Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Bursa esnafının çatı kuruluşudur. Bursa’nın çimentosudur. Başkan Arif Tak da 25 yılı aşkın deneyimiyle esnafın sesi, esnafın eli ayağı olmaya çalışmıştır.

Yıllardan beri mesleğim gereği takip ederim, Bursa esnafı için başardıkları da vardır, başaramadıkları da.... Ama hiçbir dönem kendisini iktidar partisine bu kadar angaje vaziyette görmemiştim.

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla 11 Mart yani dün küçük sanayideki merkez binada kadın üyelere dönük dayanışma toplantısı vardı. Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr Mehmet Müezzinoğlu, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AKP milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç, Berrin Karaburun, CHP Milletvekili Erkan Aydın Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK)Başkanı Bendevi Palandöken de hazır bulundu. Kadınların ağırlıklı olduğu toplantıda 400 kadın üyeye hem plaketleri hem hediyeleri takdim edildi.Başkan Arif Tak’ın söylediğine göre, BESOB’a üye kadın esnaf sayısı 16 bin dolayısıyla diğer kadın üyelere de plaketleri hızlı bir şekilde iletilecek. Başkan öyle söyledi.

Gelelim asıl meseleye;

Açılış konuşmasını yapan BESOB Başkanı Arif Tak Bakan Müezzinoğlu'na hitaben “Esnaf ve sanatkara verdiğiniz destekler bizi ihya ediyor. Bursa’mızda çok önemli sıkıntımız yok. Para dönüşünde biraz sorun yaşıyoruz. Ama bu da geçicidir” diyor.

Bir çok esnafın siftahsız kepek kapattığı, bir çok boş dükkanın müşteri beklediği, Suriye gettolarında Suriyeli esnafın oluşturduğu haksız rekabeti anlatmasını ve çözüm önerileri getirmesini beklerdim. Herhalde esnafta benim gibi düşünüyor ki hem homurdanmalar oldu hem de alkış çok cılız kaldı. Hatta bir Özel Halk Otobüs şoförüyle konuşurken bana “Bakan Beyimiz önce bizim 65 yaş üstü ücretsiz paralarımızı dört aydır ilgili bakanlıktan para alamıyoruz” dedi.

Ben elçiyim; malum elçiye zeval olmazmış.   

Gelelim Bakan Müezzinğlu’na

TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in konuşmasına alkış cılız kalınca bu alkışlarla bakandan müjde alamazsınız sözü de çok dikkat çekiciydi. Bakanda zaten herhangi bir yeni müjde vermedi.

Bakan konuşmasının başında salonun yüzde 20 sini erkeklerin oluşturduğunu salondaki fısıltıların onlardan geldiğine dikkati çekerek, “Erkekler sizi provake ediyor sizin sesinizi kesmeye çalışıyorlar. İktidar olduğumuzdan bu yana özellikle kız çocukların eğitimine önem verdik. Esnaf ahilik sandığını kurduk. Bu sandık sizlerin iyi gününüzde de kötü gününüzde de yanınızda olacak. Esnafı namerde muhtaç etmeyeceğiz. Kadın istihdamını yüzde 23’den yüzde 33’e çıkardıklarını 2023 de yüzde 43’e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

İyide neden kadına şiddette, kadın cinayetlerinde zirvedeyiz bunun cevabını veren yok. Söz döndü dolaştı referanduma geldi.

Vicdanınız ne diyorsa onu yapın diyerek “Bizim çalışmalarımızdan Almanya, Fransa rahatsız oluyor diye Atatürk’ün önümüze koyduğu muasır medeniyete ulaşma hedefinden vazgeçecek değiliz” ifadesini kullandı.. Ama, biraz düşünmek ve iğneyi biraz da kendimize batırmamız lazım.. Bilmem anlatabildim mi!