Özellikle spor yapan kişilerin sıkça rastladığı bu durumdan en kısa şekilde nasıl kurtulabiliriz? Spor sonrası ya da öncesi alacağımız vitaminler ve yapacağımız bir kaç hareketle bu durumu bertaraf edebiliriz.

Kas krampı ya da kas spazmı kas dokusunun aniden istem dışı kasılması ve hızlı bir şekilde gevşeyemeyen kasın sıkışması sonucu ortaya çıkan rahatsız edici bir durumdur. Kas spazmı bir grup kası ya da tüm kasları içerebilir ve bir spazm herhangi bir kasta görülmesine rağmen birçok kas grubu bundan etkilenebilir.

SİNİRLERDE BOZUKLUK

Bir kası harekete geçiren sinirde bir sakatlık ya da kusur olursa kas uygunsuz ve kontrol dışı bir şekilde kasılabilir ve kas spazmına neden olabilir. Ayrıca kaslarda görülen sakatlıklar da gerilme esneme esnasında kas spazmlarına neden olabilir.

BAZI KİMYASAL MADDELER

Vücudun striknin gibi bazı zehirli kimyasallara karşı gösterdiği reaksiyonlar kasların şiddetli sarsıntı ve spazm geçirmesine neden olur. Bazı hayvanların zehirli toksinleri (yılan, akrep zehri) de bazı sinirlerin bozulmasına neden olarak aynı etkiyi yapar.

SAKATLIKLAR VE HASTALIKLAR

Bir sakatlık ya da multipl skleroz gibi hastalıklardan dolayı omurilik ya da beyin kas spazmlarına neden olabilir.

KASLARIN YORULMASI

VE FAZLA KULLANILMASI

Fazla ve yorucu egzersizler de özellikle zayıf kaslarda spazmlara neden olabilir. Yüksek sıcaklıkta ve nemde çalışmak ya da egzersiz yapmak, kan kayıpları ve aşırı miktarda alkol, uyuşturucu ve ilaç kullanmak da kaslarda spazmlara yol açabilmektedir.

Krampları engellemek için

Kalsiyum Alımını Artırın… Kalsiyum eksikliği kas spazmlarının önemli bir nedeni olarak bilinir bu nedenle yemeklerde kalsiyum içerikli besin tüketimini artırın. Düşük yağ içeren yoğurt, az yağlı süt ve peynir çok iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

Potasyum Alımını Artırın

Potasyum kaynaklı besinlerin az tüketimi de sık kas spazmlarına neden olabilir. Potasyum eksikliği özellikle de uzun mesafe koşucularında kendini gösterir ve ağrılı kas spazmlarına neden olabilir

Su ve Sıvı Takviyesi Yapın

Vücutta sıvı eksikliği kas kramplarını tetikleyici bir faktördür. Kas spazmlarını engellemek ve tedavi etmek için bol miktarda su tüketmeniz gereklidir.

Isınma Egzersizleri

Egzersizlerden önce düzgün ısınma ve gerdirme hareketleri yapılmazsa kas spazmına yakalanma ihtimaliniz yükselir. Kanın vücudun her bölgesinde hareket etmesi gerekir özellikle de spazm görülen yerde. Kas spazmlarına meyilli iseniz örneğin, bu bölgeyi iyi bir şekilde ısıttığınızdan emin olun ve hafif gerdirme hareketleriyle bölgedeki kasların gevşemesini sağlayın. Birçok uygun ısınma hareketleri vardır bunları öğrenerek spor ve egzersizlerden önce yapın.

Sağlıkla kalın…