Dünyanın yaşamak için imrendiği ABD’nin suç haritasına bir bakalım mı?

ABD dünyanın en çok tecavüz yaşanan ülkelerinden biri ve her iki dakikada bir tecavüz yaşanıyor. Bu ülkede Almanya’nın 4, İngiltere’nin 13, Japonya’nın ise 20 mislinden fazla tecavüz olayı yaşandığı gerçeğini resmi kaynaklar söylüyor.

ABD'de her yıl çeyrek milyon kadar kadın tecavüze ve cinsel saldırıya uğruyor ve cinsel şiddete uğrayanların % 22'si erkeklerden oluşuyor.Erkekler çocukken bir yakınının ya da ilerleyen yıllarda patronunun, öğretmeninin cinsel saldırısına uğrayabiliyor ve 18 yaş altı erkek çocuklara tecavüz sanılandan daha yaygın olduğu biliniyor.

Bizde her türlü aklın almadığı çocuk pornosu batı dünyasının on yıllardır yaşadığı gerçektir. Bu konuları kırmızı ışıkta geçmenin cezası üzerine yorum yapar gibi konuşamayız. Bu olayları vaka-i adiye ye indirgeyemeyiz.

Ülkemizin bu suç oranlarının içinde olmadığını görerek şükredebiliriz ama bu insan denilen varlığın ahlaken bozulmasının sonucunda yaşama ihtimalimiz olan olaylar ile karşılaşmayacağımız anlamına gelmez.

Bu sorun hükümet sorunu değildir ve yaşandığı iddia edilen olayların üzerine gidilirken çok hassas teraziler kullanmayı gerektirir.

Bu muhalefetin üzerinden prim yapacağı bir sorun da değildir ve olmamalıdır. Kadına çocuğa hayvana her hangi bir canlıya karşı yapılan tecavüz insanlık dışı ve her türlü lanete müstahaktır.

Bursa’dan önce ortaya çıkan iddialarla ilgili muhalefet milletvekili olan Lale Karabıyık, konuşmasında iktidara gol atmayı değil sorunun çözümüne destek istediği için iktidarı da yanına çekerek meclis soruşturması açılmasını sağlamıştır. Bu olay 13 yıllık Ak Parti iktidarının birkaç örneğinden biridir.

Bursa’da yaşandığı iddia edilen tecavüz olayının üzerine Valiliğin gittiğini biliyorum. Ankara’dan müsteşar düzeyince yerinden takip edildiğini biliyorum. Yani devlet vardır ve Olayın üzerine örtmek için değil, konuyu netleştirmek ve gerekeni yapmak için vardır. Bu konuda ketum davranmasını doğru buluyorum. Devlet hem iddia edenlerin, hem de şüphelilerin haklarını korumak zorundadır. Modern hukuk mahkumiyet için suçun sabit olmasını öngörür. Kovboy hukuku gibi önce asıp sonra yargılama yapamazsınız.

Muhalefet bu duruma elbette sessiz kalamaz ve kalmamalıdır ancak kapı önünde şov da yapmamalıdır. Suçlular varsa en ağır bir şekilde cezalandırılmadır. Muhalefet bu safhayı iyi takip etmelidir. Maksadını aşan belki de yanlış yoruma kurban giden bir tek söz üzerine muhalefet yapılmaz.

Savaş, soygun, cinayet, tecavüz, kavga gibi insanlık dışı olarak gördüğümüz bütün eylemlerin öznesi maalesef yine insandır.

Biz bu tür olayları, üzerine ciddiyetle giderek, kurumlarda ehil, ahlaklı ve eğitimli insanların görev almasını sağlayarak çözebiliriz, kurumları kapatarak ya da aşağılayarak değil.

Tuzun kokması kimseye yarar sağlamaz. Bursa bu konuya sosyal medya üzerinden sulandırarak değil, süreci sükûnetle ve yakından takip ederek bakmalı ve sonucu değerlendirmelidir.