Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl 7 Mayıs Pazartesi günü yapılması planlanan 12. Bursa Sokak Oyunları Şenliği, olumsuz hava şartları nedeniyle 14 Mayıs Pazartesi gününe ertelendi. 

Bursa Kent Müzesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Sokak Oyunları Şenliği’, bu yıl yine renkli ve coşkulu anlara sahne olacak. Çocukları 2007 yılından itibaren sokaklarda özgürce oyun oynamaya davet eden şenlik, Bursa’nın en renkli ve sesli organizasyonu olacak. 7 Mayıs Pazartesi günü Pınarbaşı Parkı’nda 12. kez gerçekleştirilecek olan etkinlik ile binden fazla çocuk, gün boyu sürecek oyun ve renkli gösterilerle doyasıya eğlenecek. Geçmişin unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunlarının yeniden canlandırılması hedeflenen organizasyonda; yakan top, samıdık, ip atlama ve körebe gibi pek çok oyun oynanacak.

RENKLİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

  1. Sokak Oyunları Şenliği, 14 Mayıs Pazartesi günü saat 11.30’da Saltanat Kapı önünden çocukların renkli kortejiyle başlayacak. Kız Lisesi bando takımının da eşlik edeceği kortejde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Reşit Paşa, Osmangazi, İstiklal, Merinos, Uludağ, Dörtçelik, Namazgâh İhsan Dikmen, Muradiye, 1. Murat, Mehmet Aker, Fethiye Şehit Öğretmen Şekip Akın, Ş.J. Er Halim Çimen ve Ali Firdevs Lizor ilkokullarından öğrenciler bulunacak. Korteje katılan çocuklar, dünyayı oyunla yorumlayan dövizleri ve günümüzde yerini bilgisayar oyunlarına bırakan sokak oyunlarının hatırlatıldığı sloganlarıyla Pınarbaşı Parkı’ndaki şenlik alanına yürüyecek. Tüm çocuklara açık olan ve katılan herkesin oyun oynamanın tadını doyasıya yaşayacağı etkinliğe, Ali Karasu İlkokulu Halk Oyunları ekibi gösterileri ile renk katacak.

Şenlik alanında belirlenen istasyonlarda ise Bursa Kent Müzesi ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü gönüllü öğrencileri önderliğinde, çocuklara ‘unutulmaya yüz tutmuş’ sokak oyunları oynatılacak.

***

Bu vahşete dur diyelim

 YASAL DAYANAK: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü görevlerince gerekli uygulamalar, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 3201 Emniyet Teşkilatı Kanunu, 5442 Sayılı İl İdare Kanunu ve ilgili yasal mevzuat.

BİLGİ ve GEREĞİ İÇİN DAĞITIM:

 

BİMER, İçişleri Bakanlığı, Orman Su İşleri Bakanlığı, Orman Su İşleri Bölge ve İl Müdürlüğü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyet İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Valilik, Kaymakamlık, Belediye, İl Müftülüğü, Basın Kuruluşları

BURSA VALİLİĞİ’NE

Tarafımıza gelen şikâyet üzerine: Bursa Gürsu Toki Mahallesinde bulunan sokak hayvanlarına bölgede yaşayan çocuklar ve gençler tarafından ŞİDDET uygulanıldığı, DARP ve KULAK KESME, DÖĞÜŞTÜRME yapıldığı, İŞKENCE edilerek ÖLDÜRÜLDÜĞÜ bilinmektedir. Gürsu TOKİ mahalle arasında yaşamaya çalışan yetişkin ve yavru köpeklere o civarda yaşayan madde bağımlısı gençler tarafından o köpeklere köpeklerin kulakları kestiğini, döğüştürülüp ve İŞKENCE ettikleri, köpeklerin ya poposuna sopa sokulmuş ya boğazı bağlanarak sıkılmış ya bacakları ezilmiş ya da vücudunun bir tarafı kesilmiş halde yetişkin ve yavru köpekleri bağırtarak sokaklarda koşturttukları bilinmektedir. 

LÜTFEN ARAŞTIRILSIN

Bu çerçevede yukarıdaki hususlar için ilgili yasalar çerçevesinde ilgili kurumlar nezdinde istihbari çalışmalar başlatılıp bilgiler doğrultusunda araştırma yapılmasını, soruşturma açılmasını ve konuya ilişkin adli – idari işlem ve koruyucu sosyal politikalar çerçevesinde tedbirler alınmasını, bölge halkının eğitici seminerler verilerek bilgilendirilmesi ve Gürsu TOKİ mahallesine 5199 sayılı hayvan hakları kanunu belirten yasal tabela konulmasını talep ediyoruz. Şiddetin 12 yaşa indiği ve bir öfke toplumu haline geldiğimiz günümüzde, aynı zamanda insana karşı şiddetin “ön habercisi” olması nedeni ile “hayvanlara uygulanan şiddet”, emniyet ve diğer ilgili tüm kurumlarca da önemle değerlendirilmelidir.

 Bu bağlamda,

 

Valilik Makamınızca;

 

  1. Hayvana önce darp ve tecavüz eden sonra da öldüren çocukların ve gençlerin kimlik tespitlerinin yapılmasını, işkence, darp, tecavüz ve öldürmeden yargılanmak üzere gençlerin Cumhuriyet Başsavcılığına, çocukların ise çocuk mahkemesine sevklerinin yapılmasını talep ediyoruz.

Orman Su İşleri Müdürlüğünce, şikâyetçilerin ve çevredeki insanların da ifadelerinin alınması sureti ile şikâyete konu olay, yer ve vahşeti yapan çocukların ve gençlerin tespit edilerek haklarında 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği ayrıca idari işlem yapılarak idari para cezası kesilmesini, bu çocukların ve gençlerin takip altına alınmasını talep ediyoruz.

 

  1. 5442 sayılı İl İdare Kanununun 11. maddesinde Vali, 32. maddesinde Kaymakamın; “suç işlemesini önlemek, kamu düzen ve güvenliğini korumak için hasta hakkında gerekli tedbirleri alabileceği bildirilmiştir” hükmü çerçevesinde, bir hayvana bu kadar işkenceyi yapan şahısların insanlar için de potansiyel tehlike olabilme olasılığı nedeniyle, akli dengelerinin kontrol edilmesi amacıyla, makamınızca söz konusu çocukların ve gençlerin bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesine sevk edilerek müşahede altına alınmalarını talep ediyoruz.

 

  1. Çocukların ve gençlerin yasalar bağlamında uyarılıp bilgilendirilmesini ve Emniyet Birimleri ile de irtibat kurulmasını, o bölgedeki sahipsiz hayvanların güvenliği açısından başta 5199 Sayılı Hayvan Hakları Kanununa göre hayvanlara işkence v.s. yapılmasının suç olduğunu belirten yasal uyarı tabelası, kamera ve ışıklandırma v.s. olmak üzere tedbirler alınmasının sağlanmasını talep ediyoruz.

  1. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce, Aile ve Toplum Hizmetleri Teşkilat ve Hizmetlerine İlişkin Yönergenin “a) Bakanlığın aile ve topluma yönelik koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici sosyal hizmet faaliyetlerini yürütmek ve koordine etmek

ç) Aile ve toplumu tehdit eden sorunları ve bu sorunlara yol açan faktörleri tespit etmek, bu sorunlara karşı toplumsal duyarlılığı geliştirici faaliyet ve projeler yürütmek, çözüm önerileri geliştirmek, bu konularda eğitim programları hazırlamak ve uygulamak”

MADDELERİ gereği, hayvanlara işkence yapan ve eğer tedbir alınmazsa gelecekte insanlara da zarar verebilecek ve potansiyel suçlu olmaya aday bu kişiler için Müdürlük Sosyal Hizmet Uzmanları ve görevlilerince inceleme yapılıp, bu kişilerin bir daha bu tür bir vahşet yapmamaları için uyarılmasını, ayrıca bölge sakinlerinin bu konuda bilgilendirilmesinin, gerek görülürse çocukların ve gençlerin müşahede altına alınmasının sağlanmasını talep ediyoruz.

 

  1. Toplum Destekli Polis ve Asayiş Şube Müdürlüğünce, burada yaşanan istismara yönelik duyumların olası bir insan-çocuk-kadın şiddetine dönüşmemesi için o mahalde yaşayan vatandaşların güvenliği açısından istihbari çalışma yapılmasını ve güvenlik önlemleri alınmasını talep ediyoruz.

 

  1. İl Hayvanları Koruma Kurulu Üyesi de olan Müftülükten genel olarak tüm şehirde ve o mahalledeki camilerdeki vaazlarda, hayvana vahşet uygulamasının dinen de günah olduğunu ve ailelerin, aile bireylerini de  bu konuda bilgilendirilmelerinin öneminin anlatılması  için iletişim kurulmasını talep ediyoruz.

 

  1. İl Hayvanları Koruma Kurulu Üyesi de olan Milli Eğitim Müdürlüğünden bütün okullarda hayvan hakları ve hayvan sevgisi konulu eğitici faaliyetlerde bulunulmasını talep ediyoruz.

 

Konu ile ilgili olarak yapılacak ve sonrasında yapılmış çalışmalara ilişkin, 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Yasası ve 3071 Sayılı Dilekçe Kullanma Hakkı yasası gereği tarafımıza bilgi verilmesini yüksek makamlarınızdan saygılarımızla arz ve talep ederiz…

 

Vildan Elçin Şenkaya

HayKonfed Marmara Bursa Temsilcisi

YEREL HAYVAN Koruma Görevlisi