Türkiye genelinde yaklaşık 285 tane üyemiz var. Kars, Sarıkamış, Erzurum, Palandöken, Bolu, Kartalkaya ve Erciyes’te şubelerimiz bulunmaktadır. Üyelerimizin neredeyse yüzde 40-50’si aktif olarak Uludağ’da görev yapmaktadır. Geriye kalan belli bir aşamadaki 100 civarında hocalarımız da bu bölgelerde görev yapmaktadır.

ISIA VE INTERSKI ÜYESİYİZ

Derneğimiz Dünya Uluslararası Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Birliği’ne (INTERSKI) ve ayrıca Avrupa Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Birliği’ne (ISIA) üyedir. Futbolda nasıl FIFA var ise bizde de ISIA ve INTERSKI var. Böylece derneğimiz çatısındaki tüm üyelerimiz bu vesileyle farklı ülkelerdeki kayak merkezlerinde mesleki çalışmalarını sürdürmektedirler.

ÜYELERİMİZİN YÜZDE 90’I MİLLİ SPORCUDUR

Üyelerimizin yüzde 90’ı yıllarca Milli Takımda, milli forma giymiş eski milli sporculardan oluşuyor. Bizler Kayak Federasyonu bünyesindeyiz ve de kendimizi bir bütün olarak görüyoruz. Ama maalesef ki son yıllarda geldiğimiz nokta tamamen spordan uzak ve daha çok turizm kayağına yönlendirilme var!.. Tabii ki turizm kayağı ile kayak sporu bir bütündür. Ama biz önce kayak sporuyla var olacağız ki yerimiz ağır olsun gerçeği unutulmuş gibi görünüyor…

BAŞARILI OLMAK ÖNEMLİ

Yıllar öncesini düşünün... Bir Naim Süleymanoğlu bu ülkeye gelip ağırlık kaldırdığında hemen hemen herkes, evinde, bahçesinde bunu yapmaya çalıştı. Ve dünyada bu spor dalında büyük bir ses getirdik. Akabinde daha çok rağbet oldu ve nitekim ülkemizde de alt yapıdan gelenlerle halterde de söz sahibi olmaya başladık.

DIŞARIDAN YÖNETİLİYORUZ

Kayakta bizi yöneten biz olmadığımız için (şu an dışarıdan yönetiliyoruz), turizm kayağına daha çok önem verilmeye başlandı. Ancak unutulmaması gerekir ki, kayak çok farklı bir branş. Bilmediğiniz bir şeyi öğretemezsiniz. Yöneticilik farklı bir şey, kayak hocalığı başka! Ve de bu sebeplerden dolayı şu an tüm olması gerekene ve gerçeğe çok uzağız…

BİZ BAŞKA, BAŞKAN BAŞKA KULVARLARDA

Çünkü başa gelen ve şu anki mevcut başkan, olayın diğer kulvarlarında, yatırım peşinde koşturuyor. Bu sefer de bizler kayak sporunda gerilerde kalıyoruz. Halbuki Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız çok ciddi bütçelerle Olimpiyatlarda bizi desteklemekteler. Ama tabloya baktığımızda utanıyoruz çünkü kara çok uzak olan Kenyalılara geçiliyoruz… 

İLERLEMEK YERİNE GERİLEDİK

Olimpiyatlara hakkımızla gitmemiz gerekirken şu an ülke kotasıyla gidiyoruz. Yaz Olimpiyatları’nda utandım örneğin çünkü sporcu sayısından çok yönetici vardı. Ancak şimdi Kış Olimpiyatları’na baktığımızda da 7 tane sporcu, yöneticilerin hangi sayıda olduğunu bilmiyoruz ama en az çarpı 4 veya 5’tir… Belli ki tamamen seyahat amaçlıydı…

KAYAKLA İLİŞKİSİ OLMAYAN ÜLKELERE MAĞLUBUZ

Özetle; şu an kayakla ilişkisi olmayan ülkelere mağlubuz. 77 tane sporcu bitirmiş 71. sıradayız, 68 tane sporcu bitirmiş 67. sıradayız. Neden? Çünkü işin ehli olan bir başkan tarafından yönetilmiyoruz. Ticaret anlamında kayıplara uğramış ve Kayak Federasyonu’nda bir arena arayan, boşluğu doldurmaya çalışan bir başkana sahibiz. Bu durum çok üzücü!

KENDİ İNSANINI YOK ETME YOLUNDA

Yetmezmiş gibi bir de Sayın Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla çekilmiş olduğu fotoğrafları alıp, Güneydoğu’daki, Hakkari’deki, Artvin’deki, Muş’taki delegeye göz dağı vermek için kullanıyor… Oysa Cumhurbaşkanımız bugün dünyaya başkaldırıyor, büyük sesler getiriyor. Onun gücüyle biz övünürken maalesef Kayak Federasyonu’nda durumlar çok farklı. Başkan da aynı yolu izlemeye çalışıyor belki ama bunu layıkıyla yapamadığı için bu şekilde kendi insanına zulüm yapmış oluyor ve kendi insanını yok etme yolunda…

HER BİRİMİZ ÇOK RAHATSIZIZ

Önemle belirtmek isterim ki tüm kayak öğretmenleri tüm bu olup bitenlerden çok rahatsızız. Bu yüzden de yaklaşık bir ay önce “Benim adımı kullananlardan haberim olsun, bileyim” diyen Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Şu an Kayak Federasyonu’nda 14 asil, 14 yedek, toplam 28 kişi yönetim var. Mevcut federasyon 9 kişiyle yürümekte. Önümüzde de Federasyon seçimi var. Ve başkan şu an tüm tehditleri savuruyor, ötekileştirme, bölücülük, adamcılık yapıyor, tepeden bakıyor ve diyor ki; “Sonuna kadar burada olacağım…” Bu durum spora yakışmıyor.

BÖYLE BAŞKANLIK OLMAZ

Biz de diyoruz ki; “Böyle başkanlık olmaz. Eğer bu camiayı sevmediysen ve benimsemediysen, o zaman durmayacaksın başında. Biz sizi çağırmadık, siz başımıza geldiniz. Dolayısıyla bizim sizi benimsememiz için, sizin de bizi benimsemeniz gerekiyor.”

TİCARETHANEYE ÇEVİRDİLER

Diğer yandan, elbette ki ülkenin olduğu gibi, Bursa’nın da sporcuya ihtiyacı var. Kaldı ki yıllarca Milli Takım’ın yüzde 70’ini Bursa veriyordu ancak şu an elle tutulacak 3-4 tane sporcusu yok iken, (daha önce Bursa Spor İl Müdürlüğü’ne ait bir tesis, kayak evi vardı burada) bu mevcut tesisleri de elden çıkardılar ve tamamen ticarethaneye çevirdiler. Bundan da ayrı rahatsızız.

BURSA’YA AİT TEK BİR OTEL DAHİ YOK

Yerel yönetimin artık elini masaya koyması, olaya daha içten ve samimi bakması gerekiyor. Uludağ Bursa’nın evet, fakat Uludağ’da şu an Bursa’ya ait bir tane bile otel yok! Olan mevcut devlete ait otele de el koyup Federasyon’a verdiler ve artık bu otel de amaç dışı bir şekilde kullanılıyor.

KAYAK MERKEZİ’NİN KALBİDİR ULUDAĞ

Tüm uluslararası yarışlarda daha çok, tabii ki Erzurum da Kayseri de bizim ama Uludağ’ı hiçbir şekilde gözlerden çıkarmamalıyız. Çünkü Türkiye’de kış turizmi denilince akla ilk Kayak Merkezi’nin kalbi olan Uludağ geliyor. İstanbul’a 2 saat, Ankara’ya, İzmir’e 3 saat vs. bu bizim için bir nimettir. Buna rağmen yerel yönetim de sanki biraz duyarsız kalıyor.

ULUSLARARASI YARIŞLARIN ULUDAĞ’A ALINMASI GEREKİYOR

Ve bize göre uluslararası yarışların Uludağ’a alınması gerekiyor. İnanıyoruz ki eğer burada iki veya üç tane ciddi müsabaka olursa kış turizmi de bir o kadar canlanır. Gözden kaçırılanlar, tam da bunlar. Bizler dağda yaşadığımız için kayakçı olduk, üzerimizde yıllarca milli formayı taşıdık, defalarca Türkiye şampiyonu oldum. Bundan dolayı onurluyuz ve de çok da mutluyuz.

SPORDA TEHDİT OLMAZ

Ancak acilen yeniden sporcu yetiştirmemiz gerekiyor. Bunun için de devlet büyüklerimizden, yetkililerden yumruklarını masaya koymalarını istiyoruz. Tehditlerle, gözdağlarıyla başarıya varamayız. Sporda tehdit olmaz. El ele, bizi kabullenerek, bir bütün olarak yürümeliyiz. Ancak mevcut başkan şu an bizi bırakın kayağı, sporu, zaferi, hayattan soğutuyor…

KAYAK CAMİASINA ZULÜM YAPIYOR

Federasyonun şu an iki tane avukatı var örneğin ve taraflarınca her gün bir öğretmen, her gün bir tane sporcumuz disipline, mahkemeye veriliyor. Muhtemelen bu şekilde sindirilmeye çalışılıyoruz diye düşünmekteyiz...

BAŞKAN SPORA ÇOK UZAK BİR ADAM

Son kez tüm arkadaşlarımın adına belirtmek isterim ki, başkan ne yazık ki spora çok uzak bir adam. Başkanın adını google’a yazdığınızda zaten sporcu kimliğine sahip olmadığı ortaya çıkıyor. Ve ne yazık ki bu adam, şu an kayak camiasına zulüm yapıyor ve birinin bu duruma dur demesi gerekiyor.

 Yahya Usta

Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenler Dernek Başkanı