Bir kere daha okuyalım.

"Ben size yetmez miyim?"

Bu ayeti her okuyuşumuz sonunda bu ayetten çıkardığınız anlam ve idrak daha farklı oluyor.

Nasıl mı?

Bir ayetin Türkçe anlamını bir kez okunduğunuzda o ayet üzerinde yeterince düşünülmediği için ayette bize bildirilmek istenen mesajı istenilen bir şekilde almamış olursunuz. Fakat aynı ayeti 3-5-7 kere okuduğunuzda ayetin gücünü, mesajın ağırlığını üzerinizde hisseder ve Kur'an-ı anlama gayreti içinde bulunduğunuz için size Allah katından bir anlama kolaylığı verilir.

Bu ayeti kerimeyi her okuyuşunuzda Allah’ın kudretini, O'nun her şeyi görüp kuşattığını ve O'nun her şeye yettiğini idrak ediyorsunuz

Üveyslerin Öğretmeni Muharrem Karabay marifet sohbetlerinde Kur'an okumayı ve Kur'an-ı Kerim’in kendiliğinden okuyana açılmasını şöyle açıklıyor.

Üveysilikte Kur'an okuma adabı:

Kur’an’ı kesin hiç tartışmasız, bir ayet Türkçe bir ayet Arapça okuyacağız. Yok, ben Arapça bilmiyorum, öğrenmek için de yeteneğim yok diyorsanız hiçbir sebebe ve mazerete dayanmaksızın mealden okuyacaksınız, Türkçe okuyacaksınız. Mutlaka Arapça bilseniz bile, bir ayet Türkçe, bir ayet Arapça okuyacaksınız. Yok, bilmiyorsanız, sadece Türkçe okuyacaksınız. Okurken başlangıç önemli. “ALLAH’IM, RESUL’ÜM, ALLAH’IN SEVGİLİ KULLARI KUR’AN’I OKUMAYI, ANLAMAYI VE YAŞAMAYI BANA NASİP EDİN” dediğiniz an nasıl o uzun oruç günlerinde “Allah’ım orucumu kolay ve mübarek eyle” dediğinizde orucunuz nasıl kolay geçiyorsa, Kur’an’ı okumaya başladığınızda Kur’an size sırlarını (Kur'an-ı Kerim’den okuduğunuzu anlamaya başlayacaksınız) açacaktır. Ama zannetmeyiniz ki, ilk okuduğunuzda Kur’an bütün sırlarını açacak.

Kur’an’ın içini anlamak istiyoruz. Anlayınca ilmimiz artsın istiyoruz. O yüzden: Allah’ım, Resul’üm, Allah’ın sevgili kulları Kur’an’ı okumayı, anlamayı ve yaşamayı bana nasip et deyip, eüzü besmele çekip, Kur’an’ı okumaya başlayınız. Başlangıç bu. Ne diyor Şanlı Peygamber Efendimiz: “ameller niyete göredir”. Siz Kur’an’ı okumak için değil, anlamak için okumaya başladığınızda size anlatırlar, öğretirler, işinizi kolaylaştırırlar.

Kaldığımız yerden başka bir ayeti tefekkür ederek devam edelim.

"...De ki: Allah bana yeter. " (39/38)

Hamd olsun Allah'a. Bize bildirdiği bir ayet ile korkularımızın yerini güvenle değiştiriyor. Bir ayet bütün korktuklarınız şeylerin Allah'ın ululuğundan, O'nun her şeye yeter olduğundan ve O'nun azametinden daha büyük olmayacağını Rabbimiz bu ayetle haber veriyor.

Kur'an-ı Kerim’in özeti olarak gösterilen Fatiha-Şerif'in 5. ayeti de müminlerin kalplerini mutmain edecek güvence ayetlerinden biridir.

"Yalnız Sana kulluk ederiz

ancak Senden yardım dileriz."

(Fatiha/5)

Yüce Allah Fatiha’nın 5. ayeti ile kullarına emanda bulunuyor. Korkmayın diyor. Emniyettesiniz, yalnız Allah'a güvendiğinizde bütün korkularınızdan emin olacağımızı ayetle bizlere bildiriyor.

Kısaca şunu diyoruz: Allah'a kul olan, yardımı da ancak Allah'tan bekler.