İlk Türk Kadın Mitingi Kastamonu’da yapıldı. Mitingin düzenlenmesinin 99. yıldönümü o günkü heyecanla kutlandı.

 

İlk Türk Kadın mitinginin düzenlenmesinin 99.yılı aynı coşku ve heyecanla 10 Aralık 2018 tarihinde Kastamonu’da kutlandı. Peki, Kastamonulu Kadınlar ne zaman ve neden miting düzenlemişlerdir? 10 Aralık 1919 çarşamba günü Darülmuallimat (Kız öğretmen okulu) bahçesinde üç binden fazla Kastamonulu kadın bir araya gelerek yurdumuzun yabancılar tarafından işgal edilmesini ve oralarda yapılan vahşetleri protesto etmek amacıyla bir miting yapmışlardır.

İŞTE O ÖNCÜ İSİMLER

Bu amaçla kurulan mitin komitesinde görev alan kadınlarımızın isimleri ise şöyle:  Zekiye Hanım (Polis Müdürü Halil Bey’in eşi), Kâmuran Hanım (Defterdar Ferit Bey’in eşi), Saime Hanım (Sağlık Müdürü Ferruh Bey’in eşi), Bedriye Hanım (Maarif Müdürü Talat Bey’in eşi), Münire Hanım (Vilayet Mektupçusu Fuad Bey’in eşi), Refika Hanım (Fırka Kumandanı Miralay Osman Bey’in kızı), Neyyire Hanım (Reji Müdürü Ömer Bey’in kızı).

 

 

Kararlılığın göstergesi

 

Günün anlam ve önemine dair Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz ve Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş birer açıklama yaptılar. Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, Kastamonu kadınlarının gurur ve övünç günü olan ‘10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi’ Kurtuluş Savaşı döneminde bağımsızlığa kavuşma noktasında kadınlarımızın millî müdafaada gösterdikleri gayretlerinin karşılıksız kalmadığı gibi onların gücü  ile  kararlığının da  bir göstergesi ve Türk kadınının vatan sevgisi ile  değerlerini koruma konusunda ne kadar hassas, bilinçli, cesaretli olduğunu gösteren tarihi bir olaydır” değerlendirmesini yaptı.

ÇOCUĞUYLA, YAŞLISIYLA…

Karadeniz açıklamasını şöyle sürdürdü: “Haksız bir işgalin karşısında, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi için kadını, erkeği, yaşlısı, çocuğuyla cephede savaşarak canların feda edildiği bir dönemde Kastamonulu kadınlarımızın düzenledikleri mitingle; dünya kamuoyuna verilen ulusumuzun bağımsızlığı  konusundaki kararlılık mesajları tüm dünyada büyük yankı bularak başarıya ulaşmış ve sonrasında da  dünya devletlerine de örnek  olmuştur. 99 yıl önce ‘İlk Türk Kadın Mitingi’ni düzenleyen Kastamonulu hanımlar kadar,  her türlü zorluğu yenme azim ve kararlılığı  ile  her alanda düzenlenen etkinliklerde yer alarak  onurlu tarihimize sahip çıkılmasını sağlayan kadınlarımız,  bugün de Ülkemizin yarınları  için her alanda  bizlere büyük güç ve onur  vermektedirler. Ordumuzun mühimmatını bin bir güçlük içinde, zor şartlarda  cepheye yetiştiren ve  kendilerine çok şey borçlu olduğumuz Şerife Bacı gibi pek çok Kastamonulu kahraman, vatansever kadınlarımızın çocukları, torunları  olmaktan gurur duyuyoruz. Vatan ve millet uğrunda canlarını feda eden Türk Milletinin kadın, erkek bütün mensuplarına minnet duygularımla, ‘İlk Türk Kadın Mitingi’nin yıldönümünü kutluyor,  Kurtuluş Savaşı şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, her dönemde yiğit evlatlar yetiştiren fedakâr annelerimize şükranlarımı sunuyorum.”

 

 

 

Seve seve can verildi

 

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş’ın açıklamaları ise şöyle: “Emperyalist güçlerin işgalleri ve zulümlerine karşı 10 Aralık 1919’da dünya kamuoyuna İstiklali ve İstikbali için erleriyle birlikte seve seve canlarını feda edebileceklerini haykıran kahraman Kastamonu kadınını minnet, şükran ve rahmetle yâd ediyorum. Bundan tam 99 yıl önce kahraman Kastamonu kadınının gerçekleştirdiği İlk Türk Kadın Mitingi’nde 3 bin Kastamonu kadını ‘Eğer hakkımız teslim edilmezse, evlâtlarımızın kanlarına kendi kanımızı karıştırarak erkeklerimizle bir safta, dinimiz ve istiklâlimiz için ölecek; haksızlara, zalimlere tarihin lanetlerini terk ederek, şehâmetle öleceğiz’ diyerek esareti kabul etmeyeceğini açıklamışlardır. Kastamonu kadını Türk Kadınının şeref ve haysiyetinin asla yere düşmeyeceğinin bir nişanesidir.”

O ASİL KAN DÜN GİBİ CANLI

“Bugün Kastamonu’muzun, Türkiye’nin ve tüm dünya mazlumlarının gurur ve onur günüdür” diyerek açıklamalarını sürdüren Babaş, “İstiklal Savaşı’nda cepheye gönderilen yiyecek, giyecek, cephane ve silah naklinde görev yapan Kastamonu kadınının ortaya koyduğu destansı fedakârlık, Kastamonulu Şehit Şerife Bacı’nın, Gazi Halime Çavuş’un şahsında sembolleşen vatan sevgisi ve hür olma iradesi, bugün önümüzü aydınlatan birer meşaledir. Öyle ki o meşale 15 Temmuz kalleş işgal girişiminin yaşandığı kara geceyi aydınlatmıştır. 15 Temmuz bizlere göstermiştir ki 10 Aralık 1919’da kahraman kadınlarımızın damarlarında dolaşan o asil kan dün gibi canlıdır… 99 yıl sonra hainlere karşı ay yıldızlı bayrağını çocuğuna kefen yaparak vatanını, bağımsızlığını, bayrağını ve inançlarını savunmak için meydanlara koşan kadınlarımız ülkemizin temelini atan ecdatları gibi destan yazmıştır” şeklinde konuştu.

ECDADIMIZ İFTİHAR KAYNAĞIMIZ

Babaş, “Tarihin her safhasında evini, ilini ve ülkesini kalkındırmış olan kadınlarımıza bizlerin güveni daima tamdır. Öyledir ki bugün Kastamonu’muzun üretim hareketini, üretimdeki mücadelesini kadınıyla kazanacağı bilinciyle Sarı Konak Girişimci Kadınlar Kooperatifimizi kurmuş bulunmaktayız. Gerekli finansal destek içinse Mikro Kredi desteği sağlamaktayız. Bu doğrultuda üretimdeki milli mücadelemizde tüm kadınlarımızın var olacağını ve ilimizden tüm ülkemize yayılacak bir dalganın başlangıcı olacağına gönülden inanıyorum. Şanlı ecdadımız bizim iftihar kaynağımız, istikbalimizi aydınlatan, yolumuzu bulmamıza yardımcı olan kutup yıldızlarımızdır. Onların hürmetiyle, onların himmetiyle, onların bereketiyle huzur ve refah içinde geleceğe ilerliyoruz. O ecdada layık olmak için çalışacağız ve ülkemizin istiklalini güçlendirmek, istikbalini daha da aydınlatmak için onların izinden geleceğe yürüyeceğiz. Bu vesileyle kahraman kadınlarımıza minnetle yâd ediyor, şehitlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum. 10 Aralık İlk Türk Kadın Mitingi’nin 99’uncu yılını kutluyorum” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Bizler de ilk ‘Türk Kadın Mitingi’ni düzenleyen Kastamonulu kadınlarımızın torunları olarak onları tüm Türk Kadınları nezdinde kutluyoruz ve dünyaya örnek teşkil eden bu girişimleri nedeniyle kendilerini rahmetle yâd ediyoruz.

Mekânları Cennet olsun…