Bayramlar sevinç ve mutluluğu simgeler. Bu bağlamda kurban ve bayram kelimeleri  tamamen tezat anlamlar içeriyor gibi geliyor bana.  Kurban, dinler tarihinde ortaya çıkan ilk dinsel uygulamalardan biridir. İlk çağlardan itibaren Tanrı’ya adanan kurbanlar,  binlerce yıldır geleneksel olarak devam etmektedir.  İslam dininde Hz. İbrahim’in rüyası  ayetleri ile kurban ritüeline devam edilmiştir.  Ancak burada sorgulanması gereken yapılan kurban uygulamaları ne derece İslam dinine uygunluğudur.

                Kurban veya hayvan kesim işlemi  özellikle canlıya eziyet etmeden, fakir ve ihtiyaç sahibi insanlar yararlansın diye yapılmaktadır. Günümüzde ise artık katliamlara dönüşen uygulamalar içimizi acıtmaktadır. Kaçan hayvanı  durdurmak için pompalıyla vurup sonra katletmek, tek bacağından havaya asıp öldürmek, önce kolunu bacağı yaralayıp  sonra kurban etmek ne insanlığa ne de dine sığmaktadır. Kurban bayramı bahanesiyle kestiği hayvanı ihtiyaç sahibi veya komşu-akrabaya dağıtmak yerine kasaba  götürüp itinayla kuşbaşı-ızgaralık-kıyma olarak hazırlatıp derin dondurucuna istifleyen kimsenin yaptığı  Allah adına kurban değil, kendi ihtiyacını toptan karşılama eylemidir. Buna rağmen sevap kazandığı düşüncesi onu bir yıl boyunca manevi huzura sevk etmektedir tabi.

                Dini kurallara aykırı olarak yapılan tüm  bu işlemler dinen günah olduğu gibi  Allah’ın yarattığı   masum hayvanların  da katliamıdır.   Amaç, bir ibadet ise, ihtiyaç sahibi  o kadar çok insan ve bu ihtiyaçları  gidermek için veya eğitime destek olmak için kurulmuş o kadar çok kamu yararlı dernek  ve vakıflar var ki.  Mesela Mehmetcik Vakfı, Darüşşafaka, Lösemili Çocuklar Vakfı ve buna benzer bir sürü kurum . 

Geçen gün sosyal paylaşım sitesinde gördüğüm ve benim de paylaştığım bir sözü burada da yazacağım.

                “Bana bir bayram verin, içinde anam babam olsun yeter.” Özellikle benim gibi hem annesini hem de babasını kaybetmiş kişilerin gözlerinin yaşarmasına neden olan bir cümle.  Allah hepsinin mekanını cennet eylesin. Tüm dileğimiz artık çocuklarımızın olduğu bayramlardan mahrum kalmayalım, onların cıvıltıları hiç eksik olmasın.

Bayram  sebebi ile tüm  şehitlerimiz de anmadan geçemeyeceğim. Onlar vatanımız için kurban oldular. Hepimizin onlara can ve minnet borcumuz var. Ruhları şad olsun.

                Akan  kanların artık durduğu  , barış, dostluk ve kardeşliğin hüküm sürdüğü nice bayramlara ulaşmamız dileğiyle hepimizin bayramı kutlu olsun.