Küçük Sanayi esnafının bugünlerdeki durumu 'aşağısı sakal yukarısı bıyık misali'... 30 yıllık esnaf kendilerine tebliğ edilen kira fiyatlarını görünce şok oldu. Kabul etseler kirayı ödeyemeyecek durumdalar. Kabul etmeseler ise orası ayrı muamma.

2012 yılında yürürlüğe giren 1 Temmuz 2014’te uygulamaya sokulan yeni Borçlar Kanunu’na göre, 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak tahliye edilebiliyor.

Yasaya göre, mal sahibi kontrat bitiminden üç ay önce ihtarname çekerek tahliye talep ediyor. Kiracı buna uymazsa mal sahibi tahliye için dava açabiliyor.

Ve bu durum son günlerde 200’ü aşkın Küçük Sanayi esnafını kara kara düşündürüyor. 30 yıllık esnaf bu kanunun mağdurları olmaktan korkuyor.

HUZURSUZLUK HAD SAFHADA

Yapılan orantısız zamlardan huzursuz olan ve agazeteyi arayan esnaflar “Kooperatifin bize yaptığı zamlara akıl sır ermiyor. Bir haftadır CİMER’i, eski Başbakan Yardımcısı Sayın Hakan Çavuşoğlu’nu ve milletvekillerini, aklımıza gelen herkesi aradık ancak bir cevap alamadık. Lütfen sesimiz olun” çağrısı yaptı.   

MUHATAP BULAMIYORUZ

Küçük Sanayi Başkanı Sabri Koçoğlu’nun ve yönetimiyle irtibat kuramadıklarından yakınan esnaflar şöyle konuştu:  “Küçük Sanayi’nin anlamsız zam oranları hepimizin işini tehlikeye attı. Çünkü son beş yıldır enflasyon oranında değil de kendi çıkarları doğrultusunda çok farklı zamlar uygulanıyor. Kimilerine yüzde 20, kimilerine yüzde 40 veya yüzde 100’ü bulan zam oranları uygulanıyor. Ve bu zamlar 1 Temmuz 2014’te uygulamaya sokulan yeni Borçlar Kanunu’na göre, 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak tahliye edilebiliyor güvencesiyle yapılıyor. Defalarca kez kooperatife gittik ancak değil çözüm, muhatap dahi bulamadık. Aksine tehditvari biçimde bize “Ben yaptım oldu” şeklinde davranılıyor”.

KORKUDAN SUSUYORLAR

Bazı çalışanlar tahliye edilme korkusundan dolayı suskun kaldıklarını belirten esnaf şöyle konuşuyor: “Ancak bu durum kesinlikle çare değil. Çünkü söz konusu arkadaşlar, bu kez yapılan zammı kaldıramayıp kepenk indirmek zorunda kalıyor. Şu anda sanayinin 30 yıllık kiracıları olduğumuz halde, kiralarımız normal iş yeri sahiplerinin (özel mülkleri olan) üzerine çıktı. Bu da çok büyük bir adaletsizlik. Şayet bizler yıllardır Küçük Sanayi Kooperatifin kiracısı isek, eski ile yeninin arasında az da olsa fark olmalı. Ancak aksine, yan yana olan dükkanlarımızın kiraları çok farklı.”

ZAM DAHİ BEKLEMİYORDUK

Krizi gerekçe gösteren esnaf, “Bizler bu sene değil önümüze gelen yüksek zamları, artış dahi beklemiyorduk. İlla da zam yapılacaksaydı da, bugün devlette enflasyonla mücadele kapsamında TÜFE oranında zam yapılmalıydı. Kaldı ki bu tamamen kooperatifin kendi insiyatifinde bir durumdu. Buna rağmen anlam veremediğimiz bir halde, kimimize yüzde 35, kimimize yüzde 70, yüzde 80 ve kimimize de yüzde 100 oranında zamlar yapıldı. Ve bu zamları özellikle de şu dönemde esnafın kaldırma şansı yok!

MAHKEMEYE VEREBİLİRLER

Yapılan zamlara uyulmadığı durumda mahkemeye verilebileceklerini söyleyen Küçük Sanayi esnafı “Her birimiz iyi biliyoruz ki yapılan zamlara uymadığımız durumda kooperatif bizi mahkemeye verebilir ve çıkan yasaya göre de davayı rahatlıkla kazanabilir. Bu sebepten dolayı bir çok kişi hakkını aramaktan çekiniyor. Ne yasal olarak dayanabileceğimiz bir kooperatifimiz ne de bir derneğimiz yok”.

DEVLETİN ÖNGÖRDÜĞÜ ZAM UYGULANMALI

Yasanın da bu anlamda kendilerini desteklemediğini bilmelerine rağmen, itiraz halinde doğabilecek sonuçları kabul ettiklerini söyleyen dükkan sahipleri “İtiraz edersek neyle karşılaşacağımızı gayet iyi biliyoruz. Ancak yine de bizler her şeyi kabul ettik. Elbette ki derdimiz asla mahkemelik olmak değil. Tek isteğimiz bu zorlu kriz döneminde yüce devletimizin öngördüğü tüfe oran zammının yapılmasıdır. Ve biz bu TÜFE’yi kabul ederek imzaları verdik. Çünkü imzalamasaydık yarın tahliye davasıyla karşılaşabilirdik.   

BAŞKAN ÜYELERİNE ENDEKSLİ

İkinci dönem Kooperatif Başkanı Sabri Koçoğlu’na sıkıntılarını anlatamadıklarının altını çizen esnaf “Her ne kadar Başkan Koçoğlu’na derdimiz anlatmaya çalışsak da anlatamadık. Her girişimimiz hüsranla bitti. Bizleri hiç bir şekilde dikkate almayan Koçoğlu, “İşinize geliyorsa durursunuz, işinize gelmiyorsa dükkanları boşaltırsınız. Nasıl olsa dükkanları tutacak insanlar var” tarzında başından savuşturdu. Ve nitekim bu yıl giden arkadaşlarımız da oldu. Halbuki 200’ün üzerinde işyeri var. Ancak belli ki ‘koltuk kavgası’ndan dolayı, kooperatif başkanımız şu anda tamamen üyelerini memnun etmeye endeksli.

BAŞKAN ESKİ ESNAFLARDAN

30 yıllık mobilya mağazası sahibi olan ve iki yıl önce olumsuz şartlardan dolayı dükkanını kapatarak bir market zincirine kiraya veren başkan neden bizi anlamıyor doğrusu anlayabilmiş değiliz. Ayrıca yönetimde olanların da belki de yüzde 80’i çoktan esnaflık yapmıyor. Öyle düşünüyoruz ki başkan, bizden aldığı parayı bir yılsonunda genel kurulda üyelere kar payı olarak dağıtıyor ve kendi koltuğunu garantiye alıyor. Önemle bilinmesini istiyoruz ki bizler zammı değil, bu oranları kabul etmiyoruz. Tüfeyi kabul ediyoruz.

SONUÇLARINA RAZIYIZ

Ve bir karara vardık. İlla ki zamlar uygulanacak ise de sözleşmeyi 2019 yılı kira artış oranı için 2018 TÜFE oranını kabul ederek ödeyeceğiz. Ondan sonra bizi mahkemeye verirlerse de hakim ne derse onu kabul edeceğiz. Nasılsa adaletin kestiği parmak acımaz. Bizler zaten her türlü mağdur durumdayız. Zammı kabul etmezsek başkan bizi dükkanlarımızdan çıkarabilir. Edersek de kiralarımızı ödeyemeyeceğimiz için zaten kepenk indirmek zorunda kalacağız. Özetle; her türlü bizler zaten bu orantısız zamlarla yok olacağız.

HÜKÜMETE GÜVENİYORUZ

Tek dayanağımız hükümetin bu sene enflasyonla topyekun mücadele başlatmış olması. Ve bizler kriz ortamında çok zor durumda olan sadece küçük esnaflarız. Tek derdimiz bize destek olunması. Başka bir şey istemiyoruz. 

 Yapılan zam örnekleri:

2.140 TL – 3.200 TL

2.240 TL – 4000 TL   

3.920 TL – 6.180 TL

1.350 TL – 2.500 TL

2.200 TL – 3.250 TL

1.300 TL – 2.500 TL

OY İSTEMİŞLERDİ

Tüm esnaf aynı fikirde, herkes bir yol peşinde. Hatta yaklaşık bir hafta önce çoğunluk CİMER’e, Tüketici Haklarına, eski başbakan yardımcısı Sayın Hakan Çavuşoğlu’na, milletvekillerine yazdı durumu anlattı. Ancak şu an için bir geri dönüş alamadık. Halbuki seçim zamanı kooperatif başkanımız milletvekillerimizle beraber bizleri ziyaret etmiş ve oy istemişti.

Küçük Sanayi Esnaflar adına

İbrahim BAŞTÜRK

 ***

 

 

 Ekmeğin içinde  ambalaj kalıntısı

20 Kasım 2018 son kullanma tarihli tam tahıllı ekmeğin içinden mavi renkli ambalaj kalıntısı çıktı. Ekmek Uludağ Üniversitesi’nin içindeki Besaş şubesinden 17 Kasım 2018 tarihinde alındı. Güvendiğimiz yerden böyle bir şeyle karşılaşmak bizi hayal kırıklığına uğrattı. Sürpriz bir durumla karşılaşmamak için artık ekmeği ufak parçalaya ayırarak yiyoruz. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Nazlı CAN