Bursa’da çocuk tiyatrosu her yıl devlet ve şehir tiyatrolarınca sahnelenmektedir ama ne yazık ki özel tiyatrolar devlet ve şehir tiyatrolarının olanaklarına sahip olmadıkları için, sahneledikleri oyunlar kesintili olmakta…

Bu konunun sürdürülebilir olması için de hiçbir merciden destek bulunamamakta.

Çocuk tiyatrosunun gündeme getirilmesi, oyun yazımından sahnelenmesine kadar hassas ve zor bir konudur.

Belli bir çalışma ve eğitimi gerektirir. Çocuk tiyatrosunun, yetişkin tiyatrosundan apayrı bir dili apayrı bir formatı ve çocuk gelişimine uygun (pedagojik) içeriği vardır.

Tiyatro otoriteleri  ‘çocuk tiyatrosu’ konusunda, hassas davranılması ve bilimsel içerik taşıması gerektiğini açıklayan birçok kitap yazmışlardır…

Ama özel tiyatrolara bu konuda destek verilmesini açıklayan (yazılıyı bırakalım) sözel olarak…

Neler söylemişlerdir?

Her yıl bir iki çocuk oyunu sahneleyen Devlet Tiyatrosu bu konuda sorumlu davranıp, özel tiyatrolarla iletişime geçme gerekliliğini duymuş mudur?

Ülkemiz insanlarından örnek verirsek; günümüzde vatandaşlarımızın yaşadığı teknoloji çılgınlığı, (üretici değil tüketici) kişiye kendisini unutturan ve en önemlisi milli ve manevi değerlerini unutturan bir çılgınlık… Bu çılgınlık halkımızı denetlenemeyen ve denetlenemeyecek bir mecraya aktarmaktadır.

Ne yazık ki bugün bebeklerin elinde bile tablet ya da akıllı telefon görebiliyoruz.

..Ve ben bu yazımı ilginç bir şekilde sonlandırmak istiyorum…

Diyorum ki “ağaç yaşken eğilir.”

Çocuk tiyatrosunu, yabancılaşmadan, düşünün…

Özel bir tiyatro oyuncusu tavsiyesi:

Tiyatroya gelin, tanış olalım…

İşi kolay kılalım… Sanatla değişelim, değiştirelim… Sanatla barışalım, barıştıralım… Ülkemiz çocuklarını, milli ve manevi değerleriyle tanıştıralım…