Bursa’da sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti Bursa’da sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti

Ulaş Girgin

İklim değişikliğinin yoğun şekilde gözlendiği coğrafyalarda bu sorunu cinsiyet açısından da ele almak gerekiyor. Araştırmalara göre toplumsal cinsiyet eşitliğinin artışı doğa tahribatını da artırıyor. Bunun yanında kadınların erkeklere oranla çevreye daha duyarlı olmaları felaket alarmı veren dünyanın sesine kadınların daha fazla kulak verdiğini de gösteriyor.

farmer-women-woman-Depositphotos_162344150_l-2015-1024x682

Dünya üzerinde yaşayan canlıların her biri iklim değişikliğinden etkileniyor olsa da türümüz göz önünde bulundurulduğunda kadınların etkilenme oranları erkeklere göre daha fazla. Yapılan araştırmalar genel olarak kadınların geçim kaynaklarının doğaya daha fazla bağımlı olduğunu gösteriyor. Gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimini yüzde 45 ile 80 oranı arasında kadınlar gerçekleştiriyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yoğun olarak hissedildiği toplumlarda eğitime erişimi kısıtlanan kadınlar tarıma yöneliyor. İklim değişikliğine bağlı kuraklık, aşırı hava olayları ve buzulların erime riski, dünyanın gıda güvenliği ile birlikte geçimi tarıma bağlı olan kadınları da risk altına sokuyor.

Cinsiyet rolleri iklim değişikliğini etkiliyor

Ayrıca toplumsal cinsiyet rollerine bağlı olarak kadınlar tarafından üstlenilmiş olan gıda ve içme suyu temini, ev işleri gibi görevler özellikle kırsal bölgelerde her geçen gün iklim değişikliğine bağlı olarak zorlaşıyor. Bu sebeplerle kız çocukları ve kadınlar ev işlerine daha fazla zaman ayırıp eğitimlerini aksatmak durumunda kalıyor. Diğer yandan eğitimini tamamlayan kadınlar iklim değişikliği konusunda daha duyarlı olduklarından karar verici konuma gelerek dünyayı kurtarıcı eylemler noktasında erkeklere oranla daha fazla harekete geçebiliyor. Bu da yaşanabilir bir dünya adına kadınların istekli olarak aldıkları rolün faydasını vurguluyor.

Sonuç olarak cinsiyet eşitliğinin sağlanamadığı toplumlarda hem yeryüzü hem de kadınlar, iklim değişikliğinden daha fazla etkilenirken, bu durum tersine dönüp kadınların karar verici rolleri üstlenmeleri ile iklim değişikliğinin etkilerini yavaşlıyor ve gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakma ihtimalimiz artıyor.      

Editör: Ulas Girgin