Ağız ve diş sağlığının önemi Ağız ve diş sağlığının önemi

Ulaş Girgin

Mevsiminde doğru şekilde paketlenip buzlukta saklanan meyve ve sebzeler uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. Fakat buzlukta muhafaza edilecek olan besinlerin doğru seçilmeleri gerekiyor. Bazı besinlerin soğuğa karşı gösterdikleri reaksiyon ile yapılarında bozulmalar yaşanabiliyor. Bu durum da zehirlenme gibi insan sağlığını tehdit eden durumlara yol açabiliyor. Peki hangi besinler buzlukta muhafaza edilmemeli ve buzluğun doğru kullanımı nasıl olmalı?

ebedi-zaafimiz-kizarmis-patates

Kızartılmış yiyecekler

Kızartma yöntemi ile pişirilmiş hiçbir besin buzlukta muhafaza edilmemelidir. Kızartılmış besinlerin dondurulduktan sonra tekrar ısıtılıyor olmaları içlerinde kanserojen maddeler içermelerine zemin hazırlamaktadır.

makarna-haslamanin-puf-noktalari-1

Pişmiş makarna

Makarnaların kolay hazırlanabilmeleri adına haşlanıp buzluğa atılma işlemi insan sağlığı için sakıncalı bir eylem olacaktır. Pişmiş makarna dondurulup tekrar ısıtılırsa zehirleyici özelliğe sahip olabilir. Bazı taze makarnalar pişmeden önce dondurucuda saklanabilir fakat pişmiş makarna buzdolabında bekletilmeli, kısa sürede tüketilmeyecekse sokak hayvanları için ayrılmalıdır.

AVokado nasıl seçilir

Avokado

Bazıları avokadonun parçalara ayrılmadan buzlukta bekletilebileceğini, bazıları da püre haline getirilip dondurulması gerektiğini söylemektedir. Fakat uzmanlara göre avokado asla dondurulmaması gereken yiyecekler listesinde yer almaktadır. Bu meyvenin dondurulması dokusunda bozulmaya ve tadında değişmeye yol açabilir.

6102020-15-29-48-21448

Hangi besinler buzlukta saklanabilir?

Kırmızı et, tavuk ve deniz ürünleri, meyveler, sebzeler, tereyağı, margarin ve sert peynirler , taze otlar buzlukta saklanmaları sakıncalı olmayan besinlerdir. Fakat herhangi bir besinin çözülüp tekrar dondurulması o besinin sağlık açısından sakıncalı hale gelmesine neden olacaktır. Çözülüp tekrar dondurulan besinler kesinlikle tüketilmemelidir.

Doğru kullanım

Derin dondurucunun sıcaklık seviyesi -18 derece olmalıdır. Bu sıcaklık derecesi besinlerin olabildiğince hızlı donmalarına katkı sağlayacaktır. Buzlukta kısa süreli muhafaza edilecek olan besinler için plastik poşet, saklama kabı ve ambalajlar kullanılabilirken uzun süreli muhafaza için besinleri vakumlamak gerekmektedir. Buz küpü tepsileri de besinlerin daha iyi muhafaza edilmesi adına tercih edilebilir.

Editör: Ulas Girgin