Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dünya İnme Günü’nde inmede farkındalığı artırmak için vatandaşlara yönelik olarak 1. Bursa İnme Hasta Okulu etkinliğini düzenledi.

Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen 1. Bursa İnme Hasta Okulu’nda 70 katılımcıya İnme ile ilgili bilgiler aktarıldı. Eğitimde konuşan İnme Merkezi Sorumlusu Nöroloji uzmanı Dr. Aygül Güneş, dünyada her yıl 15 milyon kişinin, ülkemizde de her yıl yaklaşık 200 bin kişinin inme ile karşı karşıya kaldığının bilgisini verdi.

ANİDEN GELİR

İnmenin beynin bir kısmına oksijen bakımından zengin kan akışının engellenmesi ile oluşan hasarlanma olarak tanımlanabileceğini belirten Dr. Güneş, “Beyin insan vücudunu ters şekilde kontrol eder, yani sağ beyin vücudun sol tarafını, sol beyin ise sağ tarafını kontrol eder. Sağ beyinde meydana gelecek hasar, vücudun sol tarafında etkisini gösterir. İnme belirtileri genellikle aniden gelir ve kol, bacak veya yüzün bir kısmında uyuşukluk, güçsüzlük, yutma güçlüğü, baş dönmesi, konuşma ve başkalarını anlamada güçlük çekme, görme bozukluğu ve şiddetli baş ağrılarıyla kendini gösterir” dedi.

ZAMAN KAYBEDİLMEMELİ

İnmeye, yüksek kan basıncı (Hipertansiyon), yüksek kolesterol, diyabet, kilo fazlalığı ve sigara kullanımının sebep olduğunu ifade eden Dr. Güneş, “İnme belirtileri olan kişi zaman kaybetmeden inme merkezi olan bir hastaneye başvurmalıdır. Tedavide ilk 4.5 saatte yapılabilen toplardamar içi pıhtı çözücü (trombolitik) ilaç uygulaması, ilk 6 saatte de anjiyografi yöntemi ile atardamardan mekanik yöntemle pıhtı çıkarma işlemi (trombektomi) uygulanabilir. Bu tedaviler, inme sonrası kalıcı sakatlıkların önlenmesinin tek yoludur” şeklinde konuştu. Güneş’in sunumunun ardından Nöroloji uzmanları Dr. Demet Yıldız, Dr. Nilüfer Pekel, Dr. Asuman Ali, Dr. Meral Seferoğlu, Dr. Cemile Haki ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Doç. Dr. Burcu Metin Ökmen tarafından yaklaşık iki saat boyunca inme ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi.