını görünce asıl nedenini öğrendik ve bu durumdan dolayı da çok üzüldük. Meğer 2. Vatan Caddesi’ne terk edilen yerler, 18. madde gereğince şuyulandırma yapılırken ‘terk edilen yerler’ olarak kayıtlara geçmiş ve bir daha da binaların yıkımı ile, nasıl bir yöntem izleneceğiyle  ilgili herhangi bir çalışma yapılmadı.

HER GÜN BİN KİŞİ GEÇİYOR

Halbuki toplu taşıma araçlarına geçiş için her sabah ve de akşam bu yolu en az bin kişi kullanıyor. Bazıları işlerine, bazıları da okullarına gitmek için mecburen buradan geçiyor. Sabahları havanın karanlık olması bu durumu daha da zorlaştırıyor, çünkü tam sitenin önünde bulunan ve bir türlü yıkılmayan metruk binalarda madde bağımlılarının dışında, kemirgen hayvanlar da bulunuyor.

Neden vatandaşın elinden alındı

Soruyoruz tekrar. Neden hala bu kısmın kamulaştırıldığı halde bu binalar yıkılmıyor? Ve dahası sorduğumuzda ‘kamulaştırılması yapılmadı’ deniliyor.

Peki o zaman: Madem burada kamulaştırma yapılmadı, o zaman neden metruk binalar vatandaşın elinden alındı Madem vatandaşındı, niye boşalttırıldı!? Kamulaştırma yapılmadıysa, o zaman keşke vatandaş kendi malını kullansaydı da en azından bu mezbelelik ortadan kalksaydı… Eski binalar olabilirdi ancak bu pislik ortada olmaz, kullanılan yerler daha düzenli ve bakımlı olurdu.

ENKAZ BEDELLERİ ÖDENSİN

Şimdi bu durumda hem mal sahiplerinin mağduriyeti var olduğu için bunun giderilmesi lazım. Hem de binaların yıkılması lazım ki çevredeki halk rahatlasın. Bizim bildiğimiz evlerini terk etmek zorunda kalan mal sahiplerine önce enkaz bedellerinin ödenmesi gerekiyor. Sonra da ilgili birimler tarafından acilen bu pisliği ortadan kaldırmaları gerek.

“BELEDİYEYİZ” DEMESİN

Türkiye’nin 4. büyük belediyesi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, eğer ki sekiz tane binanın kamulaştırmasını yapamıyorsa veya burada 8-10 tane binanın enkaz bedellerini ödeyerek burada binlerce insanın yaşadığı bir alanda sıkıntıya sebep oluyorsa kusura bakmasın. ‘Biz belediyeyiz’ demesin. Bizlerin tek isteği ne oranın sahipleri bundan zarar görsün, ne de buradaki insanlar ortak alanları kullanırken sıkıntı yaşasın.

KADIN KORKTU VE ÖLDÜ

Çok önemli bir dip not düşmek istiyorum. Yazın, hemen önümüzdeki yolda bir kadına araç çarptı ve de kadın öldü… Bize gelen bilgilere göre de buna en büyük sebep, metruk binalardan havlayan köpekten korkup kaçan kadının dikkatsizce yola çıkması sonucu oldu. Bu veya buna benzer durumlara artık asla sebep vermememiz gerek. Bugün köpek havlar, yarın kemirgen hayvan çıkar, bir diğer gün balici, sarhoş veya madde bağımlısı… Bu sebeple hepimizin bu konuda duyarlı olması ve buradaki bu çirkin görüntünün kaldırılması lazım.

Çok nahoş durumlar yaşanıyor

Kaldı ki görsel bir kirliliği de var. Çok güzel binalar yaptık lakin gelin görün ki önümüzde metruk binalar, bir sürü haşeren, kemirgen hayvanın bulunduğu, gece gündüz buralara araçların park ettikleri tinercisi, madde bağımlılarının bulunduğu bir yer haline gelmesi bizlere büyük bir rahatsızlığa sebep oluyor. Ve bu durum güvenlik zafiyeti doğuyor. Haliyle her gün burada nahoş durumlar yaşanıyor ve bizde bunlara sürekli şahit oluyoruz.

155’İ ARAMAYA BIKTIK

155’i aramaya dahi bıktık. Kayıtlara bakılırsa 'Reel Evler'den giden telefon aramaları hiç de küçümsenecek rakamda olmadığı bir gerçektir. Ve bir kez daha bildirmek isteriz ki şu andaki mevcut durum çekilmez hal aldı ve bu alanı kullanan insanlar son haddine geldi. Lütfen birisi çıksın ve bizim bu durumda ne yapmamız gerektiğini, nasıl bir yol izlememiz gerektiğini söylesin. Çünkü bizim bunun dışında şükür ki başka bir sıkıntımız yok. Bölgemizde 20’ye yakın dükkan var ve sahipleri korkudan dükkanlarını açamıyor!

METRUK BİNALARI YIKIN ARTIK

Sayın yetkililer. Sizlerden bölgemize ciddi rahatsızlık veren metruk binaların bir an önce buradan kaldırılmasını, yıkılmasını talep ediyoruz. Bizi anlamanızı ve de duyarlı olmanızı rica ediyoruz. Önümüzdeki süreçte, şayet yıkılmazsa, biz bunu daha etkin bir şekilde ilgili mercilere bildireceğimizi de a gazete aracılığıyla duyurmak istiyoruz.

Sayın Başkan Aktaş’tan da rica ediyoruz

Bursa’nın en güzel binalarından biri olan Reel Evleri'nin önünde bulunan 8 ucube bina güvenliği, görselliği ve de yaşam kalitesini de düşürmektedir.  Bu mağduriyetimizin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Alinur Aktaş tarafından görülmesini, gözetilmesini ve sonuçlandırılmasını çok çok ama çok rica ediyoruz.

SAYIN EDEBALİ’DEN RİCAMIZDIR

Sayın Yıldırım Belediye Başkanımız İsmail Hakkı Edebali’ye de konuyla ilgili gittik ve görüşlerini aldık. Eminim o da yardımcı olmak istiyor ama nedense bir türlü sonuca varamadık. Bu vesileyle tekrardan kendisinden buradaki mevcut durumun mağduriyetinin giderilmesi için, çalışmalarını hızlandırmasını talep ediyoruz.

MUHTAR MUTLU’YA TEŞEKKÜRLER

Yunusemre Mahallesi Muhtarı Sevinç Mutlu’ya ayrıca teşekkürü borç biliyoruz. Bir çok konuda olduğu gibi, buradaki çalışmalarla ilgili de birlikte hareket ediyoruz. Umarım önümüzdeki süreç içerisinde bu problemler, bu sıkıntılar hep birlikte el birliği ile giderilir ve buradaki halkın da daha rahat bir ortamda yaşaması sağlanır. Hepinize teşekkür ediyoruz.

Hanifi TONBUL

Bursa Reel Evleri Yönetim Kurulu Başkanı