Gündem peşinde koşmak yerine gündem oluşturmaktır fikrin ince gülü deyip Yıldırım Belediyesi’ne doğru yola çıktık. Yıldırım yıllarca Bursa’nın arka bahçesi olmuş kimse gelsin istenmeyen, ya da evin arka odası olmuş misafire göstermek istemediğimiz… Oysa yaşamın dibinin yaşandığı yerlerdir ve gözümüz gibi koruduğumuz mahremimizdir o mekânlar…

Yıldırım’da da her şey gerçektir. Boyama ve makyaj yoktur. Fotoshop yoktur. Bursa’da emeğin kayışını Yıldırım çeker ama yarattığı katma değerin aslan payını hiç alamamıştır.

Her gelen bir şeyler yapmıştır ama Yıldırım pansuman devrini çoktan bitirmiş ve ameliyatta sıra bekleyen hasta çağına geçmiştir. Burada da önceliklilerden sıra gelmediği için hem nüfusu artmış hem de sürekli kan kaybeder olmuştur.

Bundan iki buçuk yıl kadar önce yerel seçimlerin Yıldırım İlçesi için karar değil kader seçimi olduğu sürecini takip ettiğim için hissediyordum ama doğrusu bu kadarını beklemiyordum.

Türkiye’nin 81 ilinde ve yüzlerce ilçesinde başlatılan kentsel dönüşüm hareketinin birincisi olacaksa bu Yıldırım olmalıdır. Kentsel dönüşüm hamlesi bazı bölgelerin rantsal dönüşüm alanlarına dönüşmüş, bazılarında sözde kalmış, bazılarında da sınıfta kalmış ama Yıldırım geçmişin defolarını bile mazeret kabul etmeden bunu başta kent olmak üzere bütün paydaşların hayrına olarak ilmek ilmek dokumaya başlamıştır.

Edebali ile sohbetimiz hac ziyaretini kutlamak ile başladı ve ‘Ağabey oraya gidince değil dönünce ruhunuzun elbisesinin değiştiğini anlıyorsunuz ve eşit olmanın şartının adalet olduğunun farkına varıyorsunuz’ dedi.

Sonrasında söze "Kentsel dönüşümde Türkiye’de en gerçekçi ve hedefe ulaşacak hamleyi biz başlattık ve Yıldırım’ı masaya yatırdık" diye başladı.

Edebali Başkan kentsel dönüşüm anlayışlarının Yıldırım’ı yeni büyük binalar ile donatmak değil, bölgede kent dokusunu koruyarak, insanına dokunarak, kültürünü yaşatarak değerlerine bağlı bir gelecek kurmak olduğunu anlatırken Bursa adına duymak istediğim en güzel şeyleri sıralıyordu.

Başkan’a bu hamle için kadroların yeterli mi yolda kalmayasın diye sordum?

"Kadro konusunu projeyi masaya yatırmadan değerlendirdik ve çalışma arkadaşlarımın hepsi yetenekli ve liyakat sahibi ama ciddi bir personel ilavesi gerektiği sonucuna vardık" yanıtını aldık.

Burada da bürokrasi duvarına çarpacaklarını ön görerek, çalışma bölgeleri oluşturarak bunları bu konuda uzman firmalara ihale edilmiş, sıkı denetlenen bu çalışmalar ile ilgili bir merkez oluşturarak sürecin her aşamasında halkı bilgilendirmek ve sorulara cevap verilmek üzere düzeni adalet şeffaflık ve barış ortamı sağlanmış.

Başkan, biz ne yaparsak yapalım, halkın sahip çıkmadığı projeler aksamaya, delinmeye mahkumdur diyerek halkın Yıldırım’a sahip çıkması sonucunda geleceğin Yıldırım İlçesinin makus talihini değiştirmiş olarak yaşamaya devam edeceğinin altını özenle çizdi.

Aslında kentsel dönüşümün yanı sıra belediyecilik anlamında yapılanların sadece ana başlıkları bile hizmet anlayışının kalitesini ortaya koyan bir almanak oluşturur ama ben amatör spor, parklar, sosyal belediyecilik hizmetleri ve özellikle engelli, dezavantajlı grup ve roman çocuklarının rehabilitasyonu için kurulan 'Müzik Akademisi'ni saymak istiyorum.

Vedalaşırken proje bazlı çalışmaların süre aldığını halkın ise bugün proje yarın kazma vurmak istediğini ifade ederek biraz sabırla bu yıl baharın Türkiye’de ilk önce Yıldırım’a geleceğinin müjdesini verdi.