Tarihin her bir sokakta canlı olarak hissedildiği Tirilye, Mudanya'nın 11 km uzağında, Marmara’ya kıyısı olan şirin bir belde. Bursa, İstanbul gibi büyükşehirlerin keşmekeşinden kaçıp küçük, sakin bir kasabada, zeytin bahçeleri ve ahşap evlerin arasında geçmişi keşfe çıkmak isteyenler için nefis bir adres. Ancak…

Sevinç ÇELEBİ

Pazar günü havanın güzel olmasıyla başlayan Mudanya yolculuğu, Tirilye’de sona erdi. Ancak uzun yıllardır gitmediğim Tirilye’nin görüntüsü yüreğimi burktu. Şöyle ki; güzelim eski Rum Köyü Tirilye, bugün tarihi geçmişi, doğası ve güzelliğinden ziyaret, önce bozuk yollarıyla sonra araç yığınlığıyla ve de çöp kovası olarak kullanılan atıl tekneleriyle dikkat çekiyor. Yolları çukur, çatlak, yara bere içindeyken sahil boyu ise denizi göremeyeceğiniz şekilde araçlarla dolu.

ÇOK HAKLILAR…

Bu nedenle Tirilye halkı “Tirilye’ye bir an evvel hizmet bekliyoruz” demekte çok haklı. Başta yollar güzel ve turistik Tirilye’ye yakışacak şekilde güzelce asfaltlanmalı. Sonra… kordonu yayalara bırakmak için mutlaka katlı bir otopark yapılmalı… Sadece bunlar bile yapılsa, Bursa ve çevreden olduğu kadar diğer illerden, hatta yurtdışından dahi turist gelir fikrindeyim…  

TİRİLYE’YE;

Bir yanı deniz, bir yanı yemyeşil tepelerin olduğu, kıvrıla kıvrıla giden bir yoldan ulaşılıyor. Adını, bir zamanlar İstanbul’dan sürgün edilen 3 papazdan aldığı rivayet ediliyor. Diğer bir rivayete göre de barbunya balığı anlamına gelen “trigliya”dan almış. Köyün adı 1963’de “Zeytinbağı” olarak değiştirilse de 2011’de tekrar iade edilmiş. Cumhuriyet, Melekler Adası, Sev Kardeşim, Kezban Yenge gibi film ve dizilere ev sahipliği yapmış olan şirin küçük bir kasaba burası…

***

 

EL EMEĞİ GÖZ NURU...

Dobruca İlkokulu öğrencileri, bu yıl ilk defa düzenlediği “Dobruca’da Bahar” Sergisi sosyal etkinliğinde tüm sınıfların yıl boyunca yaptıkları etkinliklerini, sergi ve atölye çalışmaları şeklinde sundular.

Dobruca İlkokulu, bu yıl ilk defa düzenlediği “Dobruca’da Bahar” Sergisi sosyal etkinliğinde tüm sınıfların yıl boyunca yaptıkları etkinliklerini, sergi ve atölye çalışmaları şeklinde sundular. Tam bir şenlik havası içinde gerçekleştirilen sergide öne çıkan ebru, ahşap boyama, filografi (çivi sanatı), seramik ve zeka oyunları ve tüm atölye çalışmalarını, sergiyi ziyaret eden tüm öğrenciler ve de veliler zevkle uyguladılar.

PAYLAŞTILAR

Dobruca ilkokulu 2/A sınıfı öğrencileri, sınıf öğretmenleri rehberliğinde yürüttükleri 2023 Eğitim Vizyonu Işığında Okullarımızda Tasarım ve Beceri Atölyeleri e-Twinning Projesi kapsamında proje süresince yaptıkları etkinlikleri ve ürettikleri materyalleri, atölye ve sergi olarak aileleri ve arkadaşlarıyla paylaştılar.

GÖZLER ÖNÜNE SERDİLER

Öğrenciler ayrıca, 2023 Eğitim vizyonu ışığında okullarımızda tasarım ve beceri atölyeleri projesi kapsamında tasarım-beceri atölye etkinlikleri ile öğrenilen bilgilerin, yaşam becerisine dönüşmesi amacıyla bilim atölyesinde kendi tasarladıkları ve hayata geçirdikleri uzay aracını ve teknolojik aletlerini, yaşam atölyesinde hazırladıkları çamaşır katlama aparatıyla, çamaşır t-shirtlerin nasıl katlanacağını, sanat atölyesinde öğrendikleri geleneksel Türk sanatlarından ebru sanatını yine alüminyum kağıt ile kabartma sanatı ile yaptıkları rölyef çalışmalarını, kültür atölyesi kapsamında yaptıkları çoraptan kuklalarını, spor atölyesi kapsamında oynadıkları dart, yakantop ve sek sek oyunundan kareleri sergi ve atölye yaparak sundular.

21. yüzyılda becerine sahip olmak adına planlanan atölye çalışmaları ile öğrenciler analitik düşünme tasarlama ve hayata geçirme kendini her yerde ve her zeminde ifade etme yaşam becerilerine sahip olma fiziksel ve zihinsel sağlıklı üretebilme, kütürel değerlere sahip olma olma ve yaşatma adına çok şey gerçekleştirdiler ve kendilerini geliştirdiler bir çok şeyin farkına vardılar. Katılan herkese teşekkür ederiz. Saygılar

Öğretmen: Selda Yavuz ERDEM

***

'00' ACİL İLGİ BEKLİYOR

Doğma büyüme Bursalıyım. Birkaç gün önce hızlı trenle Ankara’ya gittim. Tren garında tuvaletler çok temiz ve ücretsizdi. Dönüşte Bursa terminalde tuvaletlere girdim. Çok bakımsız ve de pislerdi. Üstüne üstelik de 1.25 TL’ ücret isteniyor. Bir Bursalı olarak bu durum beni çok fazla rahatsız etti. Sayın yetkililerden bu hususta gereğinin yapılmasını önemle rica ederim.

Saygılar

Şirin H.