Ocak ayının gelmesiyle kış mevsiminin tam ortasına geçtik. Ocak ayında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri hangi besinlerden almalıyız, doğru ve sağlıklı beslenmek için Ocak ayında ne tüketmeliyiz?

Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenmek için Ocak ayında ne yenir bilmek gerekir. Tüketeceğiniz besinlerden verim almak için meyve ve sebzeleri zamanında tüketmelisiniz.

Bu sebzeler: ıspanak, pırasa, pazı, lahana, Brüksel lahanası, kırmızı lahana, kereviz, brokoli, siyah turp, kırmızı turp, havuç, pancar, şalgam, kabak, karnabahar, bal kabağı, tere, maydanoz, nane, marul, roka, biberiye, soğan.

Ocak ayında hangi meyveler yenir?

Kış aylarında hastalıklardan kurtulmak için bol bol meyve tüketmeliyiz. Ocak ayında tüketilmesi gereken meyveleri nedir?

Bu meyveler: elma, portakal, mandalina, greyfurt, nar, ayva, armut, limon, muz.

Ocak ayında hangi balık türlerini tüketmeliyiz?

Balıklar mevsimine göre tüketilmelidir. Yumurtlama dönemindeki balıkların yenilmesi sonraki balık sezonunda balıkların türlerinin azalmasına neden olur. Balık mevsimini bilerek doğru balığı tüketmeye özen gösterelim.

Bu balıklar: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit, kefal, hamsi, tekir, kırlangıç, levrek, morina, strongilos, yengeç, yılan balığı, karides, iongilos.

Ocak ayında hangi yemişler tüketilmeli?

Ocak ayı denilince tıpkı aralık ayında olduğu gibi akıllara kestane gelir. Ocak ayında da bol bol kestane tüketebilirsiniz.

Sindirim Sistemine Yardımcı Besinler

. Kuşkonmaz, kabak, pırasa, ıspanak, karnabahar, yer elması sindirim sisteminin doğru çalışmasın yardımcıdır. Özellikle çiğ tüketilen kuşkonmaz ve yer elması sindirim enzimlerinden daha zengindir. Her gün bir öğünde sebze tüketilmesi bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler.

. Kefir, ayran, yoğurt ve peynir probiyotik kaynağı besinlerdir. Fermente ürünlerden özellikle lahana turşusu zengin bir probiyotik kaynağıdır.

. Elma, armut, ananas, kivi gibi meyveler sindirime yardımcı bromelayin ve papayin enzimlerini içerir.

. Prebiyotik kaynağı olan sarımsak ve soğan bağırsaklardaki zararlı bakterilerin yok edilmesine yardım ederek, bağırsak sağlığını korur.