Sağlıklı beslenmenin ilkeleri mevsimsel olarak değişmese de uzun ve sıcak yaz günlerinde su ihtiyacı değişmektedir. Hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında, kişinin durumuna göre günlük olarak 500 mililitre ile1 litre arasında değişen miktarlarda daha fazla su içilmesi, kaybedilen suyu yerine koyarak dehidrasyonu önlüyor.

 

'Yaz aylarında su ihtiyacı neden artıyor?’ diye sorulursa temel nedeni şöyle açıklayabiliriz:

Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte ter yoluyla vücuttan atılan su miktarı da artıyor. Bu nedenle de daha fazla suya gereksinim duyuluyor.

'Kaybedilen suyu, su tüketerek mi karşılamamız gerekiyor?’ sorusuyla sıkça karşılaşırız.

En önemli sıvı kaynağımızın su olduğu unutulmamalıdır.  Su yaşamımız ve sağlığımız için önemi tartışılmaz bir kaynaktır. Su vücudumuzun en önemli bileşenlerindendir ve su kaybı durumunda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Yaz aylarında su kaybına bağlı olarak sıcak çarpması, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, yüksek tansiyon hatta beyin kanamaları gibi ciddi sağlık problemleri görülmektedir.  Bu nedenle diğer sıvı kaynakları ile susuzluk hissini giderebiliriz ancak yeterince su almamış olabiliriz.  Bu nedenle öncelikle su ihtiyacını suyla karşılamaya özen gösterilmesi doğru olacaktır.

BİR GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİYİZ?

Sıcak havalarda proteinli ve tuzlu besinler, kafeinli ve tanenli içecekler ile alkollü içkiler aşırı tüketildiğinde, fazla fiziksel aktivite yapıldığında ve ayrıca ateşli hastalıklar ile ishalde su kaybı daha fazla olur. Dolayısıyla su gereksinimi de artar. Vücuttaki suyun dengede tutulması yaşamsal öneme sahip olduğundan sıvı dengesini korumak için kaybedilen suyun yerine mutlaka konulması gerekir.

Günlük su ihtiyacımızı; 1200–1500 mililitre su içerek, yiyecek ve içeceklerin bileşiminde 1000 mililitrelik kısmını alarak, vücutta yiyeceklerin enerjiye dönüştüğü ve kullanıldığı sırada oluşan 260 mililitre su ile birlikte toplam2,5 litresu ile karşılarız.

Yine bir günde;  böbreklerden yaklaşık 1500 mililitre, terle yaklaşık 500 mililitre, bağırsaklardan yaklaşık 300 mililitre ve solunumla yaklaşık 300 mililitre olmak üzere toplam yaklaşık2,5 litresu kaybederiz.

Yaz aylarında terle atılan sıvı arttığı için içilen su miktarı 1500-2000 mililitreden den az olmamalıdır ki su ihtiyacı karşılanabilsin.

Çünkü su dengesi bozulduğunda ve vücut suyu kaybı arttıkça hayati tehlike de artıyor.  

Aşağıdaki oranlar su ile ilgili gerçeği daha açık ortaya koyuyor: 

  • %2'lik kayıp bazı fizyolojik sorunlara ve performans düşüklüğüne,
  • %3'lük kayıp fiziksel performans azalmasına ve konsantrasyon bozukluğuna,
  • %8’lik kayıp solunum güçlüğüne,
  • %11’lik kayıp kas performansının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine, 
  • %20’lik kayıp ise ölüm riskinin artmasına neden oluyor.

Bu oranlar vücudun sıvı dengesine gereken özenin gösterilmesini ve gereksinim doğrultusunda su tüketilmesine dikkat edilmesini ortaya koyuyor.

SU TÜKETİMİNİ ARTTIRMAK İÇİN TAVSİYELER

Kendinize "Bir bardak su koyun".

  • Sevdiğiniz bir tarzda bardak edinin, bu büyük bir kadeh ya da şık bir su bardağı olabilir. Bazı restoran ya da kafelerde sırf güzel bardak ile su ikram ettikleri ve siz istemeden bardağınızı sık sık doldurdukları için su içmiyor musunuz? O halde haydi, güzel ve sevdiğiniz bir bardağı evde ve işte yanınıza almayı unutmayın.

 

  • Sulandırarak tüketebileceğiniz yiyecekleri sulandırın. Mesela ayran, komposto, çorba, sulu yemekler, meyve suları daha fazla suyla duru hazırlanabilir. Bu yöntem sayesinde içecekleriniz daha fazla su içmenize yardımcı da olacak.
  • Suyunuzun içine çeşitli yiyecekler ekleyip aroma kazandırabilir, keyifle içeceğiniz lezzete dönüştürebilirsiniz. Kabuk tarçın, nane, limon, zencefil, meyve dilimleri, portakal kabuğu, kabuk vanilya gibi baharat ve meyvelerden arzu ettiğiniz birini cam sürahiye koyun ve su ilave edin. Birkaç saat bekledikten sonra suyunuz içmeye hazır.
  • Özellikle kış aylarında sıcak su içmeyi deneyebilirsiniz. Arzu ederseniz içine ıhlamur, adaçayı, limon dilimleri, taze zencefil dilimleri koyup lezzetli ve sağlıklı içecekler hazırlayabilirsiniz.
  • Su içmeyi çok seven eşiniz, çocuğunuz, anneniz ya da kardeşinizden yardım isteyin. Sıkça sizi su içmeniz konusunda uyarmalarını ve su içme alışkanlığını kazanana kadar size sürekli bir bardak su koymalarını isteyin. Siz unutsanız dahi sevdikleriniz sizi unutmayacak ve su içmeniz için size destek olacaklardır.

Sağlıkla kalın…