Merhabalar değerli 'agazete' okurları,

Bu haftaki yazımızda yine en çok merak edilen konulardan birine yani boşanma davalarına ve boşanma davaları ile birlikte çözümlenen velayet konularına ilişkin özet halinde bilgiler sunacağız.

Medeni hukukumuzda boşanma nedenleri;

  • Zina (aldatma) nedeni ile,
  • Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile,
  • Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile,
  • Terk Sebebi ile,
  • Akıl Hastalığı sebebi ile,
  • Şiddetli geçimsizlik nedeniyledir. (Bu çok genel bir kavramdır içine geçimsizlik, mizaç uyuşmazlığı nedeniyle tartışma, hakaret, şiddet, güven sarsıcı davranışlar gibi birçok konu sığdırılabilmektedir)

Tüm bunlar birer çekişmeli boşanma davasının konusunu oluşturabilirler. Bir diğer boşanma yöntemi ise anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanma; daha kolay ve kısa süreli bir boşanma yöntemi olup, bu yöntem ile boşanmanın sağlanması için gerekli bazı koşullar vardır: boşanacak çiftin; boşanma konusunda, (varsa) müşterek çocukların velayeti konusunda, nafaka miktarları ve tazminat miktarları konusunda, (varsa) evlilik sonrası edinilen malların paylaşımı konusunda anlaşmış olmaları gerekir. Eğer taraflar arasında bu konularda bir anlaşma sağlanabilmiş ise tek celsede evliliklerine son verilebilir. Ancak şunu da belirtmekte fayda vardır ki; 1 yıldan kısa süreli evliliklerde anlaşmalı boşanmak için başvurduktan sonra boşanma kararı hâkimin takdirindedir, yani hâkimanlaşmalı boşanma davasını reddedebilir. Yahut bir diğer yöntem 1 yıldan kısa süreli evliliklerde boşanma davasının çekişmeli olarak açılması ve sonrasında tarafların tüm konularda uzlaştıklarını belirtmeleri ile de kısa sürede çözümlenebilir.

Gelelim çekişmeli boşanma davası ile karşı karşıyaysak sürecin nasıl işleyeceğine; öncelikle taraflardan birinin boşanma davası için başvurması yeterlidir. Kendisine karşı boşanma davası açılan taraf ise cevap dilekçesi ile davaya ilişkin beyanlarını sunabilir eğer gerekli görüyorsa ve haklı boşanma nedenleri varsa karşı dava açarak taleplerini mahkemeye iletebilir. Açılan boşanma davası ve karşı dava aynı mahkemede aynı dosya numarası altında birleştirilerek yürütülür.

Taraflardan birinin boşanma nedeninin haklı bulunması ile birlikte karşı taraf her ne kadar istemese dahi hakim boşanmaya hükmedebilir. Ülkemizde boşanma genellikle son çare görüldüğünden taraflar arasındakianlaşmazlık, boşanma hususundan ziyade varsa müşterek çocukların velayeti ve yine varsa ortak edinilen malların paylaşımı hususunda ortaya çıkmaktadır. Tarafıma çokça sorulan ve artık şehir efsanesi diyebileceğimiz bir hususu da aydınlatalım: Çocuk kızsa babaya, erkekse anneye verilir yahut iki çocuk varsa biri anneye biri babaya verilir gibi safsatalara itibar edilmemelidir! Çünkü hukukumuzda hakim çocukların menfaatini gözeterek onlar için en uygun yaşam koşullarını sağlayan, fiziksel ve psikolojik gelişimlerini en iyi şekilde sağlayan tarafa velayeti verecektir. Bu yüzden de herhangi bir sabit velayet paylaştırma gibi bir sistem bulunmamaktadır. Mahkemelerimiz genellikle bu hususu araştırmak için dosyaya bir sosyal araştırmacı veya pedagog veya her ikisini birden görevlendirerek bir rapor düzenletir. Bu rapor çocuklarla, anne ve babayla görüşülerek, anne ve babanın yaşam ortamları da ziyaret edilerek düzenlenir. Mahkeme bu rapora bağlı değildir ancak genellikle bu rapor doğrultusunda karar verilir.

Önümüzdeki hafta boşanma davalarında nafaka ve tazminat konularına değineceğiz. Adalet ve huzur dolu günler dilerim…