Ulaş Girgin

Su altına daldığımızda boğuk diye tabir edilebilecek sesler duyup dediklerimiz anlaşılmasa da bazı sesler çıkartabiliyoruz. Fakat her ne kadar bu iletişim kurmamıza yardımcı olsa da anlayabileceğimiz durumlar son derece kısıtlı. Bu pek tabii su altının insan yaşamına uygun ortam olmamasından kaynaklı. Peki denizlerin gerçek sahipleri habitatlarında nasıl iletişim kuruyorlar?

Yunuslar vatandaşlara görsel resital sundu Yunuslar vatandaşlara görsel resital sundu

1_yelken_baligi_istiophorus_platypterus_129289968

Balıkların ses çıkardıkları uzun zamandır bilinse de bu seslerin herhangi bir anlam ifade etmediği düşünülmekteydi. Mantık çerçevesine oturtulduğunda canlıların çıkardığı her sesin iletişim kurmak amacıyla gerçekleştirilen eylemler olmadığını fakat her sesin bir anlamı olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca araştırmalar ışığında fark edildi ki bazı balıklar iletişim kurmak amacıyla ses çıkarıyor ve bu iletişim milyonlarca yıldır evrimleşerek devam ediyor.

426574-svetik_1920x1080

Balıkların sesli iletişimleri aslında tüm canlıların gereksinimleri ile aynı doğrultuda gerçekleşiyor. Balıklar aynı kara canlıları gibi çiftleşmek, yemek, korumak ve haber vermek amacıyla ses çıkarıyor. Balıklar da birçok canlı gibi kendi aralarında iletişim kurmak için ses çıkarma yani insan tabiri ile konuşma yolunu tercih ediyor.  

Editör: Ulas Girgin