Bursa’da bir fabrikada işçi olarak çalışan Serkan Salır, yıllarca Dağ yöresindeki (memleketindeki) öksüz ve yetimlere yardım yapma arzusuyla yaşıyor. Ve bu arzu katıldığı bir iftar yemeğinden sonra hayat buluyor. 18 ay önce Facebook üzerinden ‘Dağlılar ve Yörükler Birlik ve Yardımlaşma Platformu Sayfası’yla attığı 300 kişilik adımlarına bugün 95 bin kişi eşlik ediyor… 

Bursalıyım. Daha doğrusu Bursa’nın dağ yöresindenim. Annem Orhaneli Dağgüney, babam Keles Baraklı Köyü’nden olup eşim de Dağlı olunca dolayısıyla aile boyu Dağlı sayılırız... Hal böyle olunca doğal olarak yıllarca içimde hep Dağ bölgesi için bir şeyler yapma arzusuyla yaşadım. Nitekim de, 17-18 ay önce bir gece Karadenizlilerin iftar yemeğine gitmekle bu doğrultuda ilk adımı atmış oldum.

BURSA’DAN GİRESUN’A

Şöyle ki; misafir olarak katıldığım iftardan sonra çıkan misafirlerin bir kutuya para attıklarını gördüm. Merak edip (durumu gayet iyi olan) gece sahibine bu paranın toplanma sebebini sordum. Ve o zaman öğrendim ki, kutuda toplanan para geceyi düzenleyenler tarafından, memleketlerine, (Karadeniz’in Giresun’una gıda ve erzak olarak) yetimlere, çocuklara ve durumu olmayan ailelere yardım amaçlı gönderiyormuş… Sözün özü; Bursa’dan Giresun’a uzanan bir yardım eli niteliği taşıyormuş.

300 KİŞİYLE BAŞLADIK 95 BİN KİŞİ OLDUK

İşte o zaman kafamda aslında tam ne yapmak istediğimi anladım. Dağlı olarak biz de bu yöntemi uygulayabilir ve ihtiyaç sahibi birçok kişiye nefes olabilirdik. Ancak ne yazık ki o birlik ve beraberlik bizde yoktu… Bu yüzden de Facebook üzerinden bir sayfa açıp 300 tane Dağlı arkadaşımı ekledim ve şu an (18 ayda) 95 bin kişi olmanın sevincini yaşıyorum.

ÇOK MUTLUYUZ

17 ayda 500-600’e yakın çocuk giydirdik. 1000’nin üzerinde yetim ve garibana kırtasiye yardımı yaptık. Her ay 100-110 civarı aileye erzak yardımı yapıyoruz. Geçen sene (ilk kışımız), 15 ton ve bu sene şu ana kadar 12 ton kömür dağıttık. Bunun yanında faturasını ödeyemeyenler, ufak tefek ihtiyaçları olanlar da çıkıyor ve biz hiçbirini es geçmedik. Bundan dolayı da çok mutluyuz.

GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRİNCE

Sayfamızda bulunan hiç kimseden para almıyoruz. Araçlarımız kendimizin, bazen sağdan soldan arkadaşlarımızdan kömür taşımak için yardım istiyoruz, 20 metrekarelik bir yerimiz var onun kirasını kendi cebimizden ödüyoruz. Böyle bir arkadaş grubumuz, bize destek olan sevdiğimiz ablalarımız, ağabeylerimiz, kardeşlerimiz var. Ve biz de hep birlikte güzel işler yapmaya çalışıyoruz.

ERZAK DAİMİ İHTİYAÇ

Ve bu akşam 3. kez (3. gecemiz) yine ihtiyaç sahiplerine erzak dağıtımı için yardım toplayabilme amacıyla buradayız (Orkide Düğün Salonu’nda). Çünkü erzak sadece ramazanda değil, daimi ihtiyaçtır. Maalesef ki kültürümüzde erzak yardımı sanki sadece ramazanda yapılıyor gibi bir algı ulaşmış vaziyette… Halbuki örneğin sıvı yağ günde 3 öğün ihtiyaç, çay ona keza vb… Dolayısıyla bizde bunu her ay yapıyoruz. Ve gerçek ihtiyaç sahibinin gecenin 1’i de olsa erzakını ulaştırıyoruz.

MÜHİM OLAN KUL HAKKINA GİRMEMEK

Bunları yaparken de gerçek ihtiyaç sahiplerini çok iyi araştırıyoruz ve kime yardım götürülür kısmını sık eleyip ince dokuyoruz. Çünkü burada kul hakkının da çok önemli olduğunu asla göz ardı etmiyoruz ve bize gelen destek ve yardımları haybeye dağıtamayız. Bu gecemizin adı da, 3.’sü düzenlediğimiz ‘erzak gecesi’ ve biz de inşallah yine birçok aileye ihtiyaç olan yardımı ulaştıracağız.

YANAN ÜÇ EVİ YENİDEN YAPTIK

Ayrıca sadece bununla sınırlı kalmayıp evleri yanan üç ailenin evlerini yaptırdık. Örneğin Kuştepe’de bir vatandaşın evi yanmıştı ve de oturacak yeri kalmamıştı. Bunun üzerine DAĞ-DER’e, belediyeye birçok yere gittim ancak kimse destek olmadı (o zaman sayfamız 40 binlerdeydi) ve biz bir ay sonra evin inşaatına başladık ve şu an 120 metrekare iki katlı evin inşaatı bitti, evi yanan vatandaş da dua ediyor… Ve buna benzer daha iki ev daha yaptık.

BİR ELİN VERDİĞİNİ DİĞER ELİNİZ GÖRMESİN

Hayırlısıyla bundan böyle de yetimlere ve öksüzlere olduğu gibi ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya devam edeceğiz ve de ulaşılan rakamları her gün daha da yükseğe çıkaracağız. Son olarak bir ricam var bizler gibi yardım edenlerden… Lütfen yardımcı olduğunuz, ellerine ayakkabı verdiğiniz veya kazak, gıda vs kişilerle, özellikle de çocuklarla selfie çekmeyin. Onları asla deşifre etmeyin. Bir elin verdiğini diğeri görmesin, bu doğrultuda ilerleyin. İşte o zaman yardımınız yerine ulaşır kanaatindeyim.

ÖKSÜZ VE YETİMLER ADINA SONSUZ TEŞEKKÜRLER

Bu gecemize katılan binlerce kişiye, tüm öksüz ve yetimler adına sonsuz teşekkürler… Ayrıca bir teşekkürüm de birlikte yürüdüğüm ve en büyük destekçim olan Kebire Maral (bayan kuaförü-Dağlı), Mesut Çakmak (işçi), Şaban Sönmez, Semiha Canan ve Özcan Okyay’a… İyi ki varlar!

Serkan Salır

DAĞLILAR VE YÖRÜKLER  BİRLİK VE YARDIMLAŞMA  PLATFORMU SAYFASI’NIN AMACI

“5 Ocak Cumartesi Gecesi, Orkide Düğün Salonu’nda Dağlılar ve Yörükler Birlik ve Yardımlaşma Platformu Sayfası olarak 3. gecemizi yapmış bulunmaktayız. Bu platformda, Bursa’nın 4. büyük ilçesi olan Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve bunları kapsayan köy halkı ile beraber insanların kaynaşması ve bu mağduriyet ilçelerdeki köylerindeki yardıma muhtaç hemşehrilerimizin ihtiyaçlarını giderebilmek adına yapılan yardım gecemizde, yine bu ilçe ve köylerinde doğup büyüyen belirli bir statü sahibi olan yardımseverler sayesinde toplanan paralar ile erzak, kömür, kırtasiye gibi yardımların yapılması sağlanıyor. Böylelikle hem ihtiyaç sahiplerine ulaşılıyor hem de yöremiz adına yardımlarla kaynaşma birlik sağlanıyor.”