Otopark sorunu Bursa’nın kanayan yarasıdır. Koskoca caddeler otopark gibi kullanıldığı içinadeta ‘Çanakkale’ geçilmezi oynuyor. Caddeler ulaşıma değil ulaşılamaza hizmet ediyor.

Öyle palyatif tedbirlerle çözülecek gibi de değil. Çünkü sorun çok büyük. Bana göre bir yolu vardı; o da kentsel dönüşüm projelerinde otoparkların yer altına indirilmesi.Onu da Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe BTSO’daki Kentsel Dönüşüm Forumu’nda açıkladı.

Başkan Altepe “Kentsel Dönüşüm Projelerinde otoparklar mutlaka yer altına indirilmeli” dedi.

Sanırım konu Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında zorunluluk haline de geldi.Bu yüzden bence bu karar devrim niteliğindedir.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı’nın  moderatörlüğün deki panele, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır’ın yanında akademik odaların temsilcileri, muhtarlar, vatandaşlar yani konunun tüm muhatapları hazır bulundu. Bir anlamda herkes eteğindeki taşı döktü.

Katılım, işin artık ciddiyetini ortaya koyuyor.

Aklıma benim yıllar önce ‘Otobanı toprağa gömelim’ yazım geldi.

Malum o dönem İstanbul-İzmir Otoyolu güzergâhı konusunda Mustafakemalpaşa’dan mı?Yoksa Karacabey’den mi geçirelim; diye adeta bir savaş vardı.

Çünkü Karacabey’den geçse Türkiye’nin en verimli toprakları yok oluyor. Mustafakemalpaşa’dan geçse koruma alanı sıkıntısı var. Bende aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık misalinden hareketle ‘Gelin otobanı tünelle toprağa gömelim’ demiştim.

Ama ne gezer.O dönemin kadroları ovayı bitirmeye karar vermişler bir kere. Ova sizlere ömür.

Neyse;Başkanın söylediğinden öyle anlıyorum ki;kentsel dönüşüm projelerinde oto parklar artık yer altına indirilmek zorunda.Bu durum kent içindeki otopark keşmekeşliğine son verecektir.

Yani otobanı gömemesek de otoparkları toprağa gömeceğiz gibi görünüyor.Buna da şükür.

Altepe ayrıca Bursa’nın her yerinde büyük bir dönüşüm ve gelişim yaşandığına dikkat çekerken, “Bursa’nın yaşanabilir bir kent olması için çalışmalarımız.Sürüyor.Bu bağlamda 4 bin 500 bina yıktık.Yerine yeşil alanlar, parklar, yollar yapıyoruz.Kentsel dönüşüm yalnızca belediyelerin işi değil. Dönüşümüm bütün tarafları burada.Buradan çıkacak kararlar bizlere yol gösterecektir. Bursa’nın acil dönüşüme ihtiyacı var. Olası bir depremde Bursa’nın çökmemesi gerekiyor. Çünkü Bursa Çökerse Türkiye Çöker” diyerek kentsel dönüşümün önemine dikkati çekti.

Bu arada BTSO Başkanı İbrahim Burkay da, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı da, İMSİAD Başkanı Adil Gökçadırhatta vatandaşlarda kentsel dönüşümün önemi konusunda hem fikir.

Ama işin düğümlendiği nokta; vatandaşın mağduriyeti…

Bu aşıldığında Bursa’da kentsel dönüşümün önünde kimse duramaz.

Bu noktada iş kanımca müteahhitlere düşüyor.

Emsal artışını almışsın, ortalama 3-4 kat olan binalar 8 kata çıkıyor. Üstelik binalar değer kazanıyor. Ama sen vatandaştan elini cebine atmasını isteyeceksin. Öyle bir şey yok.

Bu konuda Nilüfer’de vatandaş lehine güzel örnekler var.

Aynanız yoksa komşuya bakın.