Ulaş Girgin

Dünya üzerinde yaşayan birçok toplum, yaşadığı konumun coğrafi özelliklerine ve toplumunun geçmişine bağlı birçok farklı özellik ile kendi kültürlerini oluşturmuştur. Kültürel farklılıklar insan yaşamının her alanına olduğu gibi uyku konusuna da etki ediyor. Bakalım dünyanın farklı noktalarında insanlar nasıl uyumayı tercih ediyor.

Avustralya

aborjinler

Avustralya geçmişinde yerliler genellikle grup uykularını tercih ediyorlardı. Bu uykuların en önemli kısmı bir yatış sırasını içeriyor oluşuydu. Bu uyku modelinde çocuklar ve yaşlılar gibi topluluğun en savunmasız olan bireyleri grubun merkezinde, yetişkinler ise dış kenarlarda uyuyordu.

İspanya

5b1004b066be5d268c83c683

Birçok Latin Amerika ülkesinde olduğu gibi İspanyollar tarafından da kendi buluşları olan siesta uykusu tercih ediliyor. İspanyollar öğleden sonra yaptıkları iki saatlik şekerleme ile günün geri kalanı için şarj edildiklerine inanıyorlar.

Sonbahar manzarası büyüledi Sonbahar manzarası büyüledi

Japonya

5981767c2269a21970f637e6

Japonya’da birçok ofis çalışanı, görev başındayken kestirmek anlamına gelen “Inemuru” isimli uykuya başvuruyor. Ofiste yoğun ve uzun saatler boyunca çalışan kişi kendine gelmek için bu yöntemi kullanıyor ve bu davranış Japonya’da gayet normal karşılanıyor.

Mısır

7003304774_15376e7e5c_c

Mısır halkının uyku alışkanlıkları da normalden biraz farklı. Çoğu Mısırlı 8 saatlik tek bir uyku yerine 2 aşamalı uyumayı tercih ediyor. Mısırlılar genellikle 6 saat gece, 2 saat de öğlenden sonra uyuyarak günlük uyku rutinini tamamlıyor.

Çin

Çin halkının uyku stilinde bir farklılık olmasa da farklılıkları uyku alanları ile ilgili. Çin’de insanlar uyudukları odada ayna bulundurmaktan kaçınıyor. Bunun sebebi ise aynaların odadaki enerjiyi negatif yönde etkileyerek huzurlu uykuyu engellediği fikri.

İskandinavya

SafeToSleepOutside_large

Şaşırtıcı olsa da pek çok kuzeyli ebeveyn, soğuk aylar da dahil olmak üzere bebeklerini öğleden sonra açık havada uyumaları için dışarı çıkartır. Bu alışkanlığın sebebi ise İskandinavya’da temiz havanın bebeklerin bağışıklığını güçlendirdiğinin ve açık havanın uyku kalitesini arttırdığının düşünülmesi.

Editör: Ulas Girgin