Bursagaz’ın Podyum Davet Salonlarında ev sahipliğini yaptığı ve KalDer Bursa Şubesi ile iş birliği yaparak düzenlediği ‘ 2.nci Sürdürebilir Yaşam Konferansı SYK 2016 Bursa’ konferansına katıldım.

OSMAN GÜRÇAY

    Bursagaz’ın Podyum Davet Salonlarında ev sahipliğini yaptığı ve KalDer Bursa Şubesi ile iş birliği yaparak düzenlediği ‘ 2.nci Sürdürebilir Yaşam Konferansı SYK 2016 Bursa’konferansına katıldım. Gün nasıl başlarsa öyle gidermiş derler ya; ilk olarak sunucunun daha sonra ne kadar önemli olduğunu anlatacağım bu toplantıya katılmayıp mesajla geçiştiren zevatın isimlerini zikredilmeden bir kalemde geçiştirmesine bayıldım. KalDer Y.K. Başkanının da önceden takvimi  belli olan bu etkinlik ile program çakıştırmasını da yadırgadım.

Kayıt sonrasında salona girdiğimde sahne, oturum ve izleyici düzenini görünce güzel şeyler olacağını hissettim ve süreç başlayınca da yanılmadığımı anladım. İngilizce özürlüler tercüme kulaklıklarımızı takarak dinlemeye başladık.

                                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                                                                                 . 

 

İlk olarak konferansı açmak ve hoş geldiniz konuşmasını yapmak üzere Bursagaz Genel Müdürü MarkusRapp sürdülebilirliği çok yalın cümlelerle ifade etti ve bu platformu ve süreci taşıyan bir kurum değil, bütün dünyayı paylaşanların ortak yaşam tarzı olmasını önemsediklerinin altını özenle çizdi. Sürdürebilirliğin, hayatı ve dünyayı yaşanabilir kılarak üretim dünyasının sayılardan ibaret olmadığını ve toplam kârın içinde parasal da olmak üzere çevre, yaşanabilir çevre, temiz hava, küresel tehditlerden uzak kalma ve huzur gibi değerlerin olduğunun altını çizdi. Hedef belirlerken mükemmel  olmak senin elinde iste korkma diyerek buna ulaşmak için her şey senin elinde ve emrinde diyerek yürümeyi bırakalım, koşmaya başlayalım diye bir dilekte bulundu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

Bu sunumun ardından Rapp, EFQM Yöneticisi EmmanuelPerakis ve EY Yöneticisi Richard Betts ile birlikte olan oturumu yönetti.

Kârın tek ölçüsü para değildir.

Richard Betts, sürdülebilirliği, yaşanabilir bir çevreyi koruma merkezli endüstriyel bir bakış olarak gördüğünü ifade etti. Bu bakış açısının yaşanan çevre felaketlerinin karanlığında asla romantik bir çevrecilik olmadığının altını çizdi. Sürdürülebilirliğin sağlıklı gözlem ve güvenilir raporlama ile sağlanabileceğini ama yakın zaman kadar üretim bilgilerinin gizli tutulduğunu söyledi. Verilerin paylaşımında da sıkıntılar olduğunu buna rağmen Paris Anlaşmasının sürece olumlu katkısı olduğunu ifade etti. Artık sadece üreticilerin değil yatırımcıların da raporlamaları önemsediğini belirtti. Türkiye özelinde 2010’larda birkaç firma dışında bilgilerin kamu ile paylaşılmadığını günümüzde bunun yüzlere ulaştığını yine de sürdürebilirlik konusunda kalifiye edilmiş şirket sayısının çok olduğunu ifade etti.

EmmanuelPerakis ise beynimizi resetlememizi istedi ve bize değişik ve ilginç bir simülasyonla konuyu anlattı. Sorumluluk duygusunun tek bir taş ile kaseyi doldurmayıp, birçok küçük taş ile o hacmi oluşturmaktır derken, Bursaspor – Barselona maçının olası sonucu üzerinden değerlendirmeler yaptı. Sözlerini kaliteyi yakalamamız için ne olmak istediğimizi söylememiz ve söylediğimiz gibi olmalıyız diyerek tamamladı

.

Buraya kadar öğrendiğim şey sürdürülebilirliğin kürsüden nutuk ve demogojik söylemlerle değil sağlıklı raporlamalarla takip edileceği ve sürdürülebilirliğin yakılan bir ateş değil, bedende sürekli atan bir nabız olarak anladım.

Bu oturumun ardından Bursagaz çalışanlarının zor söylenen ‘Sürdürülebilirlik’konusunu anlatan parodisini ve mesajlarını keyifle izledik.

 

En ucuz ve temiz enerji nedir?

İkinci Oturumda ise Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Melsa Ararat ile Nurhan Talu aynı konuyu değişik perspektiflerden bakarak anlattılar. Konuşmaların çok ilginç bir ortak paydası vardı. Ülkemizde özellikle çevre ve fosil yakıtların atmosfere olan sera gazı etkisi konusunda uyarı ve protestoların iktidarın siyasileri tarafından muhalefetin siyasilerinin bir kafa karıştırması olarak desteklediğini algılatılmak istemesi oldu.

Bu da işin ciddiyetinin farkına varamamış siyasi iradelerin dünya için ne kadar büyük bir risk olduğunu bu işin profesörlerinden dinledim. Bir de şunu öğrendim ki Dünyanın en temiz, ucuz, çevreci enerjisi tasarruftur.

Yani Bursa’da Dosab Termik Santralinde karbonun ayak izinin peşinde dolu dizgin koşarak buhar üretmenin net bir doğa felaketinin iş birlikçisi olduğunu, su fakiri ülkemizde suyun üzerinde HES ile oyun oynamanın geleceğe bizi nasıl borçlandırdığını belledim. Bir çok konunun içinde beynime takılan bir veri ile son noktayı koyayım.

Dört saatte Dünyanın canına okumak

     Dünya’nın 4,6 milyar yıllık bir geçmişi olduğu hesaplanmıştır. Bunu sadeleştirirsek, 46 ‘kırk altı’ yaşındaki dünyanın içerisinde insanlık tarihi sadece 4 ‘dört’ saatten ibarettir.

Dünya geçtiğimiz “yüz elli bin” yılda 1 C derece ısınmış ama son “yüz elli” da da 1 C derece ısınmış yani küresel ısınma “yüz bin” kat artmıştır. Bu yakın gelecekte insanlığı nelerin beklediğini görmek açısından önemli bir ölçüdür

.