Ülkemizde her yıl 24 Kasım’da kutlanan Öğretmenler Günü ”UNESCO’nun önerisiyle, dünyanın bir çok ülkesinde 5 Ekim günü kutlanıyor.

Dünyanın 94 ülkesinde öğretmenler günü; ülkelerin kendi kültürel ve tarihi özelliklerine göre, tarihler belirlemişlerdir.

Öğretmenler Günü; 12 Arap ülkesinde, her yıl 28 Şubat’ta  kutlanırken Malezya’da 16 Mayıs’ta ,Hindistan’da 5 Eylül’de ,Avustralya’da Ekim ayının son Cuma’sın da, Çek Cumhuriyeti’nde 28 Mart’ta, Peru’da 6 Temmuz’da kutlanıyor. Öğretmenler gününün tatil olup olmadığı da ülkesine göre değişmektedir.

Pekibizneden24Kasım’dakutluyoruz?

Ülkemizde “Öğretmenler Günü” kutlamaları 1981 yılına dayanıyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarında harf devriminin ardından, yeni harfleri öğretmek üzere “MilletMektepleri” kurulmuştu. Bakanlar Kurulu, 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda; Mustafa Kemal Atatürk’e “Millet Mektepleri Baş öğretmenliği” unvanını vermiş ve bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimat namesi’nin yayınlanması ile resmileşmişti.

1981 yılı Atatürk’ün 100.doğum yıl dönümüydü. Bu yılda, baş öğretmen olduğu 24 Kasım günü öğretmenler günü olarak kutlanmaya başladı ve günümüze kadar geldi. Atatürk’ün izinde aydın öğretmenlerimiz fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmeye devam ediyorlar. Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler günü kutlu olsun.

Öğretmen ne demek?

 Öğretmen: Bir bilimi, bir sanatı, bir tekniği veya belli bir bilgiyi öğretmeyi kendisine meslek edinmiş kimselere öğretmen denir.

Resmî ya da özel bir eğitim kurumunda çocukların, gençlerin ya da yetişkinlerin istenilen öğrenme yaşantıları kazanmaların akılavuzluk etmek ve yön vermekle görevlendirilmiş kimse olarak da tarif edilen öğretmenlik kutsalbirmeslektir.

Öğretmen demek;

-Ülkenin en iyilerini; sabırla, çabayla, hiç bıkmadan düşük maaşla çalışarak yeni nesiller yetiştirmek demek…

-Hiç bir ayrım yapmadan her öğrenciyi kendi parçası gibi seven, çocukla çocuk olmak demek…

-Güneşin doğduğu yer, gelecekte ki aydınlık yolun ışıkları, yarınlar vaateden yaşam, sınıftan içeri giren vicdan demek.

-Cehaletinazgınırmağınakurulmuşköprü, adamolmayı,sevmeyi sevilmeyiöğreten adam demek…

-Sadece öğreten değil, yol gösteren, eserinin altına imzasını atamayan, dünya ülkelerinde mesleklerin en onurlusu,  ülkemizde değeribilinmeyen "insan mühendisi" demek…
 

Yöneticilerinin kıymetini bilmediği,ama kendini öğrencilerine adamı şonurlu, gururlu, vatan sever yürekli, etrafını aydınlatan, karanlıklara meydan okuyan insanlar demek…

-Kendi evladına gösteremediğin fedakârlığı başkasının evladına gösterebilmek,

Yılın 180 günü farklı bireyin aynı anda aynı konu ile ilgilenmesini sağlayan; hatip, oyuncu, komedyen, anne, baba olabilen, yinede kimseye yaranamayan kişi demek…

Geleceğin güvencesi eğitime, eğitimise öğretmene dayalı olduğu bilinen bir gerçektir. Hayat ise acımasız bir öğretmendir, önce sınav yapar sonra ders verir.

“Toplumların uygarlık düzeyi, öğretmene verdiği değerle ölçülür ” sözü, boş bir söz değildir. Öğretmenler için söylenen “Hayatta en büyük mucize, küçükken iyi bir öğretmene rastlamaktır.” Veciz sözün yansımasına şahit olduğum bir sözdür.

-“Öğretmen, geçmişin öğreticisi, geleceğin kurucusudur.”, “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.” Veciz sözlerin yanı sıra Ulu önder Atatürk’ün de öğretmenlerle ilgili veciz sözleri hatırlamak gerekir.

-“Öğretmenler!..

Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.”

 

-“Milletleri kurtaranlar, yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bur millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.”

 

- Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan bilim, kültür ordusudur.”

 

Socrates:“Dünyada her şeye değer biçmek mümkündür, fakat öğretmenin eserine asla değer biçilemez.”

 

Henry Adams:“Bir öğretmene be diye tehükmeden insandır. Tesirlerinin nerede biteceği aslabilinemez.”

 

Eflatun:“Yer yüzünde barışı sağlayacak sihirli değnek, analarla öğretmenlerin elindedir. Eğitim demek, vücutta ve ruhtaki güzelliği ve mükemmelliği son mertebesine kadar geliştirmek demektir.”

 

Hz.Ali:“Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” Demiştir.