Akın Güler
Kilo almakta problem yaşıyorsanız, “Ne kadar yesem de kilo alamıyorum” diyorsanız bu durumun başlıca sebepleri vardır. Günlük ihtiyacınızdan fazla yemek yiyerek, ağırlıklı olarak çikolata, fast food, hamur işi gibi yüksek kalorili yiyecekler tüketerek kilo alabilirsiniz fakat bu şekilde kilo almak hiçte sağlıklı değil. Peki nasıl sağlıklı bir şekilde kilo alırız?

Niye kilo alamıyoruz?

İlk olarak günde aldığımız toplam kalori miktarından daha fazla enerji harcıyor olabiliriz. Yani yeteri kadar beslenmiyoruz. Bunun dışında sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak parazitleri, emilim problemleri, iştahsızlık, kanser hastalıkları gibi sağlık problemleri de kilo almamıza engel olabilir.

GetResizeImage-1

Sağlıklı kilo alımı nasıl olmalı?

Kilo alırken bazı hususlara dikkat ederek sağlıklı bir şekilde kilo almaya özen göstermeliyiz. Günlük kalori ihtiyacımızın fazlasını almak için sadece aşırı yağlı yiyecekler, hamur işi yiyecekler gibi sağlıksız besinler almamalıyız. Bunun yerine düzenli ve dengeli bir şekilde almamız gereken günlük kalori miktarının fazlasını alarak yapabiliriz. Peki bunu nasıl sağlarız?

Beslenme sıklığını arttırın

Tek seferde büyük porsiyon yemek yerine öğün sıklığını arttırın. Düzenli bir beslenme programı oluşturarak gerekli besin alımını sağlayın.

rbs.storage.get

Protein alımının önemi

Öğünlerde protein alımı kilo almak için çok önemlidir. Öğünlerinizde yumurta, et, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, badem, ceviz, fındık gibi besinler tüketerek gerekli protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

karbonhidrat-nedir-nerede-bulunur

Aldığınız karbonhidratlara dikkat edin

Karbonhidrat kilo almak isteyenler için en önemli besin kaynağıdır. Karbonhidratlar vücudumuzun enerji kaynağıdır. Örneğin pirinç en yüksek değerli besinlerden biridir ve kilo almanıza oldukça yardımcı olacaktır. Bunun dışında ara öğünlerinizde yulaf, yoğurt, süt, muz, kuruyemiş gibi yiyeceklerle bir karışım hazırlayarak kendinize yüksek değerli bir besin hazırlayabilirsiniz.

SAGLIKLI-YAG-ICEREN-BESINLER

ONKODAY'dan serviks tartışmalarına son nokta ONKODAY'dan serviks tartışmalarına son nokta

Yağlı yiyeceklere dikkat

Hızlı kilo almak için doymuş ve sağlıksız yağları tüketmeyin. İleri ki zamanlarda size farklı hastalıklar olarak geri dönmesi kaçınılmazdır. Bunun yerine zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, badem, fıstık gibi yağlı yiyeceklerden faydalanabilirsiniz.

Yemek yerken su içmeyin

Yemekten önce veya yemek esnasında su veya başka bir içecek içtiğinizde, asıl almanız gereken besinlere daha az yer kalacaktır. Bu nedenle yemek yemek esnasında sıvı tüketimi yapmamaya dikkat edin.

Editör: Stajyer1 Stajyer1