Ulaş Girgin

Makyaj çantasında minimal düşünün Makyaj çantasında minimal düşünün

Tekstil endüstrisi, su kullanımı, kimyasal atıklar ve karbon emisyonları gibi çevresel sorunlara neden olan sektörlerin başında geliyor. Fakat son yıllarda dünyada oluşan tüketici bilinci ile ortaya çıkan sürdürülebilir moda hareketi bu sorunlar üzerinden çevre dostu çözümlere odaklanıyor.

1680101066300

Bu çözümlerin başında geri dönüştürülebilir ve organik malzemelerin kullanımı yer alıyor. Organik pamuk ve bambu gibi lif içerikli malzemeler giyim endüstrisinde giderek daha fazla tercih ediliyor. Ayrıca sürdürülebilir moda hareketini destekleyen markalar tarafından üretim süreçlerindeki atık malzemeler tekrar değerlendirilerek farklı ürünlere dönüştürülüyor.

Organik sertifikalar, tercih edilmeyi sağlıyor

Tüketicilerin artan bilinç düzeyi ile birlikte sürdürülebilir tekstil ürünlerine rağbet her geçen gün artış gösteriyor. Büyük markalar tüketici tepkileri ile sertifikalı organik kumaşlar kullanmayı tercih ediyor. Bazı tüketicilerin çok büyük tepkileri olmasa da satın aldıkları ürünlerde organik sertifikalı kumaşlar kullanıldığını bilmek kişileri o markadan daha çok alışveriş yapmaya yöneltiyor. Bu nedenle değişen dünyada sürdürülebilir tekstil endüstrisine geçiş yapmak markalar için yavaş yavaş kaçınılmaz hale geliyor.

Sürdürülebilir giyim moda etkinliklerinde

Bilinç düzeyinin artması moda çevrelerinde ve moda etkinliklerinde de büyük yankı uyandırıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen ünlü defile ve moda haftalarına katılan markalar sürdürülebilir ürünler ile tüketiciler üzerinde daha iyi bir intiba bırakıyor ve yenilikçi çözümleri ile birçok eski kafalı markanın önüne geçiyor. Moda haftalarında ön plana çıkan sürdürülebilir ürünler renkler ve tasarımlarda olduğu gibi bu alanda da dünya trendlerini belirlemiş oluyor. Büyük markalar belirledikleri trendler ile tüketicilerle daha güçlü bir bağ kurup çevreye duyarlılık konusunda ön plana çıkıyor bu da ayrıca sektörün tamamının direksiyonu sürdürülebilirlik yönüne kırmasını sağlıyor.

surdurulebilirmoda

Gelecekte sürdürülebilir giyim sektörünün gelişip tüm sektörü ele geçirmesi muhtemel. Bazı küçük markalar dışında bu bilinç toplum ve üreticilerin birlikteliği ile yükseliyor. Çevre dostu giyim dünyada popülerleşen bir akım olarak gelecek nesillere de bu bilincin yayılması amaçlanıyor ve endüstriyel atıkların en aza indirileceği yeşil bir sektör oluşturmak hedefleniyor.   

Editör: Ulas Girgin