Denizi, yosunu, güneşi, mis gibi havası ile gençliğimi, anılarımı yaşadığım o ilçeyi ne çok özledim.
Erdek Güney Marmara’nın incisi, Balıkesir’e bağlı olan küçük tatil yöresi, yıllardan beri turizme katkı sağlamakta ve binlerce insana ev sahipliği yapmış olan şirin bir tatil beldesi.
Balıkesir'in en sevilen tatil bölgelerinden biri olan Erdek, İstanbul'a yakın olması ile de İstanbullular tarafından sıkça tercih edilmektedir. İstanbul'dan karşılıklı olarak düzenlenen hızlı feribot seferleri ile sadece 1,5 saatlik bir uzaklıktadır.
Sürekli ilçede yaşayan nüfusun yaklaşık 3 katı yaz tatili için Erdek bölgesini tercih etmektedir. Bu yoğun ilgiye paralel olarak da ihtiyacı karşılamak için ilçede çok sayıda tesis vardır ve yenileri de her geçen gün açılmaya devam etmektedir.
Marmara Bölgesi’nin tatil cenneti Erdek ülkemizin ilk sayfiye yerleri arasındadır. Tertemiz denizi, tarihi yapısı, sakinliği ile tatil severlerin beğenisini ve ilgisini çeken bu ilçe Kapıdağ Yarımadası’nda yer almaktadır. Haziran ayında okulların kapanmasıyla birlikte tatilciler buranın yolu tutarlar.
Erdek hem denizi hem de tarihi ile önemli konumdadır. 5000 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Sıcak insanı, çarşısı, çay bahçelerinde simit ve kelle (mihaliç) peyniri de ayrı bir tat ve heyecan verir insana. Çocukluğumun gerçeği benim evim, yurdum, gözyaşım, hüznüm, kahkahalarım bu şehirde saklıdır.
Yıllardır bu şehrin yolunu tutarız. 40 seneye dayanan dostluklara kapı açmıştır bu şehir. Ne anılar ne arkadaşlıklar kurulmuş 80 ve 90’lı yılların o büyülü havasını içimize çeken nesil olduğumuz için çok şanslıyım.
Eski dostlarımızın yaşadığı bize her zaman kapılarının açık olduğu kardeşliğin, arkadaşlığın, paylaşmanın ne kadar önemli olduğunu anlatan bir şehirdir Erdek. Yeşili, ormanı, antik kenti ve doğasıyla hepimizi büyüler. Adeta maviyle yeşilin dansıdır ve bu dans birçok aşklara da burada yelken açılmasına vesile olmuştur eminim.
Yalnız hayatın bizlere nazik davranmadığı gibi Erdek de şu günlerde artık eskisi gibi değil. Denizin o masmavi suyundan yosunun yeşilinden eser kalmamış. Sanki o eski heyecan, dostluk, sevecenlik kalmamış yorgun ve bitkin bir halimiz var.
Ben inanıyorum ki bir gün Erdek yeniden eski haline dönecek, şimdiki halinden eser kalmadan, tertemiz doğa harikası turizm kenti olmaya devam edecektir.
Sevgili Edip Akbayram’ın dizelerindeki gibi motorları maviliklere süreceğiz… Mavi, temiz, berrak sulara…