Düzenli bir egzersiz programı uygulamaya yeni karar vermiş olabilirsiniz. Ya da bir süredir spor yapmak için vakit bulamıyor olabilirsiniz.

Bu durumda uzun süre antrenmansız kalan vücut, başlangıçta bu yeni tempoya alışmakta güçlük çekecek ve ağrılar, acılar baş gösterecektir.

Egzersizlerin etkilerini görmeye başladıkça; kendinizi daha güçlü ve hazır hissedecek ve daha motive olacaksınız. Ancak önce, sizi vazgeçmeye zorlayacak etkenlerden kurtulmanız gerekiyor.

Egzersiz öncesi sıvı tüketimini azaltın

Spor yaparken elbette suya ihtiyacınız olacak. Ancak antrenmandan 1-2 saat öncesine kadar çok fazla sıvı tüketmemelisiniz. Mideniz sıvıyla doluyken, hareket etmeniz zorlaşır.

Motivasyonunuzu kaybetmeyin

Spor yapmak sizi zorlayabilir. Fakat önemli olan kalbiniz bu kadar hızlı atarken ve kaslarınız yanarken, kendinizi motive tutmaya çalışmaktır. Gülümsemek de sizi rahatlatabilir.

Dikkatinizi verin

Canınızın ne kadar yandığına ya da ne kadar zorlandığınıza odaklanırsanız, egzersiz motivasyonundan tamamen uzaklaşırsınız. Dikkatinizi yaptığınız harekete verin ve en iyi şekilde faydalanmaya çalışın.

Önlerde yer alın

Eğer bir eğitmen eşliğinde çalışıyorsanız, grubun en önlerinde yer alın. Arkalarda kalmak, dikkatinizi dağıtır, motivasyonunuzu kırar ve daha kolay pes etmenize neden olur.

Nefes almayı unutmayın

Nefes alırken karın kaslarınızı kasmayı unutmayın. Başta rahatsız bir his olabilir ancak zamanla doğru nefes tekniklerini öğrenerek vücudunuzu bu yönde geliştireceksiniz.

Durmayın

Eğer gecikmiş kas ağrıları sizi zorluyorsa; ara vermektense, daha çok hareket etmeye uğraşın. Kas ağrılarını geçirmenin yolu durmaktan değil, hareket ederek kaslara temiz kan göndermekten geçer.

Mineral ihtiyacınızı karşılayın

Yoğun egzersiz programı ve terlemek, vücudunuzda bulunan elektrolitleri kaybetmenize neden olur. Kalp atışlarınızı düzenlemek, sinir sisteminizin ve kaslarınızın çalışmasını eski haline döndürmek ve kaybettiklerinizi geri kazanabilmek için egzersiz sonrası muz, yoğurt, badem gibi elektrolit içeren besinler tüketmeyi ihmal etmeyin.

Spor yaparken, öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

1-Spora başlama kararı verdiğinizde ve senede bir kere düzenli olarak mutlaka kapsamlı bir check up yaptırın.

2-Isınma ve esneme hareketlerini önemseyin. Isınma hareketleri sakatlığı azaltarak, vücudu spora hazırlar.

3-Süregelen bir sağlık şikayetiniz varsa onu aydınlatmadan spora başlamayın. Menisküs, bel ve boyun fıtığı gibi hastalıklara sahip olup olmadığınıza dikkat edin. Eğer bu problemleri yaşıyorsanız, hekiminizin kontrolünde ve uygun gördüğü şekilde spor yapın.

4-Spor yaparken istediğiniz spora bedensel özelliklerinizin uygun olup olmadığını spor hocalarına danışın ve kademe kademe ilerleyin.

5-Spor yapmayı planladığınız veya yaptığınız alanın uygun olup olmadığını gözden geçirin. Ders aldığınız spor hocasının konusunda yetkin olduğundan emin olun.

6- Spor yaparken ve sonrasında oluşabilecek şişlik, ağrı, şişlik vb. şikayetleri hekiminize danışın.