Herkes TL’ye 

Döviz kurlarının piyasadaki çalkalanmasından TL de her zaman nasibini alıyor. 
Hadi arkadaşlar hepiniz elinizdeki altını bozdurun. 

Tamam bozduralım. Misal veriyorum ülkemiz nüfusunun yarısından fazlası elindeki altını bozdurdu, doları bozdurdu diyelim dolar 1 ya da 2 TL düştü, misal dolar oldu 3 TL. Ee bu sorunun çözümü mü? 

Dolar düşünce insanlar bu sefer de ‘gardaş bu dolar yerinde rahat durmaz’ düsturuyla hareket edip gene dolara abanacak. Dolar gene yükselecek. 
Hadi diyelim tüm vatandaşlarımız bilinçlendi dolara karşı önlem aldı. Siz doların o seviyede kalacağına inanıyor musunuz? 
Sürekli dış ticaret borcunuz artıyor, dış ticaret borcunu kapatamıyoruz, sürekli sağlıktan tutun da teknolojiye, teknolojiden tutun da gıda tarıma, sanayiye kadar ithal ettiğimiz ürünler çok fazla. Üretimimiz tüketimimizden az maalesef. Bugün kime sorsam tarım hayvancılık bitti diyor. Sanayimize bakıyoruz ha keza. 

Sanayi devrimini kaçırdık mı? Kaçırdık. 
Yakalayabiliyor muyuz? Yakalayamıyoruz. Tarım da aynı şekil. 
Eee biz hangi alanda yüzde yüz üretim yapıyoruz? Üretim yok üretim. Neyimizi tam tamamladık?  Bu sorunların hepsi döviz kurlarını doğrudan etkiliyor. Ülkeler arası ticaret borsaya yön veriyor. Ülkemizdeki herkes altın bozdursa kaç yazar. 1 ay sonra dolar gene 5 lira olur. Hatta 10 liraya doğru da gider ne yazık ki. 
Bizim insanımız ne zaman anlayacak üretimimizin yok olmakla karşı karşıya kaldığını. Üretim biterse biz biteriz arkadaşlar. 
Yapılan üretim dış ticaret borcumuzu kapatmaya yetiyor mu? Yetmiyor. 

Vatandaşın dilinde ‘IMF’ye borç veriyoruz’ lafı var. IMF ile dış ticaret borcunu aynı kefeye koymak da ayrı bir akılları zorlayan davranış biçimi olsa gerek. Biz zaten borcun içinde yüzüyoruz. Yüze yüze vücut geliştirdik. 
Sorun üretimin az olduğu alanlara bilmem ne destekleri vermekte değil, sorun işgüzar, iş beğenmeyen, zoru görünce geri vites yapan bilinçsiz insanlarda. Önce bu insanları bilinçlendireceksin. 

Bu desteklerin yanına ayriyeten bir de eğitim verilmesi lazım. Haliyle nesiller bozuldu. 
Yaşlı Ali dayılarımız artık tarlada çapa yapacak gücü bulamadılar. Bulsalar da hak ettiği değeri alamadılar. 
Bence tüm bu sorunların çözümü basit. 
Sanayide gelişemediğimizi kabullenip tarıma ve hayvancılığa yönelmektir. Ama modern tarıma. 
Çözüm kısacası üretip satmak. Piyasayı yabancı sermayeye kurban edenler bugün doların bu seviyelere gelmelerinin en önemli aktörleridir. 
Üretin arkadaşlar üretin. Ve emekçiyi vantuzlamaktan vazgeçin.