Ulaş Girgin

Öncelikle bayramda en çok tüketilen besin olan kırmızı etin miktarı, doymuş yağ içeriği nedeniyle çok önemlidir. Özellikle kalp, damar hastalıkları olan kişiler kırmızı et tüketiminde doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca böbrek ve diyabet hastalarının ete ilave edecekleri tuz miktarına da dikkat etmeleri gerekmektedir.

BUÜ’lü “Pullexo” en iyiler arasında BUÜ’lü “Pullexo” en iyiler arasında

bayram-ve-sonrasinda-beslenme-onerileri_20200729102004

Diğer yandan etleri tüketmeden önce bekletmek de çok önemlidir. Bayram günü kesilmiş olan hayvanın eti genellikle bekletmeden, birkaç saat içinde pişirilip tüketilmektedir. Bu nedenle yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk çıkaracaktır. Özellikle midesi hassas kişiler için et, pişirme öncesi 24 saat bekletilmelidir. Bekletilmeden pişirilen etler şişkinlik, hazımsızlık gibi problemler yaratabilir.

Pişirme yöntemi

En az 24 saat beklettiğiniz eti kızartarak pişirmek yerine, haşlama, fırınlama ve ızgara yöntemlerini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır. Kızartma yöntemi etin içine aldığı yağ oranını artıracağı için sakıncalı olacakken, haşlama yöntemi ile hem bu problem yaşanmaz hem de etin içindeki besin ögelerinin kaybolması engellenir.  Izgarada pişirme yönteminin ise muhtemel olarak bir Türkiye geleneği haline gelmiş olan mangal etkinliği ile gerçekleştirilecektir. Mangalda pişirilen etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmelidir. Kömürleşen etler kanser riski taşımaktadır. Bu nedenle et ateşe çok yakın tutulmamalı ve gereğinden fazla ızgara üzerinde bekletilmemelidir. Ayrıca etin ateşe çok yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına da yol açacaktır.

Etin yanında tüketilenler

Kurban Bayramı’nda normalin üzerinde et tüketimi olduğundan et eşliğinde mutlaka sebze tüketilmelidir. Etin sebzeler ile birlikte tüketilmesi hem besin değeri hem de lif içeriği bakımından önemli olacaktır. Ayrıca bu tüketim biçimi besin çeşitliliğini artıracağından sindirim sistemi de sorunsuz işleyecektir.

kimler_ne_kadar_su_tuketmeli_64638

Su tüketimine dikkat

Bol su tüketimi insan vücudu için yılın her mevsiminde çok önemliyken yaz aylarında su tüketimine özellikle dikkat edilmelidir. Bu yıl Kurban Bayramı yaz aylarına denk geldiğinden ve de bayramda yoğun oranda et tüketimi gerçekleştiğinden sıvı alımı çok çok önemlidir. Su, toksinleri vücuttan uzaklaştırdığından günlük 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

1074201_620x360

Hareket artırılmalı

Et tüketiminin haricinde bayramlarda tatlı ikramları ve memleket ziyaretleri ile ekstra besin tüketimi gerçekleştiğinden hareket etmek çok önemli olacaktır. Günlük olarak gerçekleştirilen 30-40 dakikalık yürüyüşler hem kilo alınımının biraz olsun önüne geçecek hem de sindirime yardımcı olacaktır.

Editör: Ulas Girgin