Ulaş Girgin

Dünya alarm veriyor. İklim değişikliği ile mücadele için liderler küresel düzeyde harekete geçiyor. Fakat bireyler olarak bizler de dünyaya olan negatif etkimizi azaltmayı sağlayabiliriz. İşte kişisel etkimizi azaltmak için yapabileceğimiz 4 şey.

Ev Yalıtımı

Gazlı veya sıvı yakıtlı ısıtma sistemleri salınımı yapılan gazlar nedeniyle hava kirliliğine yol açıyor. Duvarlarımızın ve pencerelerimizin yalıtımını iyileştirmek evlerimizi ısıtmak için kullanacağımız enerji miktarını azaltıp doğaya katkı sağlayabilir. Aynı zamanda bu eylem ile birlikte ısınma için yaptığımız harcama da azalacaktır.

Yiyecek israfını kesin

pexels-photo-3985062

Hayvancılık, sera gazlarının %14’ünü oluşturur. Büyükbaş hayvanlar gazın oluşumuna açık ara en büyük etkiyi yapmaktadır. Kişisel etkimizin azalması için yapabileceğimiz en iyi şey beslenme alışkanlığımızdaki et ve süt ürünlerini, özellikle de kırmızı eti azaltmak olacaktır. Dünyada gıdaların %25 ila %30’u israf ediliyor. Küresel karbon emisyonlarının %10’u tüketilmemiş ürünlerle bağlantılıdır. Bu sebeple yiyeceğimiz kadar almalı, market alışverişlerini karnımız tokken yapmalıyız.

Daha az araba kullanın

pexels-photo-12472953

Arabasız yaşamak en yararlı katkılardan biri olacakken metropollerde yaşayanlar için günümüz dünyasında bu pek mümkün değil. Fakat kendi arabamız yerine toplu taşımayı tercih etmemiz faydalı bir yöntem olacaktır. Yürümek ve tehlikeli olmayan bölgelerde bisiklet kullanmak da hem insanın sağlığı ve cebi için iyi olacak hem de dünyaya verdiği zararı minimuma indirmesine neden olacaktır.

Makyaj çantasında minimal düşünün Makyaj çantasında minimal düşünün

Daha az kıyafetle yaşamayı seçin

pexels-photo-5709656

Birleşmiş Milletler raporuna göre bir kot pantolonun oluşum sürecinde 3,781 litre su harcanıyor. Dünyamız için alışveriş alışkanlıklarımızı değiştirip eskiyen kıyafetlerimizi atmak yerine tamir etme yoluna gidebiliriz. Ayrıca eski giyim tarzlarının moda olmasıyla ülkemizde gençler tarafından büyük oranda rağbet gören ikinci el kıyafetleri tercih edebiliriz. Bu yöntemler de hem dünyaya verdiğimiz zararı azaltacak hem de yine yaptığımız harcamayı azaltıp ekonomimiz için iyi birer seçenek olacaktır.   

Editör: Ulas Girgin