Ulaş Girgin

Tamamıyla sürdürülebilir beslenmenin uygulandığı vegan beslenme hayvansal gıdaların tümünden uzak durulması anlamına gelmektedir. Hayvansal gıda endüstrisi ve bu gıdaların tüketimi ekosistem üzerinde büyük tahribata yol açmaktadır. Bu nedenle vegan beslenme, iklim değişikliği ile mücadele noktasında başrolde yer almaktadır.

Vegan beslenme nedir?

Vegan beslenme biçimi et ve süt ürünlerinin tüketimini tamamen keserek doğanın sağladığı toprak temelli mahsullerle beslenmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca veganlık bir yaşam tarzı olarak, besin dışında da hayvansal içeriğe sahip ürünlerin kullanımını reddetmektedir. Günümüzde sonuçlarının açık şekilde görülmeye başlandığı iklim değişikliğini önlemek adına en etkili çözüm yollarından biri de vegan beslenme tarzına geçiştir.

İklim değişikliği noktasında

Sera gazı salınımı, iklim değişikliğini hızlandıran en büyük faktörlerden biriyken bu gazın salınımının artışına en büyük katkıyı hayvancılık endüstrisi yapmaktadır. Hayvancılığın yerinin olmadığı vegan beslenme biçimine geçiş ile hayvancılık endüstrisine yapılan katkı bireysel anlamda engellenebilir. Bireyden topluma sirayet edecek vegan beslenme bilinci ile hayvancılık endüstrisi yavaşlatılıp, sera gazının salınımı en aza indirilebilir ve dolayısıyla iklim değişikliğinin önüne geçmek noktasında önemli adımlar atılabilir.

5f1ac3d07152d82a84bc1c67

Bursa’da sağanak yağış hayatı felç etti Bursa’da sağanak yağış hayatı felç etti

İnsan, doğaya en çok zarar veren canlı olarak ona karşı sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Tüm canlıların evi olan doğa, insan türünün katli ile karşı karşıyayken vegan beslenme, biçimi bizi yüzyıllardır yaptığımız yanlışlardan döndürmek amacıyla atılmış büyük bir adım olabilir.      

Editör: Ulas Girgin