Bu gece Mübarek Miraç Kandilini idrak edeceğiz. Sözlükte Miraç, yukarı çıkmak ve yükselmek, İsra ise gece yolculuğu demektir. Miraç hicretten bir buçuk yıl önce miladi 621 yılında vuku buldu. O yıl Peygamberimizin amcası Ebu Talip ve eşi Hz. Hatice vefat etmiş, müşriklerin baskıları artmış, bu baskılara dayanamayan bazı Müslümanlar Habeşistan’a göç etmiş, Allah Resulü Taif’te saldırıya uğramıştı. Böyle bir zamanda vuku bulan Miraç olayı, Hz. Mevla’nın Peygamberimize sunduğu İlahi bir ihsan olmuştur. Mahiyeti insan aklının sınırlarını aşan, inananların imanını, inkârcıların isyanını artıran bu hadise K. Kerimde şöyle anlatılmaktadır. “Kendisine bazı ayetlerimizi göstermek için, kulu Muhammedi geceleyin Mescidi Haramdan çevresini bereketlendirdiği Mescidi Aksa’ya götüren Allah’ın şanı ne yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.” (İsra suresi, 22/1)

 

Miraç, Allah (cc) yakın olmaktır. Bu da beşeri halden soyutlanarak İlahi güçle meydana gelebilir ki, bu insanlık tarihinde yalnız son Peygamber Hz. Muhammed (sav) e nasip olmuştur. Miraç gecesi biz Müslümanlar için ilahi rahmet ve lütuflarla doludur. Dinin direği, müminin miracı olan namaz, bize bir miraç hediyesidir. Nasıl ki Peygamberimiz Miraçta vasıtalardan arınmış olarak Mevla’sıyla karşı karşıya geldi ise, müminde namazda vasıtasız olarak doğrudan doğruya Rabbinin huzuruna çıkar.

 

Miraç Peygamberimizin şahsında insanlığın önüne açılan sonsuz ve sınırsız bir yükseliş ufkudur. Beş vakit namazın farz kılındığı, Bakara süresinin son üç ayetinin nazil olduğu ve şirk koşmayanlara bağışlanma müjdesinin verildiği o gecede yüce Allah (cc) İsra suresinde çok önemli ahlak ve fazilet kurallarını özet olarak şöyle sıralamaktadır.

 

  • Allah’ a şirk koşmamak
  • Anne – babaya itaat etmek
  • Hak sahiplerine haklarını vermek
  • İsraf ve savurganlıktan kaçınmak
  • Zinaya ve fuhşa yaklaşmamak
  • Haksız yere kimseyi öldürmemek
  • Yetimlerin malına el uzatmamak
  • Verilen sözü, yapılan sözleşmeyi yerine getirmek
  • Ölçü ve tartıda doğruluktan ayrılmamak
  • Kesin olarak bilmediğimiz şeylerin ardına düşmemek

-Kibirli ve gururlu tavırlar takınmamak.( İsra suresi, 22/37)

 

Bu geceyi değerlendirirken yukarıda saydığımız gerçeklere kulak verelim. Gaflet içinde olmayalım. Bol bol namaz kılıp Kur’an okuyarak af ve mağfiret dileyerek bu geceyi değerlendirelim.

Bu düşüncelerle Miraç Kandilinizi tebrik eder, İslam âlemine hayırlar ve bereketler getirmesini, insanlığa barış ve huzur katmasını yüce Allah’tan niyaz ederim.