Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve KalDer Bursa Şubesi işbirliği ile düzenlenen“6. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme Konferansını” izlerken özellikle çok paydaş ve partner ile senkronizasyon gerektiren otomotivde kullanılan üretim ve montaj süreçlerinin üstün mühendislik teknikleri ile nasıl baş döndürücü bir hıza ulaştığını öğrendim.

 

Yazılım ve CNC teknolojinin her gün yeni bir zirve yaptığı üretim dünyasının iki büyük kıt kaynağının zaman ve finansman olduğunu çözdüğünüzde nelerin başarıldığına tanık oldum.

 

İleri teknoloji gerektirmeyen ve tedarikçiler tarafından üretilen ürünlerde neredeyse sıfır stoklarla çalışma sistemi ciddi bir senkronizasyon ile paranın üretimde ciddi bir maliyet kalemi olduğu ülkemizde hem otomotiv sektörünü hem de tedarikçilerin optimum üretim süreçlerine ulaşmasının imkansız olmadığını ve Bursa’mızda yaşandığını öğrenmekten mutlu oldum.

 

Üretimde kaliteye ulaşmak için bilimi kullanmaktan başka yol yoktur. Geleneksel üretim sürecinden, üretimde senkronizasyona geçmek için çalışanların eğitilmesi, kök sorunların yine onu yaratan paydaşlar tarafından çözüme ulaştırılmasının tek yol haritası bilimi doğru kullanmaktan geçiyor. Mükemmellik İçin Sürekli İyileştirme için başka bir yol yok.

 

Otomotiv özelinde bakarsak “Just in time”her şeyin tam ve eşzamanda planlanması için üretim paydaşlarının ve tedarikçileri ana fabrikaya yakın konuşlanmasını gerektiriyor.

 

Parça birim maliyetlerinin tek bir birim fiyatı olduğunu düşünürsek, stokların da neredeyse saatlerle ifade edildiğini biliyorsak, nakliye ücretlerinin maliyetin önemli bir kalemi olduğunu gerçeğinden hareketle sanayinin ne kadar teşvik yatırım indirimi, destek verirseniz verin, yan sanayiyi Güney Marmara’dan Güneydoğu Anadolu’ya kaydıramazsınız.

 

Yani siyaset bu konuda yalan ve yabancı bir dil kullanıyor.

 

Bölgesel kalkınma ajansları toptancı bakmamalı ve bölgesel özelliklere göre destekler vermelidir. Bursa’yı da üretim yaptığı için cezalandırmamalıdır. Aslında desteğin ve teşvikin Bursa gibi illere verilmesi gerekiyor.

Benim izlerken bu sonuçları çıkardığım toplantının büyük ilgi gördüğünü ve izleyicilerin çoğunluğunu genç adamlardan olduğunu görmekten mutluluk duydum