Ezgi Özdaş

(Özel) Türkiye’de bu evlerin örneği yok (Özel) Türkiye’de bu evlerin örneği yok

Bursa’nın kendi has ve özgün mekanlarından biri olan Aşıklar Kahvesi, türkülerin eşlik ettiği paha biçilemez dostlukların ve eşsiz hikayelerin bir araya gediği yaşayan bir mekan. Tahtakale Çarşısı’nda bulunan Aşıklar Kahvesi’nde sandalyelerin sırtı kapıya dönüktür ve herkes aynı yöne bakar. Nağmelerin duvarlarından eksik olmadığı bu yaşayan mekanda masa oyunları, müşterilerin kendi aralarında konuşmaları gibi unsurlar yasak. Serbest olansa türkülerin ruhu ve kulakların öncülüğünde ruhun huzuru…

WhatsApp Image 2023-09-17 at 17.10.00

68 yıldır Bursalıların gözdesi olan mekanda sazlar, türkü ve huzur serbest! 1995 yılında Mehmet Ali Güneş tarafından faaliyete geçirilen Aşıklar Kahvesi’nin işletmecisi Muhsin Güneş, mekanın tarihini şu sözlerle anlattı: “Bir gün buradan geçen bir Bursalı, babamın sazını görüyor ve çalmak için izin istiyor. Babam izin verince bir gün sonra o adam, saz çalan arkadaşlarını da alıp geliyor. Sonra sazlarını buraya bırakmaya başlıyorlar ve bu düzen böyle gidiyor. Eskiden Batı müziğine ilgi daha çoktu. Şimdi Heykel'e çıkınca illaki sırtında sazı olan bir genç görmek mümkün oluyor. Gelip böyle ortamlarda bulunmaları ve böyle şeylerle uğraşmalarından memnunuz.” Her türlü müzik zevkine sahip vatandaşa hitap ettiklerinin altını çizen Güneş, “Sazı, sözü, Türk Sanat Müziğini sevenler hep buradadır. Burada kimisi çalıp söylemeyi, kimisi dinlemeyi sever. Sürekli birileri saz çalar, çalan olduğunda da sazımızı teslim ederiz. Burada her zaman büyüklerimize öncelik veririz. Yıllardır böyle geldi böyle gidiyor. Bugün gençler buraya geldiğinde biz mutlu oluyoruz. Buraya gelmeseler ya kahvede oyun oynayacaklar ya da bir barda alkol alacaklar… Biz gençlerin hangi müzik aleti olursa olsun, bir müzik aletiyle uğraşmasını istiyoruz” dedi.

WhatsApp Image 2023-09-17 at 17.09.56

“PSİKOLOJİK OLARAK RAHATLIYORUZ”

Kahvenin bağlama üstadı olan Erdoğan Uçar ise türkülerle olan bağını anlatarak, “Küçük yaştan beri çalıp söylüyorum. Sazımla sözümle vur patlasın çal oynasın burada her günümüzü gün ediyoruz. Müzikten, müzik sayesinde gönlümüz gençleşiyor” dedi. Uçar, toplumun günden güne benliğinden koptuğunu ifade ederek, “Müziğin psikolojik etkileri de var insan psikolojik canlı. Dolayısıyla toplumsal psikolojiyi etkileyen olumlu yönler var. Eski tarihlerimizde müzikle sağlık sorunlarının tedavi edildiğini gerçektir şifadır. Biz burada da belki kronik bir hastalığımız yok ama psikolojik olarak rahatlıyoruz” ifadelerini kullandı.  

Editör: Ezgi Özdaş