Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yaklaşık üç yıl önce  meclis üyeleri arasında meclis toplantılarında elektronik anket çalışması başlatıldı. BTSO Meclisini mesleğe başladığım yıllardan itibaren takip ederim. Birçok ilk’e imza attı. Buda önemli bir açılımdı.

Mantık olarak da doğru bir hamleydi.

Çünkü bizzat ekonominin aktörleri hem kurumsal anlamda hem kentin geleceği anlamında bizlere ip uçları veriyordu.

Başlangıçta ankete katılım da oldukça iyi idi. Fakat daha sonra insanlara ‘angaryamı’ gelmeye başladı nedir? Bilemiyorum; katılım oldukça düştü.140 üyelik mecliste bazı sorulara 10, bazı sorulara 16 yada 26 kişi cevap veriyor.

Bu yüzden bu tip anketler tam bir yol gösterici olmuyor.

Ben Meclise katılan iş adamlarından anketlere daha fazla katılım göstermelerini bekliyorum. Ancak o zaman bizlerde doğru ipuçları yakalama fırsatı bulabiliriz.

Örneğin; Şubat ayı anketine bir göz atalım;

Meclis üyelerine sorulan ilk soru;

2017 yılı ilk iki ayda iç piyasada işler nasıl geçti?

Ankete katılanların yüzde 42 si, yani 11 meclis iyesi zayıfladı yanıtını veriyor. Beş kişi çok hareketlendi, beş kişi hareketlendi, beş kişide değişmedi diyor.

Diğer katılımcıların fikri yok mu? enteresan.

Gelelim ikinci soruya;

Bu yılın ilk iki ayında dış piyasalar nasıl gelişti?

Yanıt veren üye sayısı 15’e düşüyor.

Bunlarında sekizi yani yüzde 53’ü değişmediğine işaret ederken, 3 kişide zayıfladı yanıtını veriyor.

Yılın geri kalanında istihdam planlıyor musunuz? Şeklinde ki bir başka soruya yine 15 kişi cevap veriyor ve yüzde 47 oranında hayır diyor. Evet diyenlerin oranı da yünde 33’te kalıyor.

Gelelim son günlerin gündemine ilişkin soruya;

Hatırlarsınız Kredi Garanti Fonu (KGF)tarafından Uludağ İhracatçı Birliklerinde (UİB)geçtiğimiz günlerde düzenlenen toplantıda döviz kazandırıcı kuruluşlara sağlanan finansman destekleri anlatılmıştı.

Hemen akabinde Kredi Garanti Fonunun krediler için uyguladığı yeni garantilerden yararlandınız mı? Sorusu, bence oldukça anlamlı… 

Soruya yanıt veren 16 üyenin yedisi henüz yararlanmadık, yararlanmayı düşünüyoruz diyor. Oran ise yüzde 44. Yüzde 38 oranına denk gelen 6 üye yararlanmayı düşünmediğine dikkati çekiyor. Evet, yararlandık diyen üye sayısı ise sadece üç.

İlginç bir veri daha;

Nefes kredisinden yararlanmak için(KGF) sağladığı yüzde 85 teminat desteğine kolay ulaşabiliyor musunuz? Sorusuna cevap veren 16 üyenin 14’ü başvuru yapmadığını söylüyor. 2 kişi ise ulaşımda zorluk yaşıyorum diyor. Rahatlıkla ulaşabiliyorum diyen bir Allahın kulu çıkmadı.

İşte bu durumda finansmana ulaşımın kolay olmadığını bir kez daha ortaya koyuyor.

Son iki ayda devlet teşviklerinden yararlandınız mı? Şeklin deki soruya da Yararlanmayı düşünmüyoruz diyenlerin oranı ise yüzde 74. Yararlandık diyen yine bir Allahın kulu yok.

Cazibe merkezlerinde yatırım yapmayı düşünüyor musunuz? Sorusuna yüzde 28’lik evet’e karşılık yüzde 44 hayır diyor. Ne diyelim hayır olur inşallah.

Bursa ilindeki yeni yatırımlar için yeterince teşvik sağlandığını düşünüyor musunuz? Sorusuna da yüzde 21’i yeterli bulurken, yüzde 79’u yetersiz olduğunu düşünüyor tıpkı benim gibi…

Bu veriler ışığında Bursa ekonomisi sizce nereye gidiyor?