GÖKÇE ÇALIŞCİ

Tüm uyku kurallarını yerine getirdiniz ama hala ihtiyacınız olan uykuyu alamıyor ve dinlenemiyorsanız sebebi yattığınız ortamdan kaynaklanıyor olabilir. İşte bu denli yorgun olmanızın sebepleri:

ISINMAK İÇİN EŞİNİ KULLANANLAR

Yatakta sadece bu ikisini yapın - Magazin Haberleri

Bazı kadınlar yatağa girdiğinde el ve ayakları buz gibidir ve ısınmak için eşinin ayaklarını kullanır. Peki yalnız olanlar ne yapsın evli de olsanız bekar da yatağa temiz çorapla girerek ısınabilirsiniz. Çünkü kadınlarda kan akışını kontrol eden sinirler daha hassastır.

YASTIKLARA SARILIN

Bacaklarınızın arasına yastık koyarak uyursanız vücudunuza ne olur? | Sağlık

Sabah uyandınız o da ne! Gece top koşturmuşsunuz gibi dizinize kramp girmişse sebebi uyku pozisyonunuz olabilir. Dizlerimiz gece boyunca birbirine sürtündüğü için pelvis tuhaf bir açıda kalabilir. Bunun için uyurken bacaklarınızın arasına yastık almayı ihmal etmeyin.

YATAĞINIZ SİZİ SEVMİYOR OLABİLİR

Yatak Belimi Ağrıtıyor Ne Yapmalıyım? – Konfor Mobilya Blog

Yattığınız yer rahat değilse, sırtınız ve yatağın arasında 3 parmak derinliğinde boşluk kalıyorsa yatağınız sizi sevmiyor ve desteklemiyor demektir.  Yatağınızı 6 ayda bir ters düz etmekte fayda var.  Eğer durum daha vahimse her sabah ağrılarla uyanıyorsanız yatağınızı değiştirme vakti gelmiştir. Onunla vedalaşın...

BOYNU DİK TUTUN

Sırtüstü yatmanın uyku problemlerine getirdiği çözümler | Sağlık

Puf yastıklar başı önde tuttuğu için boynunuzu büker ve sabah robot gibi uyanabilirsiniz. Yumuşak yastık yerine ince olanları seçin. Ayaktaki pozisyonunuz yataktaki ile aynı olsun  boynunuzu dik tutun.

TELEVİZYONUN DA UYUMASI LAZIM

Araştırmacılar Uyarıyor: Televizyon Karşısında Uyumak Nelere Sebep Olur?

Makyaj çantasında minimal düşünün Makyaj çantasında minimal düşünün

Bazı insanlar TV açıkken uyumaya bayılır. Güzel mırıltı halinde gelen seslere reklam arası girince hoş olmayan bir sesle yataktan fırlayabilirsiniz. Rüyanızda o reklamın içinde oynayabilirsiniz. Bilincimiz kapalı iken duyduğumuz sesler rüyalarımızı da etkiler kabus görebiliriz. Sesler yüzünden uykunuz açılabilir. Uyurken TV ile vedalaşın.

HORLAMAK HOŞUNUZA GİDER Mİ?

BASİT BİR HORLAMA MI YOKSA UYKU APNE SENDROMU MU?!

Artık klasikleşmiş herkesin de bildiği bir nefes alma yöntemi ‘burundan soluyun ağızdan değil’. Ağızdan nefes almak boğazımızın kurumasına sebep olur hatta uyku apnesine kadar götürebilir. Yanınızda ki dürtüp horluyorsun diyerek uyandırsa hoş olmaz dimi. Bu yüzden nefes almada zorlanıyorsanız burun bantları kullanabilirsiniz.

ODANIZ DA BİRİ VAR!

Evimizdeki Tozlardan Nasıl Kurtuluruz? | MAPFRE Blog

Gündüz gözüyle gördüğümüz o tozlar peri değil ne yazık ki, şaşırdınız mı:) Bu tozlar geceleri alerjinizi tetikleyen düşmanlar. Yattığınız odada nem giderici cihazlar kullanın  nem oranın 30- 50 arasında tutmaya çalışın.

BATTANİYE BULUNDURUN

Neden Sıcak Gecelerde Bile Örtü Olmadan Uyuyamıyoruz? Sıcak, boğan bir havada uyumaktansa düşük ısılarda uyumak daha hızlı uyumamızı sağlar. REM uykusu sırasında vücut ısınının ve soğutma sisteminin değiştiği bir periyod vardır. Çevrenizdeki havanın ısısına daha duyarlı hale gelirsiniz. Bu yüzden elinizin altında ekstra battaniye bulundurmakta fayda var.

UYKUNUZA DEPRESYON ÇÖKMÜŞ OLABİLİR

Uykusuzluk problemi neden olur? Uykusuzluk tedavisi nasıldır? - Memorial

Serin bir odada uyuyorsunuz ancak aniden terden sırılsıklam olmuş bir vaziyette mi uyanıyorsunuz?
Gece terlemelerinin genel sebepleri arasında regl, menepoz, depresyon diyabet gibi sorunlar yatıyor olabilir.  Aldığınız ilaçlar da uykunuzu tetikliyor olabilir.  Kullandığınız çarşaf giydiğiniz pijamanın kalitesi bile uykunuzda büyük rol oynuyor. Hava alan kıyafetler giyin.

İLAÇ KULLANIMI

Uzmanlara Göre Gece Yatmadan Önce Yapmaktan Kaçınmanız Gereken Aktiviteler

İyi geliyor diye kullandığınız ilaçlar da uykusuzluk yapıyor olabilir. Örneğin; astım ilacı sizi uykunuzdan eder. Depresyon ve kalp ilaçları da bunlara dahil. Sebebin ilaçtan olduğunu anladığınız an mutlaka doktorunuza danışın.

KONUŞARAK ANLAŞAMADI İSENİZ YATAKTAN ATIN!

Eşiniz ayrı odada uyumak istese sorun çıkarır mıydınız? - KizlarSoruyor

Yanınızda birinin uyumasından hoşlanmıyor olabilirsiniz. Eşinizle uyurken dönme dolapta gibi hissedebilirsiniz. Horlaması çok sık dönmesi sarılması bile sizi rahatsız ediyor olabilir. Bunu konuşarak halledebilirsiniz. Başka çaresi yok, ya da yataktan atın siz bilirsiniz:)

KARANLIĞA GÖMÜLÜN

Karanlıkta uyumak zihni temizliyor - Galeri - Yaşam

Aydınlık bir ortamda uyumak yerine karanlıkta uyuyun. Melatonin daha hızlı salgılanır. Uyumadan yarım saat  önce ışıkları kapatın. Elektronik cihazlarınız ile vedalaşın.  Opak perde kullanın bu sayede odanıza giren ışığı engelleriniz.

Editör: Gökçe Çalışcı