Kendisine bir bela musibet isabet etmeyen, hastalıktan dolayı inleyenin derdine sağır ve dilsiz kalır. Ne ona yarasından ötürü merhamet nazarı ile bakar ne de derdiyle dertlenerek derdine dertdaş olur. Bir Müslüman'da görülmesi gereken haslet olan “Müslüman'ın derdiyle dertlenme” duygusu kimsenin dünyasına uymuyor artık.

 

Aslında hasta olan birini, dertliyi anlamak hiçte zor değil. Biraz kendini onun yerine koysa biraz onun derdine kulak eğse dinlese, çektiği büyük acıları hissedebilmek çokta zor olmayacak.

 

Müslüman, hasta kardeşinin derdine, varsa çare olmalıdır, yoksa çare üretmelidir.

 

Esas konuya giriş yapmadan önce unutulmuş biraz vicdani biraz da ahlaki duygulardan taksim yapmak istedim çoraklaşmış vicdanlarımıza.

 

Lösemi hastalığı, vücudumuzdaki bazı kan hücrelerinin normalin üzerinde düzensiz biçimde çoğalması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Her 100 bin kişide 2-12 kişi arasında görülebilen hastalıktır. Tıp biliminde son yıllarda yapılan çalışmalardan sonra uygun ilik nakli “kök hücre” bağışı sonrasında lösemi hastaları eski sağlıklarına kavuşabilmektedir.

 

Lösemi hastalarının en büyük yaşam umudu olarak görülen "kök hücre" bağışından büyük bir çoğunluğumuzun haberi yok. Başka bir nedense, vatandaşlarımız ilik nakli konusunda yersiz korkular içine girip kök hücre bağışı yapmaktan çekiniyor.

 

Kök Hücre bağışı yapmak için 5 dakika ayırmanız yeterli

 

Kızılay kan bağış merkezlerinde (gezici kan bağış araçları dahil) bağışçının isteğine bağlı olarak normal kan bağışı esnasında aynı kan yolu üzerinden bir tüp kan örneği alınıp, bağışçının kanındaki doku gruplarının ilik nakli bekleyen lösemi hastasının kan dokusuyla uyuşması durumunda bir lösemi hastasının hayatını kurtaran kahramanı olmuş olacaksınız. Bağışladığınız kan dokusu ülkemizde belirli şehirlerde doku bankalarında saklanarak ileriki zamanlarda uygun iliği bekleyen başka bir lösemi hastasının kan dokusuyla uyuşması durumunda donörle (bağışçıyla) iletişime geçilir. Eğer donör (kök hücre bağışçısı) olmayı kabul ederseniz, ortalama bir bağış süreci olan 4-6 haftalık bir zaman aralığında 20-30 saatlik vaktinizi kök hücre bağışının tamamlanması için ayırmanız yeterli olacak.

 

Şunu da unutmayın: Herhangi bir zaman diliminde bağış kararından vazgeçme hakkına sahipsiniz. Ancak kök hücre bağışçısı olarak uygun bulunduktan sonra, özellikle hasta nakil için tedaviye başladıktan sonra kararınızdan vazgeçerseniz,  hastada hayati tehlike oluşabilir.

 

18 ile 55 yaş arası kan vermeye uygun her sağlıklı birey kök hücre bağışında bulunabilir.

 

Kızılay kan merkezlerine gelerek vereceğiniz bir tüp kan ile yıllar boyunca uygun iliğin çıkmasını bekleyen bir lösemi hastasına dünyanın en güzel haberini vermiş olacaksınız.

 

Dertlinin halinden dert çekmeyen anlamaz misali başımıza kötü bir hastalık gelmeden de dertli birinin yarasına merhem olalım.

 

“Gönlünün dertli olmasını istemiyorsan, dertli gönülleri dertlerinden kurtar.”

-Sadi-i Şirazi