Para mıydı insana huzur veren yoksa para mıydı insanın bütün huzurunu elinden alıp götüren. Sahi neydi gerçekten? Yoksa çok kazanmak ya da lüks yaşamak mıydı insanı saadet kapısına abone yapan? Bir şehir efsanesidir gidiyor bu ve buna benzer söylemler.  Birçoğumuz paraya sahip olmanın arkasından mutluluğu, huzuru getireceğine inanıyor hele ki o insan az kazanıyor ya da kazanamıyorsa daha çok inanıyor varlık eşittir huzurun olduğuna. Bu yanlış düşüncenin esas nedeniyse, hiç sorgulamadan zengin bir yaşam süren insanların gerçekten çok mutlu ve huzurlu bir hayat sürdüğüne inanmalarıdır. Bu konu hep aklımdadır ve ne zaman huzurdan, maddiyattan konu açılsa o ortamda konuşanların çoğunun söylediği o son cümle olan "paran varsa yaşarsın" ve buna benzer cümlelere bağlanırdı.

 

Yapılan araştırmalarda çok para kazanmanın insana yüzde yüz bir mutluluk kazandırmadığı sanılanın aksine insanın mutluluğa sahip olabilmesinin kişinin kendi elinde-düşüncelerinde olduğun gösteriyor. Üstelik bilinmektedir ki çoğu intihar vakalarının  tahmin edildiği gibi yoksul yada az kazanç elde eden aile fertleri arasından değil tam tersine durumu gayet iyi olup zenginlerin başını çektiği insanların arasında intiharların yaygın olduğu istatistiklerde açıkça görülüyor.

 

Düşünsenize, trilyonlar ayağınızın altından su gibi akıp gidiyorken sonra günün birinde hayatı yaşamak konusunda son raddeye geldiğinizi düşünüp, hayattan artık zevk alamıyorum!  Her şeye sahip oldum,  hayatta denemediğim hiçbir şey kalmadı deyip en sonunda intihara meylediyorsunuz. İntihara teşebbüs edenlerin önemli bir çoğunluğu ki bu insanların büyük bir kısmı varlıklı insanlar olup intihar etmenin hayatta denenmemiş en son şey olduğunu düşünüp, sırf intihar etme duygusunu, deneyimini yaşamak için hayatlarına son verdiği bilinmekte.

 

Şimdi sormak gerek, hayatta daima ulaşılacak, elde edilecek şeylerin hayalini kurarak insan mutlu olabilir mi? Basit bir örnek daha, bugün bir telefona sahip olmanın hayalini kurup "işte ben bu telefona sahip olunca mutlu olacağım, sahip olacağım güne dek ona sahip olamadığım her gün için mutsuz olacağım! diyoruz... Sahip olduktan sonra ne oluyor peki? Bilindiği gibi bugün o telefonun 5 versiyonu varsa 6 ay sonra 6. bir versiyonu piyasaya sürülecek bir 6 ay sonra da 7. versiyonu çıkacak yani hiç "son ya da son versiyon" olmayacak, eğer sonu olan bir dünya da sonsuzluğu arıyorsa bir insan yanlış dünyada yaşıyor demektir ya da yanlış yerdesin arkadaşım..

 

Güzel bir söz ve nasihat, bu sözü yaşayabilirsen hayalini kurduğun o mutluluğa uzanmak senin için  hiçte zor olmayacak..

 

“Mutlu insanlar; her şeyin en iyisine sahip olanlar değil, sahip olduklarını kaybetmeyecek kadar çok sevenlerdir.” /  Charles Bukowski