Onsuz hiçbir yemeği yiyemiyor, onsuz sofraya oturamıyor, onsuz hiçbir şeyden tat alamıyor musunuz? Sofrada en yakın ‘arkadaşınız’ olduğunu düşünüyorsunuz. Yemeklerinize lezzet kattığını düşündüğünüz tuzun ne kadar tehlikeli olabileceğini de hiç düşündünüz mü? Sodyum ve klor elementlerinden oluşan tuza belirli ölçülerde ihtiyaç duyarız. Ancak yapılan pek çok araştırma, fazla tuz tüketiminin en az sigara kadar zararlı olduğunu gösteriyor

12 GRAM FAZLA TÜKETİYORUZ!

İnsan vücudunun günlük tuz ihtiyacı 6 gramdır. 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise Türkiye’de günlük tuz tüketim miktarı 18 gram olarak belirlendi. Bu nedenle de 2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından işlem görmüş çeşitli gıdalarda tuz içeriklerinin azaltılması talimatı verilirken, tüketicilerin eğitimi, gıda etiket bilgilerinin güncellenmesi, düşük sodyumlu gıdalara erişim kolaylığı sağlanması gibi konularda çeşitli çalışmalar yapıldı.

Tuzu 1 gram azaltırsanız…

Sodyum her ne kadar vücudumuzun ihtiyacı olsa da gereğinden fazla tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Yapılan çeşitli araştırmalarda, günlük yiyeceklerden kalorisi olmayan tuzu bir gram kadar azaltmanın; yüzde 5 felçten, yüzde 3 kalp krizinden korunmak anlamına geldiği belirtiliyor.

ÜLKEMİZDE TÜKETİM FAZLA

Tuzu tuz yapan, içindeki sodyumun (hücre dışı sıvının önemli bir bileşeni olduğundan) tüketimini sıfırlamak, hem gıdaların içinde doğal olarak bulunduğundan mümkün değildir, hem de sağlık açısından doğru bir yaklaşım olmaz. Ülkemizdeki araştırmalar sonucu ortaya çıkan gerçek, ortalama tuz tüketiminin bilimsel rehberde üst sınır olarak belirlenmiş rakamlardan birkaç kat fazlası olduğudur. Bu da ülkemizde tuz yani sodyum tüketiminin çok aşırı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Her gıdada olduğu gibi tuz için de doğru tüketim biçimi, makul miktarda belirlenmelidir. Bu da araştırmalara göre; günde 5 ile 6 gram arasında, yani 1 çay kaşığı kadar tuz olarak önerilmektedir.

Belirtilen miktarın altında tüketilmesi, hormonal denge bozukluğuna yol açıp tansiyonunuzu ve böbreğinizin idrar atımını dengeleyen renin aktivitesini artırarak kalp krizi riskini ortaya çıkarır

Bu gıdalara dikkat!

Sodyumun kaynağı sadece tuz olarak düşünülmemeli ve besinlerin de belirli miktarlarda sodyum kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Özellikle;

-Konserve gıdalar,

-Kuru meyveler,

-Salça, ketçap, hardal, soya sosu, hazır salata sosları,

-Bulyonlar,

-Peynir, ekmek, zeytin,

-Soda,

-Tütsülenmiş yiyecekler, yüksek miktarda sodyum içerir.

Sağlıkla kalın…