Cebel halkının komünizme karşı başkaldırışının 28. yıldönümü 19 Mayıs 2018 günü bu yıl da törenlerle kutlandı.

Balkanların şirin ve küçük kasabası Cebel’de, her yıl olduğu gibi bu yıl da coşku doruktaydı. Tarihler 16 Mayıs’ı gösterdiğinde dünyanın dört bir yanından, 1989 yılında başlayıp 1996’ya kadar süren zorunlu göç dolayısıyla, evlerinden, işlerinden ve sevdikleri her şeyden ayrılmak zorunda kalan binlerce Bulgaristan Türk’ü, doğup büyüdükleri yere, Kurtuluş Günü ilan ettikleri 19 Mayıs’ı kutlamak için Cebel’e adeta akın etti.

 'agazete' farkı

 Dört gün süren serüvende bazıları sevdikleriyle hasret giderip, kabristanlıkları ziyaret ederken, bazıları da 5-10-20 hatta 30 yıl sonra bir araya gelmenin heyecanını yaşadı… Özetle; 19 Mayıs Cebel’in sadece 'Bulgar Zulmünden Kurtuluş Günü' olarak değil de, bir nevi ‘Buluşma Günü’ olarak da tanımlanabilir. Ve tüm olup biteni, Dünyanın da gözleri üzerinde olan tüm bu çok duygulu ve önemli anları yerinden yansıtmak için 'agazete' Cebel’deydi…

Bulgaristan’daki 19 Mayıs kutlamaları, ülkenin güneydoğusunda Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Cebel kentinin yerel bayramıyla aynı güne denk geldi. Eski komünist rejimin uyguladığı asimilasyon kampanyasına karşı direnişin 29. yıl dönümü dolayısıyla Cebel’de yapılan törene Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer’in yanı sıra Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy ve Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani de katıldı.

ÇİFTE BAYRAM KUTLUYORUZ

Belediye Başkanı Ömer, burada yaptığı konuşmada, “Bugün çifte bayram kutluyoruz. Güzel şehrimizin bayramı ve Türkiye’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı bizlere çifte mutluluk veriyor.” dedi.

CEBEL’İN GURURUDUR

Bulgaristan’da 19 Mayıs'ta Türk ve Müslümanların dinini yasaklamaya çalışan, isimlerini zorla değiştiren komünist diktatörlüğüne karşı direnişin Cebel’de 19 Mayıs 1989'da başladığını anımsatan Ömer, Berlin duvarının yıkılışı ile simgelenen, Doğu Avrupa’daki komünizme karşı direnişin Cebel’den başlamış olmasından dolayı gurur duyduğunu ifade etti.

BİRLİK SLOGANLARI ATILDI
Kutlamanın yapıldığı meydanda alkışlarla “Atatürk” ve Türkiye-Bulgaristan ilişkilerine atfen “Birlik” sloganları ile karşılanan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy da 19 Mayıs’ın Bulgaristan ve Türkiye’nin ortak sınırının iki tarafında da kutlandığına işaret etti.

BALKAN COĞRAFYASININ TARİHİ MİRASIDIR

Büyükelçi Ulusoy, “Soydaşlar, Balkan coğrafyasının tarihi mirasıdır. Bu coğrafyada her ülkenin kendi komşularında soydaşları var. Soydaşlar, vatandaşı oldukları ülkelerde birlikte yaşama kültürün en güzel nişanesidir.” dedi.

SOFYA’DA ATATÜRK ANILDI

Bu arada Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’nde de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla tören düzenledi. Türk, Bulgar ve bazı yabancı öğrencileri bir araya getiren törende gençler, günün anlam ve önemine vurgu yapan şiirler okudu, marşlar ve Atatürk’ün sevdiği şarkıları söyledi.

YILDIRIM BELEDİYESİ İFTAR ÇADIRI KURDU

Yıldırım Belediyesi, ramazan ayının bereketini Bulgaristan’ın kardeş Cebel Belediyesi’ne taşıdı. Yıldırım Belediyesi tarafından ilçeye kurulan ‘kardeşlik sofrası’ çok sayıda soydaşı buluşturdu.

 KALBİMİZİN YARISI YILDIRIM’DA DİĞER YARISI CEBEL’DE ATIYOR

Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da her zaman soydaşların yanında olacaklarını vurgulayan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Hükümet ve belediye olarak, soydaşlarımızın refahının artması, haklarının ve yaşadıklarının bölgelerinin gelişmesi için destek vermeye devam edeceğiz. Gönül bağımız, aramızdaki coğrafi uzaklığı ortadan kaldırıyor. Kalbimizin yarısı Yıldırım’da atıyorsa, diğer yarısı Cebel’de atıyor. Balkan topraklarındaki tüm soydaşlarımızın Ramazan Bayramı’nı da yürekten tebrik ediyorum” diye konuştu. Öte yandan iki yıl önce (19 Mayıs 2016), kardeş belediyesi olan Cebel Belediyesi’nin düzenlediği kutlamalara katılan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, bu yıl erken seçim dolayısıyla oluşan yoğun programından dolayı törene katılamasa da Cebel’deki anma gününe gerekli tüm katkıyı sağlayarak herkese selam gönderdi.

EDEBALİ: “SONUN BAŞLANGICI OLMUŞTUR”

2016 yılında, düzenlenen törende konuşma yapan İsmail Hakkı Edebali dostluklarının baki olduğunu belirtmiş, Cebel’in dünya tarihinin seyrinin değiştiği bir belde olduğunu söylemişti. Başkan Edebali “Burada soydaşlarımızın isimlerini, dillerini ve dinlerini korumak için gösterdikleri direniş, totaliter demir perde ülkeleri için adeta sonun başlangıcı olmuştur. Diğer bir ifade ile Berlin Duvarı’nın yıkılmasına giden süreç Cebel’de başlamıştır. Cebel direnişin dirilişe dönüştüğü bir beldedir. Bundan dolayı burada soydaşlarımızın başlattığı mücadele kendileri için olduğu kadar demokrasi ve insanlık için de çok büyük öneme sahiptir. Bugün bir taraftan o günleri yad edip, bunu gerçekleştirenleri rahmet ve minnetle anarken, soydaşlarımızın Özgürlük Günü’nü de kutluyoruz” diye konuşmuştu.

CEBEL NEFESİMİZ KADAR YAKIN

Başkan Edebali, Yıldırım’da Yıldırım’da Cebel’den daha çok Cebelli’nin yaşadığını hatırlatarak; “Cebel bizim gönül coğrafyamızın en nadide köşelerinden birisi. Bu yakınlığımızın ayrıca resmi bir boyutu da var. Cebel Belediyesi bizim kardeş belediyemiz. İşte bunlardan dolayı cebel bize yüreğimiz kadar, nefesimiz kadar yakın. Biz her zaman Cebel’in ve Cebellilerin yanında olduk. Bundan sonra da bu yakınlığımız artarak devam edecek. Kurduğumuz dostluk köprülerini iş birliği ile taçlandıracağız” ifadelerini kullanmıştı.