Ezgi Özdaş

Doğal gaz, kış aylarında soğuğa karşı en büyük silahımız… Soğuk havalarda mekanlarımızı ısıtmakta en sık başvurduğumuz yöntem olan doğal gaz diğer ısınma yöntemlerine göre daha güvenli ve daha tasarruflu olması sebebiyle vatandaşlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Ancak doğal gaz kullanımında kullanılan cihaz ve bacaların sıklıkla kontrol edilmesi ve bunun gibi bazı önlemler kış aylarına yaklaştığımız bu dönemlerde vatandaşların hem güvenliğine hem de cebine fayda sağlıyor. Bursagaz’ın abonelerin yaptığı uyarı ve hatırlatmalar, kış aylarına yaklaşırken vatandaşlara adeta doğal gaz reçetesi sundu. Hatırlatmalarda bacalı cihazlara ait bağlantı parçalarına ait bağlantı noktalarındaki sızdırmanın kontrol edilmesi, bacalı cihazlara sahip olunan odalarda uyunmaması gerektiği  ve bu tür cihaza sahip vatandaşların karbonmonoksit alarmı bulundurması gerektiği, Bursagaz’ın onayı olmayan proje dışı müdahalelerden kaçınılması gerektiği gibi maddeler yer aldı. Doğal gaz tesisat işlemlerinde Bursagaz yetkisi olmayan firmalardan uzak durulması gerektiği de hatırlatmada yer alırken bacalı cihazlar ve aspiratörlerin aynı bacaya bağlı olmaması gerektiği de belirtildi. Hatırlatmada dikkat edilmesi gereken diğer maddeler ise şu şekilde sıralandı:

Ekran görüntüsü 2023-10-05 144412

* Hermetik olmayan bacalı cihazlarınızı doğrudan bina duvarından dışarıya vermeyin, bakımı yapılmış bacaya bağlayın.

* Bacalarınızın bakımını ve temizliğini periyodik olarak her yıl yaptırın. Böylece bacanın çekiş gücünün azalması ve atık gazın konuta yayılması tehlikesinin önüne geçin.

* Tesisatınızın bakımını periyodik olarak her yıl, mutlaka sertifikalı firmalar aracılığıyla yaptırın.

Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın Kestane keyfiniz yeni yılda zehir olmasın

* Cihazlarınızın, gaz bağlantı noktası ile olan bağlantı parçalarının sızdırma yapıp yapmadığını şüphe duymanız halinde mutlaka kontrol ettirin.

* Doğal gazla çalışan cihazlarınızın bakımını periyodik olarak her yıl cihazınızın yetkili servisine yaptırın. Bacalı cihazların baca sensörünün çalışıp çalışmadığını yetkili servise mutlaka kontrol ettirin.

* Karbonmonoksit ve gaz alarm cihazlarınızı pil ve sensör ömründen dolayı belirli periyotlarda kontrol edin ve gerektiğinde değiştirin.

* Hermetik tipi cihazlarınızın, baca bağlantısının cihaza bağlı olup olmadığını ve baca ile cihaz arasındaki bağlantı noktalarında gevşeme olup olmadığını ve buradan sızdırma yapıp yapmadığını düzenli olarak kontrol ettirin.

* Ortama taze hava girmesini sağlayan ve olası bir kaçak durumunda atık gazın dağılması için havalandırma menfezlerinizi kesinlikle kapatmayın veya iptal etmeyin.

* Doğal gaz yakıcı cihaz alırken ürünün emniyetli ve güvenilir bir şekilde kullanılabileceğini gösteren ‘CE belgesi’ sahibi olmasına dikkat edin.

* Lodosta baca gazı sızıntısına dikkat edin, menfezinizin açık olduğundan emin olun, bacalı cihazın bulunduğu ortamda uyumayın ve cihazı çalıştırmanın riskli olduğunu unutmayın.

* Yeni bir eve taşındığınızda gaz kullanım sözleşmesinin isminize düzenlenmesi gerektiğini ve bunun yasal bir zorunluluk olduğunu unutmayın.

* Tuğla, beton vb. malzemeden yapılmış ve CE belgesi olmayan doğal gaz bacalarının mevzuata göre yenilenmesi gerekmektedir.

* Gaz kaçağı ve sızıntısı gibi durumlarda vakit kaybetmeden bulunduğunuz ortamdan çıkıp 187 Doğal Gaz Acil Hattı'nı arayın.

Editör: Ezgi Özdaş