Dünyaca ünlü online rezervasyon sitesi Booking.com’un, engelleme kararına yaptığı itiraz mahkeme tarafından reddedildi biliyorsunuz.

Peki, mahkemenin engelleme kararı almasının nedeni ne? İsterseniz bir de onu hatırlayalım.

Özetle, site yönetiminin Türkiye’den kazandığı paraların vergisini vermemesi

Yani haksız kazanç.

Türkiye’den nasıl para kazanıyor dersiniz?

Şöyle ki; Türkiye’den tatile gitmek isteyen tatilcilerin gerek yurt içi gerekse yurt dışı otellere yaptırdığı rezervasyonlardan komisyon alarak.

Mahkeme kararı yalnızca yurt içi rezervasyonları kapsıyor. Yani Bursa’dan bir tatilci Antalya’daki bir otele site aracılığıyla rezervasyon yaptıramıyor.

Yurt dışı için bir engelleme söz konusu değil.

Aslında bütün mesele dönüyor dolaşıyor paraya dayanıyor.

Bu yüzden Booking meselesi bana göre iki ucu pis değnek…

Çünkü derneğin bir ucunda binlerce otel ve o otellerde çalışan on binlerce çalışan, öbür ucunda devletin alamadığı vergi

Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık…

İşte bu noktada kâr-zarar analizi yapılabilir belki…

Çünkü sitenin yurt içi rezervasyonlarına erişimin mahkeme kararıyla engellenmesinden sonra özellikle küçük oteller olumsuz etkilenmiş gözüküyor. Yarı yarıya müşteri kaybından söz ediliyor.

Üstelik turizm mevsimindeyiz.

Booking tarafı itirazın reddine ilişkin mahkeme kararını hayal kırıklığı olarak niteliyor.

Peki, otelciler ne diyor?

Onu da Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği Başkanı Haluk Beceren’den dinleyelim:

“Bir kere dünyanın en büyük rezervasyon sitesi… Bizim otellerimiz de bu platformdan yararlanıyordu. Müşteri için de rahatlıktı. Malum TÜRSAB’ın açtığı dava nedeniyle siteye Türkiye’den yurt içi satışlar bağlamında erişim mahkeme kararıyla engellendi. Karara itiraz da reddedildi. TÜRSAB’ın haklı gerekçeleri olabilir. Ancak onların haklı gerekçeleri otellerin mağduriyetinin önüne geçemez.

Hükümet kanadında konuya ilişkin çalışmaların da devam ettiğini söyleyen Beceren, “Şikayetlerimizi ilgili bakanlıklara ilettik. Çalışmalar var. Hükümetten çözüm bekliyoruz” diyor.

Booking olmazsa ‘bu işin sonunun geldiği’ şeklinde bir değerlendirme de yapılamayacağına işaret eden Beceren, “Bu rezervasyon konusunda başka siteler de var. Ancak Booking kolaylık açısından tercih ediliyor. Bu yüzden otelciler olarak bizler Booking gibi sitelerin belli bir yasal statü içerisinde devam etmelerini istiyoruz” diye de ekliyor.

Bu arada, Skal Bursa Kulübü Başkanı Hüseyin Özdilek’in “İktisat boşluk kaldırmaz. Booking olmazsa başkaları o boşluğu doldurur” sözleri de dikkat çekici.

                 

Hoş geldin Juliet

Malum, ekonomi sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Yatırımlar durma noktasında. İşsizlik dersen rekor peşinde.

Bu yüzden kimsenin kılını kıpırdatmadığı bir dönemde yapılan yeni yatırımlar bence çok daha anlam kazanıyor.

İşte bu anlamlı yatırımlardan birine Karacabeyli Berberoğlu ailesi imza attı.

Öğretmen emeklisi Müjgan Berberoğlu, eşi işadamı İlgay Berberoğlu, Nilüfer 23 Nisan Mahallesi’nde birçok farklı kültürden damak tadına ev sahipliği yapacak görkemli bir mekanı, Juliet Steak House’ı hizmete açtı.

Allah’ı var, hiçbir ayrıntıyı atlamamışlar. Özel gruplar için VIP salonlar, çocuklar için özel hazırlanmış oyun alanları gibi.

Aynı anda 500 kişinin ağırlanabileceği bin 500 metrekareye kurulan işletme, 3 milyon lira civarında bir yatırımın eseri. İlk etapta 30, daha sonraki aşamada ise 50 kişiye istihdam sağlanacak.

Yani istihdama bir değil 50 katkı.

Al sana istihdam seferberliği.

Açılış kurdelesini kesen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, işletmenin Nilüfer’e değer katacağını söyledi ve yatırımcıları kutladı.

Bu arada, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Bozbey ayrıldıktan sonra gelişi dikkatlerden kaçmadı.

Juliet Steak House Yönetim Kurulu Başkanı Müjgan Berberoğlu, Bursa’ya yeni bir lezzet durağı kazandırmanın mutluluğu ve heyecanı içinde olduklarını belirterek, “Juliet ailesi olarak kalite ve lezzet anlayışımızı güvenli ve nezih bir mekanda sunmayı hedefliyoruz. Ailenizle birlikte hoşça vakit geçirebileceğiniz kaliteli hizmeti ve şık dekorasyonu ile nezih bir mekan oluşturmaya çalıştık” dedi.

Ramazan öncesi hizmete girmesi, farklı lezzet arayışı içinde olanlar için de önemli bir fırsat olabilir.

Hoş geldin Juliet.

Bol kazançlar diliyorum.