Sayın Mehmet Dursun, odanızın kaç üyesi var bunu öğrenerek başlayalım isterseniz röportajımıza, sonrasında pandemi süresinde yaşadıklarınızla ilgili bizlere bilgi verirseniz sevinirim.

Bizlere, odamıza böylesine güzel bir fırsat tanımış olduğunuz için sizlere teşekkür etmek istiyorum. Odamızın aktif olarak 780 civarı üyesi bulunmaktadır. İsminden de anlamış olduğunuz üzere değişik mesleki anlamda çalışmalar yürüten meslek erbabı  üyelerimiz bulunmaktadır.

LOKANTA ESNAFI BÜYÜK YARA ALDI

Pandemi sürecinde son  bir, bir buçuk yıldan beri Lokantacılar olarak gerçekten çok büyük mağduriyet yaşadık. Birçok lokantamız iş yerini kapatma aşamasına geldi. Çünkü lokantacı esnafı  sulu yemek servisi yapamadıklarından  bu konularla ilgili paket servisi vesaire de olamıyor biliyorsunuz, lokanta grubu bilhassa çok etkilendi, bitme noktasına geldi. Devletten kira yardımı vesaire gibi ufak tefek yardımlar alındı ,fakat bu çok yetersiz. Bizim lokantacı esnafı olarak beklentimiz en azından Bağ-Kur’umuzun, SGK pirim ödemelerinin alınmamasıydı. Bizim federasyon başkanımızda  her akşam televizyonlara çıkarak açıklama yapıyor bu konularla ilgili.

BAĞ-KUR, SGK PRİM DESTEĞİ BEKLENTİMİZ HİÇ BİTMEDİ

En azından Bağ-kurumuz alınmasın mesela benim 10 tane çalışanım var iki, üç tanesini öderiz fakat geri kalanların  SGK primlerini devlet tarafından ödenmesi çok iyi olurdu, böyle bir destek bekliyorduk. Biz aslında düşünebiliyor musunuz şu an lokantalarımızın tamamı neredeyse bir bir buçuk yıldır kapalı ara ara açıldı kapandı ama iş yok gerçekten. Ben sektör olarak şimdi Pideciyim  mesela beni nereden etkiledi bu sektörde benim cemiyet işleri  bitti, ancak ne var paket servisimiz var oradan biraz kurtarıyoruz ama genel anlamda bu a'dan z'ye bütün sektörümüzü etkiledi, bitirme noktasına geldi. Bir süre  açıldık ama çok kısa sürdü  şimdi yine aynı yere  geldik. Dünyanın yaşadığı bu nusibetten hep beraber kurtulmamız lazım, son gelen yasaklarla Ramazan'da davet işi de yok son gelen yine talimatla 19:00’dan sonra sokağa çıkma yasağı da uygulanmaya başlandı ve bu bizi çok etkiledi. İşte sıcak Pide olsun, kıymalı pide olsun satışlarımız tamamen durdu. Bu manada gerçekten pideci esnafı olarak da büyük sıkıntılar yaşamaya başladık. Çünkü herkes snuçta iftar saati sıcak sıcak istiyor pidesini ,kıymalı pidesini vesaire. Sonuçta herkes son dakikada iftarda istediği için bu daha önceki yıllardan itibaren  alışkanlık olmuş olduğu lezzetleri o saate, iftar saatine   ciddi bir  yığılma olduğu için servis anlamında da herkese servisi yapılamıyor. Şu an için en az etkilenen meslek grubu olarak odamıza kayıtlı olan Kasaplar, tatlıcılar ve çiğ köfteciler. Hatta Kasap arkadaşlarımızın işleri bu manada Ramazan içerisinde de olmamızdan dolayı daha da iyi oldu. Tek mağdur olmayan kesim onlar. Benim bu konu ile nacizane önerim. Halkımız  içerisinde birçok yardımsever insanımız iş insanı  var, ve de basında da görüyoruz büyük oranda rakamlarla yardımda bulunan kişileri. Bu manada bu konuyla ilgili yardım etmek isteyenlerle ilgili bir fon oluşturulabilir bu fonda biriken paralar mağdur esnaf ve arkadaşlarımıza bir nebze olsun nefes olur diye  düşünüyorum, böyle değişik şeyler de yapılabilir.

UZUN SÜRELİ KAPATMALAR ESNAFI BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ

Örnek olarak az ileride bir üyemiz var küçücük bir tostçu dükkanı açmış, evinin bir odasını bölerek açmış iş yapayım diye bu adamdan devlet  bütün gerekli olan belgeleri  istiyor.Bu şahıs da onları tamamlayıp veriyor, büyük masraflara katlanarak. Bu durumda bir süre sonra ona  dükkanını  kapatacaksın diyorsun.3 ay, 5 ay, 6 ay ,1 sene ama bu süreçte bu arkadaşımızın çoluğu çocuğu ne yiyecek. 1000 lira vesaire veriliyor ama bu bin lira onların neyine  yetsin. Düzenli veriyorsan Bağ-kur ödemesi aylık 1060 TL, buna dahi yetmiyor. Eee yanında kişi çalışıyorsa SGK primi ne olacak .Bu bin lira sadece işte yoluna çocuğuna devletimizin bir harçlığı gibi. Yine Allah razı olsun devletimize zeval vermesin ama total olarak baktığımızda bizim sektörümüzde esnafımızın yüzde sekseni zor durumda bu iki kere iki dört. Bunun sağından soluna ne tarafından bakarsan bak bu şekilde.

HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ

Geçen Ramazan'dan bu Ramazan'a  1 yıldan beri aralıksız mesai veriyoruz üyelerimiz için neler yapabiliriz diye düşünüyoruz çalışıyoruz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama dükkanları kapandıktan sonra sonuçta yapılabilecek bir şey yok bizde bu arada mülki amirler ile esnaf arkadaşlarımız arasında aracıyız bakanlık nezdinde bazı yazılar gönderiyoruz ama biz Türkiye Cumhuriyeti olarak hepimiz aynı gemideyiz. Allah sağlık versin öncelikle bize diyoruz Öncelikle ama sağlığımızı da korumak için bir aş, bir ekmek lazım. Ben iftarda çoluk çocuğumun önüne bir çorba bir yemek koyamazsam ben ne kadar sağlıklı olursam olayım 3 gün sonra ,5 gün sonra sağlığımız tehlikeye girmiş olacak. İçeride yemek vermek yasak yoksulu bile davet edip içeride yemek vermek şu an suç oldu maalesef.

BAYRAMDAN SONRA YENİ VAKA SAYILARI İNŞALLAH AZALIR

Başkan vekilim  ayrıca Ramazan ayı içerisindeyiz. Bayrama da az bir süre kaldı bu konuyla ilgili üyelerimize vatandaşlarımıza neler söylemek istersiniz?

Bütün üyelerimizin bütün Vatandaşlarımızın ramazanları mübarek olsun İnşallah .Bayramda bu beladan kurtararak çıkarırız diye temenni ediyorum. Şu anda İnşallah beklenti içerisindeyiz, devletimiz bütün önemleri  sıkı bir şekilde aldı, bayrama yeni vaka sayıları şöyle 10 Binlere  vesaire inerse kısmi bir serbestlik olursa esnaf olarak da tekrardan az da olsa rahatlarız bunun  temennisi içerisindeyiz. Bu burada bütün vatandaşlarımıza üyelerimize sağlık, sıhhat, afiyet dilemek istiyorum, esenlikler diliyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

EN AZINDAN BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ

İnegöl Köfteci- Aşçı-Tatlıcı ve Benzerleri Odası Genel Sekreteri Sayın Metin Yıldırım da birkaç eklemede bulunarak şu ifadeleri kullandı; Şimdi Kahveciler, Lokantacılar yani  kesinlikle kapanacak denilen üyelere biz bütün meslek gruplarına değil de mesela burada kasaba, bakkala gerek yok ama lokantacıya, kahveciye, kafeteryaya diğer etkilenen spor salonlarına bu tarz işletmelere faizsiz para desteği yapılsın diye müracaatlarımız oldu bu yapılabilirdi. Bundan sonraki süreçte hiç olmazsa yapılması lazım. Faizler %8 buçuğa çıktı  esnafa ve sanatkarlara. Geçtiğimiz yıllarda  bu rakam %4’tü. Ayrıca zaten mağdur bu meslek gruplarına  bunlara   faizsiz anlamda destekler verilmesi lazım. Esnafın tam ihtiyacı olduğu süreçte bu tür kolaylıklar sağlanması lazım.

ÖTELEME DEĞİL, MUAFİYET OLLMALI

Bu anlamda mağdur olan esnaflarımızın ,meslek erbaplarımızın, üyelerimizin pandemi sürecinde mağdur oldukları için faizsiz krediler ile desteklenmesi lazım ama tekrardan söylüyorum bu anlamda mağdur olan meslek gruplarına bu desteğin sağlanması lazım. Bazı bu anlamda işlerinin daha da iyi olduğu meslek gruplarını destek yapılmasının bir anlamı yok diye düşünüyorum.Ayrıca kapatılan işyerlerin  vergi, Bağkur ve SGK primlerinin kapalı bulundukları süreçte  alınmaması lazım ,bunların ötelenmesinin de bir anlamı yok, zaten kapalı o dönemde kapalı kaldığı sürece vergiden olsun ,SGK anlamında olsun muaf tutulması çok önemli diye düşünüyorum ben de ayrıca bütün üyelerimizin, bütün vatandaşlarımızın yaklaşmakta olan Ramazan bayramlarını şimdiden kutlamak istiyorum. Diyerek sözlerini tamamladı.

Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti Mutluluğun yolu Osmangazi'den geçti