Geçtiğimiz Salı günü saat 20.00'de kısa adı MİSİAD olan Memleketçi Sanayi ve İşadamları Derneği’nin Nilüfer Belediyesi Dernekler yerleşkesinde düzenlediği “Memleket Meselesi Platformu” toplantısını izledim.  Yoğun ilginin gösterildiği toplantının konuğu yaklaşık 18 yıldır, Nilüfer Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürüten Mustafa Bozbey'di.

Bozbey, yılların kent yöneticiliğinin verdiği birikim ve deneyimle,  elbette ki yönettiği kentte uygulamaya koyduğu projeleri anlatacaktı.  Öyle de yaptı. Bozbey,  “Her yaşta insanlar için projeler yürütüyoruz” diyerek,  tek bir cümle ile çalışmalarını özetledi.

Acaba ne idi bu projeler?

 Merakla ve ilgiyle dinlediğim Bozbey’in söylediklerini bir taraftan not alırken, diğer taraftan da telefonuma kaydettim.  Kadına yönelik projelerini de başladı anlatmaya. “Kadının mutlak surette yaşamın içersinde yer almasından yanayız” dedikten sonra,  Nilüfer’de 40’a yakın kadın derneğinin faaliyet gösterdiğini, bu dernekleri destekleyerek, kadınların ürettikleri ürünleri pazarlamaları konusunda imkânlar oluşturduklarını ve bu sayede kadınların aile bütçesine katkıda bulunmalarını sağladıklarını bildirdi.

 Nilüfer’de yardıma muhtaç, ihtiyaç sahibi olmaz demeyin, 300’ün üzerinde aile var. Bunlar unutulmuş değil. Nilüfer belediyesi onlara da sahip çıkmış.  Belediye kendi mutfağında pişirdiği yemekleri her gün sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yemek ihtiyaç sahiplerinin kapılarını çalarak dağıtıldığı bilmiyordum, öğrendim.

Yine Nilüfer Belediyesi’nin ilçe sınırları içindeki Uludağ üniversitesi öğrencilerine de sabah çorbası dağıttığını da bilmiyordum. Başkan anlattı:  “Üniversite yerleşkesi içinde öğrencilere sabah çorbası dağıtığımız bir yerimiz vardı. Yeni Rektör göreve başlar başlamaz, yazılı bir talimatla burayı kapattı. Bunun üzerine Görükle’de bir yer yaptık, bu yerimizden her gün yaklaşık iki bin öğrenciye sabah kahvaltısı çorba dağıtmayı sürdürüyoruz.”

Sosyal içerikli bu projelerinden sonra,  demokrasi kenti oluşturma yolundaki çalışma ve projelerinden bahseden Başkan Bozbey,  “Demokrasi Kenti ne demektir,  Demokrasi Kültürü nasıl oluşturulur,  'Demokrasi Kültürü'nde  Demokrasi alanlarının önemini anlatarak şunları söyledi: 

“Demokrasi kentini oluştururken demokrasi ananlarını da oluşturuyoruz. 2009 yılında Mahalle Komiteleri oluşturduğumuz zaman, Bursa’da ilk demokrasi alanı olan Akademik Odalar Yerleşkesi projesini de yaptık.  Her ne kadar inşaatı akademik odalar birliğince yapılmış olsa da Nilüfer belediyesinin önemli bir demokrasi alanı projesidir.  Biz hazırladığımız proje ile 10 bin metrekarelik yeri ticari alanı kamu alanına çevirdik,  Orada 27 odanın bir arada olacağı bir alan oluşturduk...

 Mudanya yolu üzerinde Balat’ta 163 bin metrekarelik bir alanda Hemşeri Dernekleri Arastası Projesi'ni uygulamaya koyduk, yürütüyoruz.  Aynı zamanda demokrasi alanı bir barış projesidir.  Orada 81 ilin 81 adet yaşayan ve hikâyesi olan binaların bire bir aynısını yapıyoruz. Ayrıca Balkanlardan 5, Kafkaslardan 5 ve KKTC bir olmak üzere 92 bina yapıyoruz. Yaklaşık 51 Hemşeri Derneğinin üye olduğu bir kooperatif kurduk, inşaatlar tamamlandıktan sonra burası kurulan bu kooperatif tarafından işletilecek.  İl dernekleri kendi bölgelerinin kültür, sanat zenginliklerini orada yaşatacaklar. Alt yapısı tamamlanan Arasta’da kazıklar üzerine oturtulan binaların bir kısmının inşaatları bitti, bir kısmının devam ediyor. Projeyi 2019 yılında tamamlayarak hizmete sokmayı amaçlıyoruz” diye anlatarak katılımcılara gidip görmelerini tavsiyesinde bulundu.

Nilüfer Belediye’nin demokrasi alanlarından biri olan  “Dernekler Yerleşkesi” dünyada bir benzerinin olmadığı iddiasında bulunan Bozbey, yerleşkede şu anda 240 derneğe hizmet verdiğini söyledi. 

 Karaman Mahallesi'nde 450 sosyal derneği bir çatı altında toplayacak demokrasi alanlarından birinin inşaatının tamamladıklarını ifade eden Bozbey, Burada çeşitli amaçlara yönelik 12 salon,  Pazaryeri ve katlı otopark bulunduğunu ve TEDAŞ’la olan sorunun çözümünden sonra hizmete gireceğini bildirdi.