Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD)’ıngeleneksel İşte sohbetler programına konuk olan ekonomi Profesörü Emre Alkin ‘Bize bir şey olmaz çünkü…’ başlıklı enteresan bir sunum gerçekleştirdi.

Crowne Plaza'daki söyleşiye ilgi hayli yüksekti. Demek ki insanlar farklı bir çıkış bekliyor.

Zaten kendisi enteresan bir özgeçmişe sahip.

Kendi deyimiyle değişik işler yapmış.

Şöyle ki; Duman Grubu'nun ilk basgitarı. Ancak bu alanda dünya ölçeğinde bir iş yapamayacağını anlayınca ekonomiye yönelmiş.

Şöyle diyor:

“Dünya çapında bir şey yapmayacağımızı anladığımda bu işi bıraktım. Dünya çapında ne yapacağımı buldum, ekonomistlik yapacağım,konferanslar vereceğimi buldum. Ben normal bir adam değilim, olmaya da niyetim yok. Eğlenceli bir hayat benim ki”

Alkin kendine has üslupla yaptığı sunumla katılımcılardan beğeni aldı.

Öngörülen gelecek tahminlerinin beklenenden daha çabuk geldiğini dile getiren Alkin, “Binali Yıldırım’ın ekibi bana 2071 belgeseli hazırladıklarını söylediler ve benden de yazmamı istediler. Bende bir şeyler yazdım. 2071 benim için çok eğlenceli, ben fütürist çalışma yapıyorum. Planlama şöyle bir şey, yüzde altmışı, yetmişi matematik, geri kalanı Allah’ın dediği olur” diyerek ülkedeki insanların geleceğe ilişkin bakışına çarpıcı bir yaklaşımda bulundu.

Adam haklı:

Senin eğitim sistemin dünya gerçeklerinden uzaksa matematik ve fen bilimlerinde nal topluyorsa işi Allah’a bırakmaktan başka şansımız kalmıyor!

 

Dünya gündemine dair değerlendirmesinde, “Petrol düşüyor, bu ülkemiz için iyi bir haber. Her şeye vergi koymuşlar. Türkiye’de üretilmeyen Puma’ya bile vergi var. Ayakkabı sektörünü koruduklarını söylüyorlar. Bizde vizyonsuzluk var. ABD petrolde dışa bağımlılığını azaltmaya başladı. Suudi Arabistan’dan daha fazla petrol üretiyor. Ondan dolayı petrol fiyatları ciddi şekilde düştü. Asıl gürültü bundan kopuyor. Petrolden ciddi para kazanan ülkeler aşağıya doğru gidiyorlar” ifadesini kullandı.

Bu arada eskiden şirketlerin durumlarının çalıştırdığı kişi sayısıyla değerlendirildiğini belirterekİnovasyonu bilmiyorlardı. Malları kaliteli üretip ucuza satma gibi bir felsefeleri vardı. İşin doğrusu şu; sattığınız hiçbir şeyi mal ve hizmet diye satmayın. Çözümse para ediyor, zaten çözüm değilse, Çanakkale domatesi satar gibi oluyorsunuz”şeklindeki sözleride oldukça anlamlıydı.

Gündemi çok güzel özetleyen BUİKAD Başkanı İpek Yalçın, “Ülkemiz özellikle son bir yıldır zorlu bir süreçten geçiyor. Bu durumun ekonomik yansıması da hepimizi yakından etkilemekte… Neredeyse hepimiz ekonomi konuşur olduk. Şirketlerimiz, yatırımlarımız ve yönetici olduğumuz kurumlar için konunun içinde olmaya da mecburuz”

Yalçın haklı;

Herkes ekonomi konuşur oldu. Ama asıl önemlisi ekonomiyi konuşması hatta konuşmak değil önlem alması gerekenler genelde sessiz…