BUÜ’lü “Pullexo” en iyiler arasında BUÜ’lü “Pullexo” en iyiler arasında

Ezgi Özdaş

Hastalıklardan korunmak için birçok tedavi yönteminden biri de ilaç kullanmaktır. Hap veya şurup şeklinde kullanılan ilaçlar doğru yöntemlerle ve bilinçli olarak kullanılmadığında hastalıkların tedavisi değil sebebi olabiliyorlar. İlaçlar biyolojik, kimyasal veya bitkisel içeriklerden oluşan dozaj ve kullanım sıklığı olarak sınırları belirlenmiş olan hastalıkların tedavisi amacıyla üretilmiş ürünlerdir. Dozaj ve kullanım sıklığına göre alınmayan ilaçlar etkisini kaybedebilir veya başka bir hastalığa sebebiyet verebilir. İlaç kullanımında püf noktalara dikkat edilmesi tedavinin etkili olmasıyla doğru orantılıdır. Peki ilaç kullanımının püf noktaları nelerdir? İlaç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Detaylar haberimizde…

DOKTORUNUZA DANIŞIN

Tedavi aşamasında hastalığınız ne olursa olsun doktorunuzun yazacağı ilaçları kullanılırken doktorunuzun tavsiyelerini ve kullanım talimatlarını dikkate alın. Birden fazla ilaç kullanıyorsanız yine doktorunuzun birlikte iki ilacın birlikte alınması ile ilgili sakınca olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

YAN ETKİLERE DİKKAT

Kullanacağınız ilacın az veya çok yan etkileri olacaktır. Yan etkileri önceden öğrenmek adına eczacınıza danışabilir veya ilaç kutusunda yer alan bilgilendirme kağıdındaki ikazları dikkate alabilirsiniz. Kullandığınız ilaçların bilgisini e-Nabız uygulaması üzerinden sağlık sisteminize kaydetmeniz acil müdahale sırasında sağlık personellerine yardımcı olacaktır.

UYGUN YERLERDE SAKLAYIN

İlacınızın kutusunda yer alan saklama talimatlarına uyun. Doğru sıcaklıkta ve ortamda saklanmayan ilaçlar vücutta farklı tepkilere yol açabilir, ilacın etkisini yitirmesine veya bozulmasına sebep olabilir. Yanı sıra ilacınızı kullandıktan sonra eğer varsa başınıza gelen alerjik tepkileri doktorunuzla mutlaka paylaşın.

TAVSİYEYE DEĞİL, TIBBA UYUN

Ülkemizde ilaçlar konusunda en sık düşülen yanlış ise hastalık konusunda çevremizden önerilen ilaçları kullanma yanılgısıdır. İlaçlar, fiziksel özelliklere, hastalık öykülerine, boy-kilo gibi endekslere göre kişilere göre farklı dozajlarda veya sıklıklarda verilebilen ürünlerdir. Bir başkasına tavsiye edilen ilaç, dozaj veya kullanım sıklığı sizin vücudunuzda farklı tepkilere yol açabilir. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanımından uzak durun.

Editör: Ezgi Özdaş