"Bursa 'futbolcu fabrikası' özelliğine sahip bir kent olmasına rağmen amatör sporcular desteklenmediğinden yıllardır ‘can çekişir durumda"  Bu sözlerin sahibi 2000 ve 2001 doğumlu Eren ve Eray  Büyüktepeli kuzenler... Kuzen Büyüktepelilerin gördüğünü göremeyenlere buradan selam olsun...

Hayallerini süsleyen büyük futbolcu olma idealinin ilk adımlarını başarıyla atıyorlar... Belki de Avrupa'ya uzanacak bir öykünün ilk mısralarını yazıyorlar... Ve inanıyorum ki gün gelecek büyük transfer rakamlarıyla aldıkları paradan Sevinç ablalarına bir orkide buketi yapıp elimi öpmeye gelecekler... İşte o iki gencecik yüreğe ben sordum onlar yanıtladı.

Eren Büyüktepeli kimdir?

28 Ağustos 2001 yılında Bursa’nın Nilüfer İlçesi, Ataevler Mahallesi’nde doğdum.  Ev hanımı bir annenin ve de birkaç yıl önce emekli olmuş bir babanın iki oğlundan biriyim.  Abim Emre, 95 doğumlu (23 yaşında) okulunu bitirdi ve de iş hayatına atıldı. 

Bana gelince: İlk ve ortaokulumu Ataevler’de İbrahim Uyar’da bitirdikten sonra, lise eğitimine geçiş yaptım. Şu an Şehit Erol Olçok Turizm Meslek Lisesi 2. sınıf öğrencisiyim ve de Beyazıt Gençlik Kulübü’nün lisanslı futbolcusuyum.

Futbola kaç yaşında, nasıl ve de nerede başladın?

Futbola her çocuk gibi bende çok küçük yaşta ve de sokakta başladım. Daha sonra birkaç kulüpte antrenmanlara çıktım.  2,5 senedir de Beyazıt Gençlik Kulübü’ndeyim.

Aile faktörü var mıydı bu seçiminde?

İşin doğrusu, ülkemizde bir çok aile oğullarının futbolcu olmasını ve de çok iyi kulüplerde oynamasını ister.  Oynadığım kulüplerde bir çok arkadaşım ailenin yönlendirmesiyle futbola başlamıştı örneğin…

Ancak bende durum hiç de öyle değildi. Aksine, ailem hep çok daha  farklı alanlarda istihdam sağlamamı istedi. Buna rağmen asla desteğini esirgemedi ve de özellikle de lisanslı futbolcu olduktan sonra iyiden iyiye oluşan ‘futbol sevdama’ saygı duyarak benim en büyük destekçim oldu.  Bu yüzden de, gerek aldığım kararların arkasında durdukları, gerekse bana güvendikleri için, bu röportaj vesilesiyle kendilerine çok teşekkür etmek istiyorum. İyi ki varlar ve iyi ki benim ailemler.

Aile desteği (özellikle de gelişme çağında olanların) elbette ki en önemli desteklerden birisi. Ya ailenin dışında, seni destekleyen ve de güç veren başka birisi var mıydı. Vardıysa da kim?

Ailemin dışında bana en büyük desteği veren Fatih Akkuş Hocamızdır. Onunla başta futbolun ne olduğunu, sonra da sevmeyi öğrendim. Minnettarım.  

Bursa’da amatörlerdeki sıkıntılar nelerdir. Gençlere değer veriliyor mu verilmiyor mu.

Bursa’nın amatör kulüplerinde ve de öncelikle de Bursaspor’un altyapısında ciddi  anlamda maddi olduğu kadar manevi de sıkıntılar mevcut.

Şöyle ki; Bursa çok yüksek futbol potansiyeli olan bir şehir olmasına rağmen, hatta ‘futbolcu fabrikası olabilecek’ durumdayken, amatörün sırf desteklenmediğinden dolayı yıllardır ‘can çekişiyor’.

Halbuki şehrimizdeki amatör kulüpler maddi olarak desteklense, tablo şu ana nazaran çok daha farklı olabilir ve de Bursa, profesyonel liglere çok daha fazla futbolcu vermiş olur.

Ve çok yazık ki, belki de sırf bu sebepten, maddi imkansızlıklardan dolayı, ‘bir çok yıldız olabilecek aday futbolcular’ hiç fark edilmeden kayıp gidiyor ve de futbol hayatlarını başlayamadan bitirmek zorunda kalıyor….

Başarabilenlerin bir çoğu da, bana göre sadece çok şanslılar o kadar.

Ayrıca Bursa’nın amatör kulüplerinde çok iyi bir sistem var. Hatta bence, böyle bir sistem Türkiye’nin başka hiçbir şehrinde yok!

Dolayısıyla, şayet Bursa amatörü ve de Bursaspor’un altyapısı dikkate alınırsa, maddi ve manevi olarak desteklenirse, şehrimizin kulüplerinden çok iyi ve büyük futbolcuların çıkacağı kanaatindeyim.

Aldığımız duyumlara göre kuzenin Eray ve sen amatörde senin değiminle, şanslı azınlıklardan iki isimsiniz. Çünkü bugünlerde transfer olmaya hazırlanıyorsunuz. Yolculuk nereye ilk ağızdan öğrenebilir miyiz?

Açıkçası sadece Karagümrük’ten değil, birkaç kulüpten davet aldık. Ancak Karagümrük’le anlaşmak üzereyiz. Hayırlısı diyelim.

Neden Karagümrük peki

Bize daha uygun ve yatkın olması.

Favorin veya rol model aldığın birisi var mı?

Evet var. Avrupa’daki başarısından dolayı Arda Turan. İnşallah bende onun gibi Türkiye’nin gururu olurum.

Son olarak, Futbol’daki hedefin nedir ve de bir gün Bursaspor’da oynamak ister misin?

Hedefim Avrupa. Çünkü çıktığım bu yolda kendimi olduğu kadar, Bursa’yı ve de Türkiye’yi temsil etmek istiyorum. İnşallah da Eray da bende bunu başaracağız. Bursaspor’da elbette ki çok oynamak isterim. Hatta bence her futbolcu Bursaspor’da oynamak ister. Çünkü Bursaspor Türkiye’nin 5 Büyüklerinden birisi! Her ne kadar birkaç yıldır başarısız bir grafik çizmiş olsa da, Bursaspor her daim büyük bir takım olmuştur ve de olmaya devam edecektir.

***

Sıra geldi kuzene... Eray Büyüktepeli kimdir?

14 Eylül 2000 Bursa doğumluyum. Yıldırım Yunus Emre Ortaokulu’nda okudum. Daha sonra Ataevler’de İslam Uyar Ticaret Meslek Lisesi’nden mezun oldum. Kısmetse çok yakında da üniversite öğrencisi olacağım.

Futbola kaç yaşında, nasıl ve de nerede başladın?

Futbola sokakta ve de çok küçük yaşta başladım. Daha sonra bazı kulüplerde antrenmanlara çıkıp kendimi hep biraz daha ilerlettim. Geçtiğimiz yıl da Çalıspor’un lisanslı futbolcusu olarak profesyonelliğe giden ilk adımımı attım. Şu an Beyazıt Gençlik Kulübü’ndeyim.

İnşallah da önümüzdeki hafta Karagümrükspor'la durumumuzu netleştireceğiz. 

Ailenin dışında, bu yolda seni destekleyen ve de güç veren başka birisi var mıydı.

Bir Fatih Hocamız var ki Allah başımızdan eksik etmesin. Bizlere futbolun ne olduğunun ötesinde öncelikle sevmeyi öğretti. Çok teşekkür ederim. Tek isteğim ileride benimle, bizimle gurur duyması.  Ve inşallah önümüzdeki yıllarda bunu da başaracağız.

Halen Bursa’nın amatör kulüplerinden birisinin lisanslı futbolcusu olarak sana, Bursa’nın amatör kulüplerinin en büyük eksiği ne diye sorsam?

Aslında bizimki olduğu gibi, şehrimizde bulunan tüm amatör kulüplerin en büyük eksiği, desteklenmiyor olması. Alt yapıya hiçbir şekilde destek yok! Benim yaşımda olanlar da, benden küçük olanlar da hiçbir şekilde gereken ilgiyi göremiyorlar. Halbuki çok daha fazla ilgi görmeleri gerekiyor. Çünkü Bursa’mızın futbol potansiyeli bir çok şehre göre çok çok yüksek.

 Bursaspor’un altyapısında olanlar daha mı şanslı?

Ne yazık ki değiller. Çünkü Bursaspor’un alt yapısında da bir çok futbolcunun harcandığını biliyoruz. O yüzden amatöre de scout yönlendirdiler. A takımda da işlerin iyi gitmediğini görüyoruz, dışarıdan herkesin gördüğü kadar. İnşallah bu yıl her şey son birkaç yıla göre çok daha farklı olur ve Bursaspor tıpkı 2009-2010 sezonunda olduğu gibi başarılı olur ve de tarihini bir şampiyonlukla daha taçlandırır.

Bursaspor demişken. Bir gün Bursaspor’da oynamak ister misin?

Bursaspor ülkemizin en büyük takımlarından birisi.  Özellikle Avrupa’da bizi temsil ettiği için zaten gönlümün de birincisi. Bu sene her ne kadar görüntü çok iç açıcı olmasa da ben inanıyorum Bursaspor önümüzdeki senelerde çok daha iyi yerlere gelecek. Ve bir gün bende inşallah çok iyi futbolcu olup Bursaspor’da oynayacağım.

Son olarak sormak istiyorum. Favorin veya rol model aldığın birisi var mı?

Var evet. Ülkemizin gururu ve Roma’ya transfer olan Cengiz Ünder. Dilerim bende onun gibi çok iyi bir futbolcu olur ve de hemşerilerimi ve de ülkemi en iyi şekilde temsil ederim.

Bende hem kendi, hem de agazete ekibi adına, siz çok değerli yeteneklerimize önce verdiğiniz röportaj için teşekkür ediyorum. İlk röportaj olma özelliğini de göz önünde bulundurarak asla son olmamasını temenni ediyorum. En iyi şekilde şehrimizi temsil etmeniz dileğimle. Yolunuz açık olsun...